Η Nissan ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη ρωσική αγορά, αναλαμβάνοντας ζημιές 100 δισ. γιεν (709 εκατ. ευρώ) από την πώληση της τοπικής της μονάδας.

Η ιαπωνική εταιρεία θα μεταβιβάσει τις μετοχές της από τη θυγατρική Nissan Manufacturing Russia LLC στην κρατική NAMI έναντι ενός ευρώ, ενώ η συμφωνία δίνει στη Nissan το δικαίωμα επαναγοράς της επιχείρησης εντός έξι ετών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο βιομηχανίας και εμπορίου.

Η πώληση στην κρατική NAM θα περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής και του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Nissan στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και το κέντρο πωλήσεων και μάρκετινγκ στη Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Nissan είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία που αποχωρεί από τη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, ενώ είχε προηγηθεί η Renault, που πούλησε το πλειοψηφικό της ποσοστό στη ρωσική Avtovaz στη NAMI τον Μάιο για ένα ρούβλι.

Η Nissan είχε αναστείλει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη τον Μάρτιο εξαιτίας των στρεβλώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τότε, η εταιρεία και η τοπική της μονάδα παρακολουθούσαν την κατάσταση. Ωστόσο, “δεν υπήρχε σημάδι αλλαγής”, ανέφερε η Nissan, κάτι που την ώθησε να αποφασίσει να αποχωρήσει.

Η Nissan Manufacturing Rus μεταβιβάζει τα περιουσιακά της στοιχεία στο κράτος –μια συμφωνία με μεγάλη σημασία για τη βιομηχανία,

ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov.

Η πώληση θα επισημοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται θα λάβουν αποζημίωση ίση με 12 μήνες αμοιβής

Η Mitsubishi Motors εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Ρωσία.