Για πρώτη φορά, το μερίδιο των ηλεκτρικών άγγιξε το 21% στην Ευρώπη

Σχετικά άρθρα

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σημαντικά (+17,9%), φτάνοντας συνολικά τις 7,1 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Παρά τη βελτίωση, η αγορά δεν έχει φτάσει στο επίπεδο πριν από την πανδημία του Covid-19, όπου το ίδιο διάστημα του 2019 ήταν 9 εκατομμύρια μονάδες.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες αγορές παρουσίασαν διψήφια ποσοστιαία κέρδη το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων: της Ισπανίας (+20,5%), Ιταλίας (+20,2%), Γαλλίας (+16,6%) και Γερμανίας (+16,5%). Τον Αύγουστο πουλήθηκαν 787.626 νέα αυτοκίνητα, +21% σε σχέση με τα 650.806 αυτοκίνητα τον ίδιο μήνα του 2022.

Συνεχίζοντας, τον Αύγουστο του 2023 το μερίδιο αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία ξεπέρασε το 20% για πρώτη φορά (από 11,6% τον Αύγουστο πέρυσι), ξεπερνώντας τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα για δεύτερη φορά φέτος, και έτσι έγινε η τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή κινητήριου συνόλου για τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα διατήρησαν τη θέση τους ως η δεύτερη επιλογή, με μερίδιο αγοράς 24%, ενώ τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, με το μερίδιο αγοράς τους όμως να είναι μειωμένο σε 32,7% (από 38,7% τον περσινό Αύγουστο).

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2023, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 118,1%, φτάνοντας τα 165.165 αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας το 21% της αγοράς. Εκτός από τη Μάλτα (-22,6%), όλες οι αγορές της ΕΕ σημείωσαν διψήφια και τριψήφια ποσοστιαία ανάπτυξη, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά κατ’ όγκο, να σημειώνει αξιοσημείωτη ανάπτυξη με 170,7%, ενώ το Βέλγιο κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, με 224,5%. Συνολικά, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά σημαντικό 62,7%, με σχεδόν 1 εκατομμύριο μονάδες να καταγράφονται από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο.

Συνεχίζοντας, τον Αύγουστο, οι ταξινομήσεις νέων υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 29%, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης σε τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές, Γερμανία (+59%), Γαλλία (+38,7%) και Ισπανία (+21,5%), ενώ η Ιταλία κατέγραψε μικρή πτώση (-2,3%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σωρευτική αύξηση 28,6%, με σχεδόν 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα να έχουν πουληθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, που ισοδυναμεί με το 1/4 της αγοράς.

Τον περασμένο μήνα, οι ταξινομήσεις νέων plug-in υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,5%, φτάνοντας συνολικά τις 58.557 μονάδες. Οι ισχυρές επιδόσεις σε μεγάλες αγορές όπως η Ολλανδία (+44,7%), η Γαλλία (+40,5%) και η Σουηδία (+24,9%) βοήθησαν να αντισταθμιστεί η πτώση στη Γερμανία (-41,1%), τη μεγαλύτερη αγορά για τα PHEV. Παρά την ανάπτυξη αυτή, το μερίδιο αγοράς των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων μειώθηκε από 8,5% σε 7,4% τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Κλείνοντας, η αγορά βενζινοκίνητων αυτοκινήτων της ΕΕ αυξήθηκε ελαφρά κατά 2,1%, αν και το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε από 38,7% σε 32,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Η σταθερή απόδοση στην Ιταλία (+25,3%) και τη Γαλλία (+21,5%) οδήγησε κυρίως αυτή την ανάπτυξη, ενώ οι περισσότερες αγορές της ΕΕ υποχώρησαν.

Αντίθετα, η αγορά των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της ΕΕ συνέχισε την πτώση της και τον Αύγουστο (-6%), παρά την ανάπτυξη στη Γερμανία (+9,2%) και στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως της Σλοβακίας (+22,6%) και της Ρουμανίας (+19,4%). Τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα έχουν πλέον μερίδιο αγοράς 12,5%, από 16,1% τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Το VW Group εξακολουθεί να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γηραιά Ήπειρο. Ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Stellantis, ενώ το Renault Group βρέθηκε στη τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση συναντάμε το Hyundai Group και στην πέμπτη το Toyota Group.

Περισσότερες λεπτομέρειες με τις πωλήσεις κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας μπορείς να βρεις σε αυτό το PDF.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

To νέο Nissan Leaf θα είναι SUV, το 2025 στην αγορά

Μετά από δύο γενιές ως hatchback, η Nissan ετοιμάζει το νέο Leaf που θα έχει SUV χαρακτηριστικά και θα διαθέτει τους ηλεκτροκινητήρες και τις...

Tesla Cybertruck UP Invincible by Unplugged Performance

Η Unplugged Performance έγινε από τους πρώτους βελτιωτικούς οίκους που παρουσιάζει την πρότασή της για το Tesla Cybertruck. Η σειρά των αξεσουάρ ονομάζεται Up Invincible...

Επίσημο: Toyota Urban SUV Concept για την Ευρώπη, στην αγορά το 1ο εξάμηνο του 2024

Στην Ευρώπη, το εξηλεκρισμένο μείγμα της Toyota βρίσκεται ήδη στο 71% και αναμένεται να αυξηθεί στο 75% το 2024, και αυτό θα επεκταθεί περαιτέρω,...