Στο Grand Prix της Ίμολα, που θα διεξαχθεί στις 18-21 Μαΐου η Formula 1 θα δοκιμάσει τις αλλαγές στις κατατακτήριες που ανακοίνωσε πέρυσι, με την δεύτερη δοκιμή να γίνεται σε ένα GP μετά το καλοκαιρινό διάλειμμά και στη συνέχεια θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνο στην Pirelli και στις ομάδες ώστε να αναλύσουν εάν οι δοκιμές μπορούν να εφαρμοστούν για όλα τα GP το 2024.

Στις δοκιμές αυτές, οι πιλότοι θα είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν στο Q1 με τα σκληρά ελαστικά, στο Q2 με τα μεσαία και στο Q3 με τα μαλακά. Στη περίπτωση που υπάρχει βροχή ή συνθήκες που η πίστα είναι βρεγμένη, τότε οι ομάδες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια γόμα ελαστικών επιθυμούν.

Οι δοκιμές αυτές έχουν ως σκοπό να αξιολογηθεί το κατά πόσο θα μπορούσε το παραπάνω format να υιοθετηθεί για τις επόμενες σεζόν της Formula 1. Πρόθεση είναι να μειωθεί ο αριθμός των ελαστικών που χρησιμοποιούνται σε ένα Σαββατοκύριακο, καθώς το παραπάνω format θα μειώσει την υποχρεωτική κατανομή ελαστικών από 13 σετ σε 11 σετ.

Η πρώιμη ανάλυση από μηχανικούς δείχνει ότι οι ομάδες πιθανότατα θα χρησιμοποιούν ένα σετ μαλακών ελαστικών στο FP2 και ένα στο FP3, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν δύο σετ μαλακών ελαστικών στο Q3.

Στη κατανομή των 11 σετ, ο κάθε πιλότος θα έχει στη διάθεσή του ένα επιπλέον σετ σκληρών ελαστικών (έως τρία) και ένα επιπλέον σετ μεσαίων ελαστικών (έως τέσσερα), αλλά θα χάσει τρία σετ μαλακών ελαστικών (μέχρι τέσσερα). Ο αριθμός των ενδιάμεσων ελαστικών (τέσσερα σετ) και των βρόχινων ελαστικών (τρία σετ) θα παραμείνει αμετάβλητος.