Η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες για τη φορολογία εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Σχετικά άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε δεύτερη προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, επειδή η χώρα δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες για τα μεταχειρισμένα οχήματα που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή εστάλη στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2021 σχετικά με το τέλος ταξινόμησης και του περιβαλλοντικού τέλους έως 3.000 ευρώ που επιβάλλει στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει επεκτείνει την εφαρμογή του περιβαλλοντικού φόρου σε νέες κατηγορίες οχημάτων.

Στην συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το κράτος δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες για τα μεταχειρισμένα οχήματα που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο εν λόγω περιβαλλοντικός φόρος εισάγει διακρίσεις μεταξύ των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται και ταξινομούνται στην Ελλάδα και των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη και στη συνέχεια ταξινομούνται στην Ελλάδα.

Η εθνική φορολογική διαδικασία ταξινόμησης αποθαρρύνει τη θέση σε κυκλοφορία μεταχειρισμένων οχημάτων στην Ελλάδα υπέρ της πώλησης ομοειδών προϊόντων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά.

Επιπλέον, η Ελλάδα απαγορεύει την ταξινόμηση συγκεκριμένων κατηγοριών μεταχειρισμένων οχημάτων που έχουν αγοραστεί σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και την απαγόρευση διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης των προϊόντων.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή επεκτείνει τώρα το πεδίο εφαρμογής της παράβασης λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τροποποιήσεις που εισήχθησαν στην ελληνική νομοθεσία.

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Κλειστή μέχρι την 1η Μαΐου η σήραγγα “Μαλακάσι Α” της Εγνατίας Οδού

Η σήραγγα στην Κατάρα, "Μαλακάσι Α", παρόλο που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στατικότητας, θα παραμείνει κλειστή μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, προκειμένου να...

Επίσημο: Νέο Opel Grandland

Στις αρχές του μήνα η Opel αποκάλυψε το νέο Frontera και σήμερα η γερμανική εταιρία μας δείχνει τη νέα γενιά του Grandland, που τοποθετείται...