Τρεις κινεζικές εταιρείες έλαβαν εντολή να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εξόρυξης λιθίου στον Καναδά, αφού η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε όρια στην ξένη συμμετοχή στην προμήθεια κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Η επιβολή της κρατικής παρέμβασης εντείνει τις εντάσεις μεταξύ Δύσης και Κίνας για τον έλεγχο των πηγών λιθίου, σπάνιων γαιών, καδμίου και άλλων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, ανεμογεννήτριες, ηλιακά κύτταρα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.

Οι Κινέζοι ανθρακωρύχοι επενδύουν στην παραγωγή στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και αλλού, καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθαρής ενέργειας και άλλων βιομηχανιών τεχνολογίας.

1

Ο υπουργός καινοτομίας του Καναδά, Francois-Philippe Champagne, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τους περιορισμούς στη συμμετοχή ξένων κρατικών εταιρειών στην παραγωγή κρίσιμων ορυκτών, λέγοντας ότι οι επενδύσεις οποιουδήποτε μεγέθους θα εγκριθούν μόνο σε εξαιρετική βάση.

Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση επέκρινε τη διάταξη ως παραβίαση των αρχών της ελεύθερης αγοράς, καλώντας τον Καναδά να ανακαλέσει την απόφασή του.

Οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν οι βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού να ελέγχονται από τις συμμαχικές δυνάμεις μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία διατάραξε τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και την ένταση με την Κίνα η οποία παράγει τις περισσότερες από τις σπάνιες γαίες στον κόσμο.