Ο Tom Zhu, ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Tesla στη Κίνα ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής τόσο των αμερικανικών εργοστασίων παραγωγής, όσο και των πωλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

Ο Zhu που διατηρεί επίσης τα καθήκοντα ανωτέρου στελέχους της Tesla στον τομέα των πωλήσεων για την υπόλοιπη Ασία, αλλά και τη θέση του αντιπροέδου της Tesla στην Κίνα, γίνεται το Νο.2 στέλεχος της Tesla μετά τον Elon Musk, έχοντας την απευθείας εποπτεία των πωλήσεων σε όλες τις σημαντικές αγορές και των δραστηριοτήτων των βασικών εργοστασίων της εταιρίας,

Η ανακοίνωση δείχνει τον διαχωρισμό μεταξύ σχεδιασμού και ανάπτυξης των οχημάτων Tesla, δύο τομείς στους οποίους ο Elon Musk έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό, και παράλληλα υποδεικνύει τον αναπληρωτή του Musk για βραχυπρόθεσμες προκλήσεις διαχείρισης διεθνών πωλήσεων και παραγωγής.

Ο Tom Zhu και η ομάδα του εκλήθησαν από την Tesla, στα τέλη του περασμένου έτους, να αντιμετωπίσουν προβλήματα παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας την εντύπωση πως προαλειφόταν για μεγαλύτερα καθήκοντα.

Η προαγωγή του Zhu στο Νο.2 της ιεραρχίας επέρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την αμερικανική εταιρεία, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια σειρά προκλήσεων. Πολλοί επενδυτές κατηγορούν τον Elon Musk ότι έχει στρέψει την προσοχή του στο Twitter, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την Tesla. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν από τον 51χρονο δισεκατομμυριούχο να καταστήσει τις εταιρείες του λιγότερο προσωποκεντρικές και να μοιράσει περισσότερες αρμοδιότητες στα εκτελεστικά στελέχη.

Ο Zhu γεννήθηκε στην Κίνα αλλά είναι κάτοχος διαβατηρίου Νέας Ζηλανδίας. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Tesla το 2014. Πιο πριν διατελούσε project manager σε μια συμβουλευτική εταιρεία για τη συμμετοχή κινεζικών κατασκευαστικών σε έργα υποδομής της Αφρικής.