Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν σε νέες λύσεις για μια κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα, αλλά παράλληλα ανησυχούν ότι οι επενδύσεις τους δεν συνδυάζονται με ίση δημόσια προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι οι υποδομές θα είναι επαρκείς τη σωστή στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα CLEPA Pulse Check, που διεξάγεται εξαμηνιαία από τους προμηθευτών των αυτοκινήτων και πραγματοποιήθηκε από τη McKinsey τον Φεβρουάριο του 2022, αναφέρει ότι σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές (98%) φοβούνται ότι οι προσπάθειες που κάνουν, προκειμένου να βγάλουν στην παραγωγή αυτοκίνητα με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα τεθούν σε κίνδυνο από τους ανεπαρκείς φορτιστές που διαθέτουν σήμερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γενικός γραμματέας της CLEPA, Benjamin Krieger, η οποία αντιπροσωπεύει 3.000 επιχειρήσεις που προμηθεύουν την αυτοκινητοβιομηχανία σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει:

Η εξασφάλιση σημαντικού αριθμού δημόσιων σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά και σταθμών ανεφοδιασμού για τα υδρογονοκίνητα οχήματα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να μετατραπούν οι τρέχουσες προσπάθειες της βιομηχανίας σε μια επιτυχημένη μετάβαση βιώσιμης κινητικότητας.

Για να λυθεί το πρόβλημα και να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να κατασκευαστούν τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια νέα σημεία φόρτισης έως το 2030, ενώ παράλληλα η τρέχουσα ανάπτυξη του δικτύου θα πρέπει να γίνει τέσσερις φορές πιο γρήγορη από ό,τι είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι κατασκευαστές (πάνω από το 90%) αισθάνονται ότι είναι αυτοί που κάνουν μονομερώς την επένδυση, χωρίς την ανάλογη βοήθεια των κυβερνώντων. Αυτό θα παρεμποδίσει σοβαρά την αύξηση της ηλεκτροκίνησης και τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, υποστηρίζουν.

Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας δείχνει ότι το 64% των προμηθευτών αναμένει αύξηση εσόδων για το 2023, με τις προσδοκίες για τα κέρδη να μην είναι τόσο αισιόδοξες. Οι πιέσεις κόστους, αλλά και τα προβλήματα στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να μειώνουν τα κέρδη των περισσοτέρων εταιρειών.

Ένας σημαντικός αριθμός προμηθευτών αντιμετωπίζει έντονη πίεση για το περιθώριο κέρδους, με το 67% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι το επίπεδο κερδοφορίας τους είναι κάτω του 5%. Στην πραγματικότητα, περίπου ένας στους τέσσερις προμηθευτές λειτουργεί με ζημία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό το πλάνο λειτουργίας των εταιρειών δεν είναι βιώσιμο. Μάλιστα, το 37% των προμηθευτών μειώνει τις επενδύσεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις.