Το Model Y ήταν το πρώτο μοντέλο της Tesla που διέθετε μια ξεχωριστή αντλία θερμότητας για να ζεστάνει την καμπίνα των επιβατών, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η αυτονομία του αυτοκινήτου.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι το ηλεκτρικό SUV της εταιρίας μοιράζεται το 75% των εξαρτημάτων του με το Model 3, το SUV της Tesla ήταν αυτό που έφερε την τελευταία και πιο σύγχρονη τεχνολογία της αυτοκίνησης.

Ένα από τα χρόνια παράπονα των πελατών της αμερικάνικης εταιρίας είναι ότι αυτή εξελίσσει τα αυτοκίνητά της έχοντας κατά νου το ήπιο κλίμα της California, όπου και εδρεύει η Tesla και αρχικά είχε το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων.

Όσο, όμως, μεγάλωνε η εταιρία τα παράπονα από ανθρώπους που κατοικούν σε περιοχές με πιο χαμηλές θερμοκρασίες ήταν όλο και πιο συχνά και έντονα, καθώς οι οδηγοί των μοντέλων της Tesla έβλεπαν την ηλεκτρική αυτονομία των αυτοκινήτων τους να μειώνεται σημαντικά, ειδικά όταν έπρεπε να ενεργοποιήσουν το σύστημα κλιματισμού για να ζεσταθούν. Ο λόγος, φυσικά, είναι ότι η ενέργεια για τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού αντλείται από τη μπαταρία.