Οι αυτοκινητοβιομηχανίες οφείλουν αποζημίωση στους κατόχους αυτοκινήτων με παράνομα λογισμικά

Σχετικά άρθρα

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να πληρώσουν αποζημίωση τους κατόχους πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που διαθέτουν παράνομα λογισμικά που χειραγωγούν τις εκπομπές ρύπων.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στη Volkswagen, στην Mercedes-Benz και σε άλλες εταιρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να οφείλουν στους ιδιοκτήτες μεταξύ 5% και 15% της τιμής αγοράς του αυτοκινήτου τους, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, σε μια υπόθεση κατά της Volkswagen, της Audi και της Mercedes-Benz.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε πολλές περιπτώσεις υποστήριξαν πως τοποθέτησαν τα συγκεκριμένα λογισμικά προκειμένου να προστατεύσουν τον κινητήρα και ενεργοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες, γι’αυτό και είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο δικαστής ωστόσο ανέτρεψε προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων και πλέον ζητά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αποδείξουν πως τα λογισμικά όντως λειτουργούσαν για τη προστασία του κινητήρα και δεν ήταν παράνομα, μειώνοντας τεχνηέντως τις εκπομπές ρύπων κατά τη διαδικασία πιστοποίησης.

Διάβασε επίσης

Δικαστήριο της ΕΕ: Η Mercedes-Benz οφείλει αποζημιώσεις στους οδηγούς εάν τα παράνομα λογισμικά προκάλεσαν ζημιές

Ερωτηθείσα σχετικά με την απόφαση, η Volkswagen είπε ότι τα λογισμικά της δεν ήταν παράνομα και ως εκ τούτου είναι πεπεισμένη πως τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να απορρίπτουν οποιαδήποτε αξίωση αποζημίωσης.

Η Mercedes-Benz υποστήριξε από τη μεριά της πως οι ευρωπαϊκές αρχές θεώρησαν ότι τέτοια παράθυρα θερμοκρασίας ήταν επιτρεπτά μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους, και ως εκ τούτου η χρήση τους δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως σκόπιμη και άρα δεν ήταν παράνομη.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Mercedes ανακαλεί 195 GLC στην Ελλάδα

H Mercedes-Benz προχωρά στην ανάκληση 195 GLC παραγωγής ετών 2022 έως 2023 επειδή σε αυτά διαπιστώθηκε ότι η διάταξη ρυμούλκησης στον μπροστινό εγκάρσιο φορέα...

Επέστρεψε το αυτοκίνητο που είχε κλέψει μαζί με δώρα

Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στη Νέα Ζηλανδία είχε την ατυχία να του κλέψουν το Holden Colorado του, όταν το άφησε για λίγο έξω από την...