Μετά την ίδρυση του εργοστασίου Nio Power Europe στην Ουγγαρία, η κινέζικη εταιρία επεκτείνει ταχύτατα το δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών (Power Swap Station, PSS) της στην Ευρώπη. Το πρώτο άνοιξε στο Zusmarshausen της Γερμανίας στις 28 Σεπτεμβρίου και ο πιο πρόσφατος που άνοιξε βρίσκεται στη Σουηδία.

Αυτός ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 17 Νοεμβρίου στο Varberg, που βρίσκεται κατά μήκος του Ε6, του δρόμου που συνδέει τη Σουηδία με τη Νορβηγία, προς το Μάλμε και τη Δανία. Το Varberg βρίσκεται στη μέση της διαδρομής μεταξύ Γκέτεμποργκ και Χέλσινγκμποργκ. Είναι σαφές ότι ο νέος σταθμός θέλει να προσφέρει στους Νορβηγούς πελάτες -που αγοράζουν τα οχήματα της Nio από τον Σεπτέμβριο του 2021- μια επιλογή εκτός από τους γρήγορους φορτιστές, όταν ταξιδεύουν νότια. Ομοίως και οι Σουηδοί πελάτες της εταιρίας προφανώς θα επωφεληθούν από τους σταθμούς, όταν αυξηθούν οι πωλήσεις της εταιρίας στη χώρα.

Στη Σουηδία, η Nio θα ανοίξει ένα ακόμα PSS μέχρι το τέλος του 2022 και αρκετούς ακόμα μέχρι το τέλος του 2023. Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023, όλοι οι ιδιοκτήτες των αυτοκίνητων της Nio στη Σουηδία θα μπορούν να ανταλλάσσουν τις μπαταρίες τους δωρεάν.

Σύμφωνα με τη Nio, η ανταλλαγή μπαταριών εξοικονομεί το 80% του χρόνου που ξοδεύουν οι οδηγοί για τη φόρτιση της μπαταρίας των ηλεκτρικών τους σε ένα ταξίδι. Μια γρήγορη φόρτιση για την ανάκτηση του 80% της χωρητικότητας διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ σε αυτό το χρόνο ένα Nio PSS έχει αντικαταστήσει έξι πακέτα μπαταριών.

Η NIO σχεδιάζει να ανοίξει 20 σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών στην Ευρώπη το 2022 και 120 το 2023. Μέχρι το 2025, η κινεζική εταιρεία θέλει να έχει 1.000 PSS εκτός Κίνας, με τα περισσότερα από αυτά στη Γηραιά Ήπειρο.