Αυτό ήταν. Zero sidepod τέλος για την Mercedes-AMG F1, με τον Toto Wolff να παραδέχεται σήμερα πως η ομάδα του θα αλλάξει τη σχεδιαστική φιλοσοφία του φετινού της μονοθεσίου, για να επιστρέψει στη κορυφή της Formula 1.

O Wolff είπε πως ετοιμάζουν ήδη το νέο σχεδιαστικό πακέτο για την W14, λέγοντας:

Δεν νομίζω ότι το πακέτο θα είναι ανταγωνιστικό, τελικά. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τώρα πρέπει απλώς να ανασυνταχθούμε όλοι, να καθίσουμε με τους μηχανικούς που δεν είναι δογματικοί για τίποτα.

Δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες και πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι η κατεύθυνση ανάπτυξης που θέλουμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί για να κερδίσουμε αγώνες.

Δεν είναι μόνο σαν πέρυσι που φτάσαμε στο βάθρο και στη νίκη. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κερδίσουμε αγώνες αυτή τη σεζόν, αλλά πραγματικά πρέπει να εξετάσουμε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις που πρέπει λάβουμε.

1

Χτυπήσαμε τους στόχους μας. Γι’ αυτό δώσαμε τον καλύτερο δυνατό εαυτό μας. Και έρχεται η στιγμή που βγαίνει το χρονόμετρο και αυτό μας έδειξε ότι απλά δεν είναι αρκετά καλό ότι κάναμε. Δεν έχουμε αρκετή κάθετη αεροδυναμική δύναμη, ειδικά στο πίσω μέρος και πρέπει να βρούμε λύσεις για να το διορθώσουμε.

Σε αυτή την ομάδα κατηγορούμε το πρόβλημα και όχι το άτομο. Και στο τέλος έχω την ευθύνη, οπότε θα πρέπει να απολυθώ αν θέλω να κάνω κάτι. Έχουμε όλα τα συστατικά για να πετύχουμε. Είναι ο κόσμος και οι υποδομές που κέρδισαν οκτώ συνεχόμενα πρωταθλήματα στη σειρά και το κάναμε λάθος πέρυσι.

Σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να το διορθώσουμε φέτος, διατηρώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία του αυτοκινήτου και δεν λειτούργησε. Επομένως, πρέπει απλώς να εστιάσουμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η σωστή κατεύθυνση, τι είναι αυτό που μας λείπει.

2

Αν κοιτάξεις την κατάταξη σήμερα [μετά τις κατατακτήριες] λες, καλά, δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά κοιτάζω, τι μπορούμε να βρούμε την επόμενη εβδομάδα; Τι μπορούμε να προσθέσουμε στο αυτοκίνητο; Ποια είναι η αλλαγή κατεύθυνσης που μπορούμε να εφαρμόσουμε; Και πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε το πλοίο φέτος;

Είναι μόνο οι πρώτες κατατακτήριες του 2023. Γι’ αυτό δεν θέλω να κάνω έκπτωση σε τίποτα φέτος, ενώ είμαι απόλυτα ρεαλιστής ότι [το αυτοκίνητο] χρειάζεται πολλά για να αλλάξει αρκετά.

Χθες ο Lewis Hamilton εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την σχεδιαστική φιλοσοφία που ακολουθεί η ομάδα του τα τελευταία δύο χρόνια, παραδεχόμενος ότι η Mercedes είναι “πολύ μακριά” από τους πρωτοπόρους, Red Bull, Ferrari και Aston Martin.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Mercedes “μπορεί σίγουρα να μειώσει τη διαφορά” από τη Red Bull, αρκεί να “συγκεντρωθούν και να πιέσουν όσο ποτέ άλλοτε”.

3

Ο Wolff πρόσθεσε πως η Mercedes είναι σε θέση να προσφέρει στον Hamilton ένα μονοθέσιο ικανό να του χαρίσει τον πολυπόθητο όγδοο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά αυτό θα συμβεί αφού παρουσιάσουν το νέο αεροδυναμικό πακέτο που θα έχει διαφορετική φιλοσοφία από το zero pod. Ο Wolff είπε:

Είμαστε εξαιρετικά επικριτικοί με τον εαυτό μας και με το τι πρέπει να πετύχουμε. Δεν υπάρχει ιερό αυτοκίνητο. Εξετάζουμε τα πάντα. Καταλάβαμε σωστά την ιδέα; Θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει νωρίτερα; Όλα αυτά.

Όλοι στην ομάδα μηχανικών έχουν το παραπάνω σκεπτικό. Απλά πρέπει να μαζέψουμε τα κεφάλια μας. Θα του δώσουμε το όγδοο. Αν τον συγκρίνεις με τον Alonso, ο Lewis έχει τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια. Πρέπει να το κάνουμε. Ακόμα κι αν χρειαστεί να τον σπρώξω στην πίστα για να κερδίσει το όγδοο πρωτάθλημα θα το κάνω. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται.

Ο Hamilton αναγνώρισε την σημαντική εξέλιξη που έχει φέτος η Aston Martin λέγοντας:

Έχουν σχεδόν ολόκληρο το πίσω μέρος του αυτοκινήτου μας, το μισό μας αυτοκίνητο! Οπότε σίγουρα δεν είναι υπέροχο για εμάς. Αλλά είμαι πραγματικά χαρούμενος για την Aston, νομίζω ότι είναι εκπληκτικό να βλέπω την πρόοδό τους, τα βήματα που έχουν κάνει.

Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Fernando [Alonso], γιατί είναι εδώ πολύ περισσότερο από εμένα. Και είναι καλό να τον έχουμε ξανά στη κορυφή. Ελπίζω λοιπόν να έχουμε καλούς αγώνες.