Με νέο ήπιο υβριδικό σύνολο 136 ίππων το Citroen C5 Aircross

Σχετικά άρθρα

Η Citroen ανακοίνωσε την προσθήκη ενός νέου κινητήριου συνόλου στη γκάμα του C5 Aircross. Πρόκειται για τον ήπιο υβριδικό τρικύλινδρο 1.200άρη PureTech βενζινοκινητήρα, που συνδυάζεται με ένα ηλεκτροκινητήρα 21 kW και μπαταρία 48 V. Η απόδοση του ήπιου υβριδικού συνόλου είναι 136 ίππους στις 5.500 σ.α.λ με 230 Nm ροπής στις 1.750 σ.α.λ.

Επίσης νέο είναι το αυτόματο εξηλεκτρισμένο κιβώτιο έξι σχέσεων διπλού συμπλέκτη, συνεχούς ροπής, ειδικά σχεδιασμένο για υβριδικά συστήματα κίνησης. Στη μονάδα του κιβωτίου περιλαμβάνεται επίσης ο ηλεκτροκινητήρας και η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου.

Ο ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη, ενσωματώνεται στο κιβώτιο και αποδίδει μέγιστη ισχύ 21 kW (28 ίππων) και ροπή 55 Nm. Δίνει στο αυτοκίνητο τη δυνατότητα να κινείται 100% ηλεκτρικά όταν οι απαιτήσεις ροπής είναι χαμηλές, και βοηθά τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως περιορίζοντας την κατανάλωσή του.

Κατά την επιβράδυνση, ο κινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια για την επαναφόρτιση της μπαταρίας 48V του υβριδικού συστήματος. Παρέχει επίσης την ισχύ για την κύρια εκκίνηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης με τη βοήθεια ενός ιμάντα για τη μίζα. Η 48βολτη μπαταρία ιόντων λιθίου έχει μικτή χωρητικότητα 898 Wh και ωφέλιμη χωρητικότητα 432 Wh. Έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το ίδιο επίπεδο απόδοσης καθ’όλη τη ζωή του αυτοκινήτου, και καλύπτεται από εργοστασιακή εγγύηση 8ετών ή 160.000 χλμ.

Η γαλλική εταιρία αναφέρει ότι κατά μέσο όρο, το ήπιο υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης μειώνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 1 λίτρο ανά 100 χλμ στον κύκλο WLTP, με τις εκπομπές CO2 να μειώνονται 20 γρ/χλμ κατά μέσο όρο, φτάνοντας συνολικά τα 129 γρ/χλμ.

Κατά την οδήγηση σε αστικό κύκλο, το C5 Aircross Hybrid 136 μπορεί να οδηγηθούν σε πάνω από το 50% του χρόνου τους με πρόγραμμα 100% ηλεκτροκίνησης, μηδενικών ρύπων. Σε υψηλότερες ταχύτητες (έως 145 χλμ/ώρα), ο κινητήρας εσωτερικής καύσεως σταματά μόλις ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι και το αυτοκίνητο κινείται με σταθερή ταχύτητα, ή όταν επιβραδύνει.

Όταν ο οδηγός καλείται να πάρει τον έλεγχο, σε χαμηλή ταχύτητα, ο ηλεκτροκινητήρας παρέχει πρόσθετη ροπή με μια στιγμιαία ώθηση που αντισταθμίζει την υστέρηση του turbo. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται τα κατεβάσματα των ταχυτήτων και εξασφαλίζεται περισσότερη οδηγική άνεση και δυναμισμός. Και όταν ο οδηγός πατήσει βαθιά το γκάζι, ο ηλεκτροκινητήρας παρέχει 9 kW επιπλέον ισχύ (περίπου 12 ίππους).

Επιπρόσθετα, το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με το σύστημα AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) το οποίο εκπέμπει έναν ήχο στο περιβάλλον όταν κινείται με ταχύτητα έως και 30 χλμ/ώρα για να προειδοποιεί τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H BMW προσθέτει δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις στη γκάμα Σειράς 5

Μετά την αμιγώς ηλεκτρική i5 και τις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης με ήπια υβριδική τεχνολογία 48-volt, η γκάμα της Σειράς 5 εμπλουτίζεται με...

To Citroen 2CV έκλεισε τα 75α του χρόνια

Λίγα αυτοκίνητα απολαμβάνουν καθολικού σεβασμού και αναγνώρισης, με τη Citroen να έχει σίγουρα δύο εξ'αυτών. Έτσι, εκτός από το θρυλικό DS19/21, η γαλλική εταιρία...

Ανακαλούνται 1.048.003 αυτοκίνητα των Peugeot, Opel, DS και Citroen

Η Stellantis ανακοίνωσε πως ανακαλεί 1.048.003 αυτοκίνητα των Peugeot, Opel, DS και Citroen εξαιτίας ενός σφάλματος στο λογισμικό της μονάδας ελέγχου του κινητήρα. Το σφάλμα...