Η Renault σκέφτεται το ενδεχόμενο να μειώσει το μερίδιό της στη Nissan

Σχετικά άρθρα

Η Renault δεν αποκλείει τη μείωση του μεριδίου της στην Nissan, καθώς οι δύο εταιρίες συζητούν το σχέδιο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας για τον διαχωρισμό των περιουσιακών της στοιχείων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα στελέχη συζητούν το σχέδιο της Renault και την αναμόρφωση της 20ετούς συμμαχίας των δύο εταιρειών από τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν στη Γαλλία και την Ιαπωνία. Οι διαπραγματεύσεις εντείνονται, με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να σχεδιάζει να ανακοινώσει λεπτομέρειες στις αρχές Νοεμβρίου.

Η ιαπωνική εταιρεία πιέζει τη Renault να μειώσει το μερίδιό της στο 15% από 43%, αναφέρουν ανώνυμες πηγές. Η Nissan μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων για την εξαγορά μετοχών από την γαλλική εταιρεία που τη έσωσε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Οποιαδήποτε κίνηση θα εξαρτηθεί από της παραχωρήσεις της Nissan και πιθανώς θα περιλαμβάνει συμφωνημένα επίπεδα τιμών. Το γαλλικό κράτος, το οποίο έχει μερίδιο 15% στη Renault, πρέπει επίσης να εγκρίνει οποιοδήποτε σχέδιο.

Ο δυνητικός μετασχηματισμός, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, έρχεται καθώς η Renault επιδιώκει να διασφαλίσει το μέλλον της στη μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, που αποτελεί το στήριγμα της.

Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Nissan να ενταχθεί σε μια νέα μονάδα που δημιουργεί η Renault σχετική με ηλεκτρικά οχήματα, με αντάλλαγμα τη λήξη της συμμετοχής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη Nissan.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται μία οντότητα που θα αφορά στα ηλεκτρικά οχήματα και το λογισμικό θα εδρεύει στη Γαλλία και θα απασχολεί περίπου 10.000 άτομα έως το 2023, ενώ μια δεύτερη οντότητα θα επικεντρώνεται στα οχήματα εσωτερικής καύσης και τα υβριδικά συστήματα κίνησης και θα έχει έδρα εκτός Γαλλίας, επίσης με προσωπικό περίπου 10.000 άτομα.

Ο Luca de Meo, ο CEO της Renault, ο οποίος θα παρουσιάσει τη στρατηγική του για τη Renault στις 8 Νοεμβρίου, πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες για το σχεδιαζόμενο διαχωρισμό. Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, υπάρχει πιθανότητα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε συμφωνία πριν από αυτή την ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Luca de Meo βρέθηκε στην Ιαπωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκεί όπου είχε συνομιλίες με τον CEO της Nissan, Makoto Uchida. Η Renault επιδιώκει τη συμμετοχή της Nissan στις δραστηριότητές της στα ηλεκτρικά οχήματα διατηρώντας παράλληλα το 51% των μετοχών. Για τα περιουσιακά στοιχεία των κινητήρων εσωτερικής καύσης, η εταιρεία σχεδιάζει μια νέα οντότητα με την Aurobay, μια κοινοπραξία μεταξύ της Volvo και του κινεζικού ομίλου Zhejiang Geely Holding καθώς και άλλων επενδυτών.

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο να διατηρήσει η Renault ένα μειοψηφικό μερίδιο στην παλαιά επιχείρηση και πιθανώς να στοχεύσει σε μια αρχική δημόσια προσφορά. Η Nissan αντιστέκεται σε αυτήν την κίνηση λόγω ανησυχιών για την παροχή πρόσβασης στην τεχνολογία σε μια κινεζική εταιρεία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Renault πούλησε 99.132.100 μετοχές της στη Nissan, αξίας €358 εκατ.

Μετά την πρώτη πώληση μετοχών της Nissan στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ο όμιλος της Renault ολοκλήρωσε σήμερα μια δεύτερη συναλλαγή, και πούλησε στη Nissan...

Στις 4 Απριλίου τα αποκαλυπτήρια του Renault Captur facelift

Έχουν περάσει 4,5 χρόνια από τη στιγμή που η Renault αποκάλυψε τη δεύτερη γενιά του Captur, με τη γαλλική εταιρία να ετοιμάζει το facelift...

Nissan: 30 νέα αυτοκίνητα σε βάθος τριετίας

H Nissan παρουσίασε το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο, που το ονόμασε Arc, με αυτό να περιλαμβάνει 30 νέα μοντέλα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια....

Nissan Sentra έπεσε πάνω σε ένα Tesla Cybertruck. Μάντεψε ποιο διαλύθηκε

Σε μια διασταύρωση στην Τάμπα της Φλόριντα, ένα Nissan Sentra έπεσε στο πλαϊνό μέρος ενός Tesla Cybertruck και όπως βλέπεις στις φωτογραφίες και στο...
Autoblog.gr