Τα πιο αξιόπιστα/αναξιόπιστα αυτοκίνητα και οι πιο αξιόπιστες/αναξιόπιστες εταιρίες του 2023. Πολύ κακή αξιοπιστία τα ηλεκτρικά και τα PHEV

Σχετικά άρθρα

Και φέτος το αμερικάνικο Consumer Reports έκανε γνωστά τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας αξιοπιστίας με τίτλο Annual Auto Reliability Survey. Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες και οι πιο αναξιόπιστες αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, όπως επίσης ποια είναι τα πιο αξιόπιστα και τα πιο αναξιόπιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ.

Τα ηλεκτρικά πολύ λιγότερο αξιόπιστα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ λιγότερο αξιόπιστα από τα αυτοκίνητα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Consumer Reports, τα ηλεκτρικά είναι 79% λιγότερο αξιόπιστα από τα αυτοκίνητα που φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, παρά το γεγονός πως διαθέτουν λιγότερα κινούμενα μέρη και έχουν συστήματα μετάδοσης κίνησης με απλούστερο σχεδιασμό, αλλά και παρότι διανύουν λιγότερα χιλιόμετρα κάθε χρόνο.

Τα ηλεκτρικά σεντάν και hatchback και τα ηλεκτρικά SUV είχαν μέση βαθμολογία αξιοπιστίας 44 και 43 αντίστοιχα, με τα ηλεκτρικά pickups να έχουν μέσο όρο αξιοπιστίας 30 βαθμών.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα ηλεκτρικά μοντέλα εντοπίζονται στη φόρτιση, στους ηλεκτροκινητήρες και στις μπαταρίες τους.

Ακόμη χειρότερα τα plug-in υβριδικά

Τα plug-in υβριδικά είναι ακόμη χειρότερα σε ότι αφορά την αξιοπιστία, με 146% περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τα αυτοκίνητα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Τα υβριδικά τα πιο αξιόπιστα

Ενδιαφέρον προκαλεί πως τα παραδοσιακά υβριδικά αυτοκίνητα σημείωσαν την καλύτερη βαθμολογία, με 26% λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τα οχήματα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ανάμεσα στα μοντέλα που ξεχωρίζουν για την αξιοπιστία τους είναι τα Lexus UX, NX Hybrid, Toyota Camry Hybrid, Highlander Hybrid και RAV4 Hybrid.

Όπως τονίζει το Consumer Reports:

Οι νέες τεχνολογίες που προκύπτουν από την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημαίνει πως οι πρώτοι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα προτού βελτιωθεί η αξιοπιστία τους.

Όσο περισσότερο ένα αυτοκίνητο ή μια τεχνολογία είναι στην παραγωγή, τόσο περισσότερο επιλύονται τα προβλήματά τους. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα εδώ και χρόνια, βελτιώνουν την αξιοπιστία τους.

Οι πιο αξιόπιστες και οι πιο αναξιόπιστες μάρκες

Πέρυσι στη κορυφή βρέθηκε η Toyota, αλλά φέτος τα ηνία τα πήρε η Lexus, με την Toyota να βρίσκεται στη 2η θέση. Στη τρίτη θέση βρέθηκε η Mini, στη τέταρτη η Acura, στη πέμπτη η Honda και στην έκτη η Subaru. Την 10αδα συμπληρώνουν οι Mazda, Porsche, BNW και Kia.

Στον πάτο της βαθμολογίας συναντάμε την Chrysler, ενώ μια θέση πιο ψηλά βρίσκεται η Mercedes-Benz, ακολουθούμενη από τις Rivian, Volkswagen, Jeep και Volvo.

Από την φετινή έρευνα απουσιάζουν οι Alfa Romeo, Fiat, Jaguar, Land Rover, Lucid, Maserati, Mitsubishi και Polestar επειδή το Consumer Reports δεν είχε αρκετά δεδομένα προκειμένου να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα.

Κυριαρχία ιαπωνικών εταιριών

6 από τις 10 πιο αξιόπιστες εταιρίες είναι ιαπωνικές, 3 ευρωπαϊκές και μια κορεάτικη. Ο μέσος όρος αξιοπιστίας των ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών ήταν 63 βαθμοί -66 για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες και 54 για τις κορεατικές-, με τις ευρωπαϊκές να είχαν μέσο όρο αξιοπιστίας 46 πόντους. Οι αμερικάνικες ήταν τελευταίες με μέσο όρο αξιοπιστίας 39 πόντους.

Τα πιο αξιόπιστα ανά κατηγορία

Τα σεντάν, hatchback, wagon, coupe και cabrio αυτοκίνητα ήταν τα πιο αξιόπιστα μοντέλα της φετινής έρευνας, με μέσο όρο αξιοπιστίας 57 πόντους. Ακολουθούν τα SUV με 50 πόντους, τα minivans με 45 πόντους, με τα pickup να συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο 41 πόντους αξιοπιστίας.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά

Η μεθοδολογία

Ο αμερικάνικος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, προκειμένου να βγάλει τα φετινά αποτελέσματα αξιοποίησε τα στοιχεία που του παρείχαν μέλη του για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τα αυτοκίνητά τους κατά τους περασμένους 12 μήνες. Στην έρευνα αναλύθηκε περισσότερα από 330.000 αυτοκίνητα, 300+ διαφορετικών μοντέλων, παραγωγής από το 2000 έως και το 2023, και μερικά MY2024 μοντέλα.

Ο οργανισμός είχε στοιχεία από 200 με 300 μονάδες κάθε μοντέλου, με τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να τα έχουν τουλάχιστον για 12 μήνες στη κατοχή τους και να αναφέρουν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, μέσα σε διάστημα 12 μηνών, συμπληρώνοντας μια λίστα με αυτές τις 20 κατηγορίες προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών περιοχών όπως ο κινητήρας, το κιβώτιο ταχυτήτων, τα ηλεκτρικά συστήματα, το αμάξωμα, η βαφή και οι επενδύσεις.

Τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης έχουν 17 πιθανές προβληματικές περιοχές, τα ηλεκτρικά έως και 12 προβληματικές περιοχές, τα υβριδικά έχουν 19 πιθανές περιοχές προβλημάτων και τα plug-in (PHEV) έως και 20 πιθανές προβληματικές περιοχές. Αναλυτικά τις κατηγορίες αλλά και το πως Consumer Reports έβγαλε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας μπορείς να τα βρεις εδώ.

Τα 10 πιο αξιόπιστα

9 από τα 10 πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα προέρχονται από την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Συγκεκριμένα τα μοντέλα που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς αξιοπιστίας φέτος είναι τα ακόλουθα:

Toyota 4Runner – Βαθμός αξιοπιστίας: 87

Toyota Camry Hybrid – Βαθμός αξιοπιστίας: 87

Toyota Camry – Βαθμός αξιοπιστίας 86

Toyota RAV4 Prime – Βαθμός αξιοπιστίας: 84

BMW X5 – Βαθμός αξιοπιστίας: 82

Subaru Forester – Βαθμός αξιοπιστίας: 82

Toyota RAV4 – Βαθμός αξιοπιστίας: 80

Acura RDX – Βαθμός αξιοπιστίας: 80

Toyota Corolla – Βαθμός αξιοπιστίας: 77

Toyota Highlander Hybrid – Βαθμός αξιοπιστίας: 75

Τα 10 πιο αναξιόπιστα

Τα αμερικάνικα μοντέλα αποδείχτηκαν και φέτος τα πιο αναξιόπιστα, με 6 από τα 10 να είναι μοντέλα της Jeep, της Rivian και της Chrysler. Αναλυτικά τα μοντέλα που συγκέντρωσαν τους λιγότερους βαθμούς αξιοπιστίας φέτος είναι τα εξής:

Jeep Wrangler – Βαθμός αξιοπιστίας: 27

Jeep Grand Cherokee – Βαθμός αξιοπιστίας: 26

Volkswagen Jetta – Βαθμός αξιοπιστίας: 25

Nissan Frontier – Βαθμός αξιοπιστίας: 23

Jeep Grand Cherokee L – Βαθμός αξιοπιστίας: 23

Rivian R1T – Βαθμός αξιοπιστίας: 22

Volvo XC60 Plug-In Hybrid – Βαθμός αξιοπιστίας: 21

Ford F-150 Hybrid – Βαθμός αξιοπιστίας: 19

Volkswagen Taos – Βαθμός αξιοπιστίας: 18

Chrysler Pacifica Hybrid – Βαθμός αξιοπιστίας: 14

Τα προτεινόμενα για φέτος

Το Consumer Reports προτείνει φέτος 15 αυτοκίνητα που κατάφεραν να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους από κάτω του μέσου όρου σε μέτρια ή καλύτερη. Πρόκειται για τα:

Audi Q4 E-Tron

Audi Q8 E-Tron

Cadillac CT4

Cadillac CT5

Cadillac XT6

Chrysler Pacifica

Ford Mustang Mach-E

Hyundai Elantra

Hyundai Santa Cruz

Infiniti QX60

Kia Sorento

Nissan Sentra

Tesla Model Y

Porsche Taycan

Subaru WRX

Τα αυτοκίνητα που δεν προτείνονται

Από την άλλη δεν προτείνει πλέον 6 αυτοκίνητα, λόγω της χαμηλής αξιοπιστίας τους, η οποία κυμάνθηκε κάτω ή πολύ κάτω από τον μέσο όρο. Πρόκειται για τα:

Chevrolet Blazer

Genesis GV70

Hyundai Ioniq 5

Volkswagen Atlas

Volkswagen Atlas Cross Sport

Volkswagen Jetta

[Photo credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...