Η FIA βρίσκει τη Red Bull ένοχη για παραβίαση του budget cap του 2021

Σχετικά άρθρα

Το διοικητικό όργανο της Formula 1, η FIA, επιβεβαίωσε ότι η Red Bull παραβίασε το ανώτατο όριο κόστους (cost cap) του αθλήματος το 2021. Η FIA δεν αποκάλυψε το ποσό κατά το οποίο η Red Bull ξεπέρασε το ανώτατο όριο, ούτε ποιες ποινές θα επιβάλλει. Είπε μόνο πως “αυτή τη στιγμή καθορίζει την κατάλληλη δράση”.

Αφού καθυστέρησε την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, η FIA επιβεβαίωσε πριν λίγα λεπτά ότι η Red Bull είχε διαπράξει μια “διαδικαστική παράβαση” και έχει μια “μικρή δαπάνη εκτός ορίου” το 2021, δηλαδή ένα ποσό έως και 5% πάνω από το ανώτατο όριο των 145 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Τα νέα ακολουθούν εβδομάδες εικασιών σχετικά με το εάν η Red Bull συμμορφώθηκε με το όριο του προϋπολογισμού πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης του επικεφαλής της ομάδας Christian Horner ότι οι λογαριασμοί που υπέβαλε η ομάδα τον Μάρτιο υπερέβαιναν το ανώτατο όριο.

Η Red Bull απάντησε στην ανακοίνωση της FIA με την ακόλουθη δήλωση:

Σημειώνουμε με έκπληξη και απογοήτευση τα ευρήματα της FIA για “μικρές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών για υπερβολικές δαπάνες”.

Η υποβολή μας για το 2021 ήταν κάτω από το όριο κόστους, επομένως πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τα ευρήματα της FIA καθώς η βασική μας πεποίθηση παραμένει ότι το σχετικό κόστος είναι κάτω από το ποσό του ανώτατου ορίου κόστους του 2021.

Παρά τις εικασίες και τις τοποθετήσεις άλλων, υπάρχει φυσικά μια διαδικασία σύμφωνα με τους κανονισμούς με τη FIA την οποία θα ακολουθήσουμε με σεβασμό ενώ εξετάζουμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας.

Οι κανονισμοί χαρτογραφούν δύο τύπους παραβίασης: “μικρή” και “υλική” και συνοδεύονται από ελαφρώς διαφορετικές ποινές. Μια επιπλέον δαπάνη μικρότερη από το 5% (7,25 εκατομμύρια δολάρια για το 2021) συνιστά “μικρή” παραβίαση, ενώ μια επιπλέον δαπάνη άνω του 5% είναι “υλική” παραβίαση.

Οι κυρώσεις για τη μικρή παράβαση περιλαμβάνουν:

  • Επίπληξη
  • Αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα κατασκευαστών της χρονιάς που έγινε η παράβαση
  • Αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα οδηγών της χρονιάς που έγινε η παράβαση
  • Αποκλεισμός από ένα ή περισσότερα στάδια ενός αγωνιστικού 3ημέρου (όχι από το GP)
  • Περιορισμοί σε αεροδυναμικές ή άλλου είδους δοκιμές
  • Μείωση του budget cap

Ωστόσο, ο αποκλεισμός ή η διακοπή από το πρωτάθλημα έρχεται μόνο για υλική παραβίαση, που σημαίνει ότι η Red Bull και οι οδηγοί της δεν μπορούν να αποβληθούν από το περσινό πρωτάθλημα.

Εκτός της Red Bull, η Aston Martin διαπιστώθηκε ότι διέπραξε μια “διαδικαστική παραβίαση” των οικονομικών κανονισμών και αφορά τη μη σωστή συμπλήρωση των εντύπων, παράβαση η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε χρηματική ποινή παρόμοια με αυτή που έλαβε η Williams όταν υπέβαλε τα οικονομικά της στοιχεία μετά τη λήξη της προθεσμίας της FIA τον Μάρτιο. Τέλος, η FIA επιβεβαίωσε ότι οι άλλες επτά ομάδες της F1 ήταν όλες σε συμμόρφωση με τους οικονομικούς κανονισμούς το 2021.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...