Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Geely απέκτησε το 7,6% των μετοχών της Aston Martin Lagonda, και σήμερα ο κινέζικος γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι υπερδιπλασιάζει το μερίδιό της στη βρετανική εταιρία, καθώς αυτό έφτασε στο 17%.

Η Geely έδωσε 234 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (269 εκατομμύρια ευρώ, με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) και είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Aston Martin Lagonda, πίσω από τον Lawrence Stroll και το ταμείο δημοσίων επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Geely κατέχει το ήμισυ της Smart μέσω της κοινοπραξίας με τη Mercedes, στην οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους, ενώ σε αυτήν ανήκουν οι Volvo, Polestar, Lynk & Co, Zeekr, Geometry, London Electric Vehicle Company (LEVC), Proton, Radar Auto, Farizon Auto, Ouling Auto, και μερικές ακόμα.

Ο κινέζικος όμιλος κατέχει πλέον μεγαλύτερο μερίδιο στην Aston Martin Lagonda από τη Mercedes-Benz, αλλά η γερμανική εταιρία είχε κάνει γνωστό τον Οκτώβριο του 2020 ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στη βρετανική εταιρία έως και 20% μέχρι το τέλος του 2023. Μένει πλέον αυτό να υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Geely θα λάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο διορίζοντας έναν μη εκτελεστικό διευθυντή στο διοικητικό συμβούλιο της Aston Martin ως εκπρόσωπο των μετόχων. Επιπλέον, θα ορίσει και δεύτερο άτομο ως παρατηρητή, αλλά δεν της επιτρέπεται να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στην Aston Martin Lagonda μέχρι τον Αύγουστο του 2024.