Ο γιος του Enzo Ferrari λέει τι είναι αλήθεια και τι όχι στη βιογραφική ταινία για τον πατέρα του

Σχετικά άρθρα

Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει στο εξωτερικό η προβολή της ταινίας Ferrari, όπου στην Ελλάδα θα ξεκινήσει να παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024.

Η βιογραφική ταινία του Ferrari φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Michael Mann (Miami Vice, Texas Killing Fields, Ford v Ferrari, Heat, The Insider, The Last of The Mohican), με το σενάριο να το υπογράφει ο Troy Kennedy Martin (The Italian Job, Edge Of Darkness) και να βασίζεται στο βιβλίο του 1991, Enzo Ferrari: The Man, The Cars, The Races, The Machine, γραμμένο από τον δημοσιογράφο αυτοκινήτων Brock Yates. Πόσο πιστό όμως είναι το σενάριο σε σχέση με τη πραγματικότητα;

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση δίνει ο Piero Ferrari, ο δεύτερος και μοναδικός εν ζωή γιος του Enzo Ferrari.

Η ταινία λαμβάνει χώρα την χρονιά του 1957, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του γιου του Dino, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 24 ετών λόγω μυϊκής δυστροφίας. Η περίοδος αυτή αποτελεί και την πιο ταραχώδη περίοδο στη ζωή του Enzo Ferrari. Τη χρονιά εκείνη ο Commendator ήρθε αντιμέτωπος με την αποτυχία, την χρεοκοπία, την επιτυχία και τον θάνατο, καθώς είναι επίσης η χρονιά την οποία συνέβη το μοιραίο ατύχημα στο Mille Miglia με μια Ferrari 335S.

Αποτέλεσμα αυτού του ατυχήματος ήταν να σκοτωθεί ο οδηγός του αυτοκινήτου, Alfonso de Portago, και ο συνοδηγός του, Edmund Nelson, αλλά και εννέα θεατές από τους οποίους τα πέντε ήταν παιδιά.

Το βασικό σενάριο της ταινίας θέλει τον Ferrari να καταρρέει όταν έχασε τον γιο του το 1956 και μια χρονιά μετά είδε τους δύο οδηγούς του να χάνουν τη ζωή του, μαζί με τους 9 θεατές.

Ο Ferrari τσακώνεται με την γυναίκα του Laura, η οποία είναι και η οικονομική του διευθύντρια. Η Laura δεν ξέρει ότι ο Ferrari έχει έναν νόθο γιο με τη Lina, τον Pieero, την αληθινή του αγάπη και ερωμένη, η οποία ζει σε ένα εξοχικό σπίτι έξω από την πόλη. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Ferrari μπορεί να κρατήσει την οικογένεια και τη ζωή του μαζί είναι εάν η αγωνιστική του ομάδα τα πάει καλά στον επερχόμενο αγώνα Mille Miglia, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά, αφού ο Alfonso de Portago, ο συνοδηγός του, Edmund Nelson και 9 θεατές, ανάμεσά τους 5 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.

Το ατύχημα παραλίγο να τερματίσει το αγωνιστικό πρόγραμμα της Ferrari, με τον Ferrari να κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μαζί με τον κατασκευαστή των ελαστικών. Τόσο o Ferrari όσο και ο κατασκευαστής αθωώθηκαν αργότερα.

Ο Adam Driver (Star Wars, House Of Gucci) υποδύεται τον Enzo Ferrari, ενώ η Penelope Cruz υποδύεται την γυναίκα του Enzo Ferrari, Laura Dominica. Επιπλέον, η Shailene Woodley υποδύεται την ερωμένη του Enzo, Lina Lardy. Ο νόθος γιος του Enzo, ο Piero θα παίζει κεντρικό ρόλο στην ιστορία, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του 1991, Enzo Ferrari: The Man, The Cars, The Races, The Machine, γραμμένο από τον δημοσιογράφο αυτοκινήτων Brock Yates.

Η ταινία πραγματεύεται την άνοδο του Enzo από τα χρόνια στην Alfa Romeo, στην ίδρυση της εταιρίας του, στον ολοένα και περισσότερο έλεγχο της Fiat. Επίσης, παρουσιάζει την οριακά τυραννική φύση του Enzo, το μίσος του για τον γάμο, τις πολυάριθμες σχέσεις του κ.ά. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων γυρίστηκε στην Μόντενα της Ιταλίας εκεί όπου γεννήθηκε και έχτισε την αυτοκρατορία του ο Enzo Ferrari.

Ο Piero Ferrari λέει πως η συνάντηση του Enzo Ferrari και του Alfonso de Portago δεν έγινε πριν από τον αγώνα Mille Miglia, μιας και οι δύο άνδρες γνωρίζονταν από το 1956. Επίσης λέει πως ο Piero δεν ζήτησε ποτέ αυτόγραφο από τον de Portago, αφού όμως είπε: “Τότε, οι άνθρωποι δεν ζητούσαν αυτόγραφα.

Στην ερώτηση για το κατά πόσο ο Enzo Ferrari θα θυσίαζε τα πάντα για να κερδίσει, ο γιος του είπε:

Ήθελε να κερδίσει, αλλά δεν ήθελε να κερδίσει με οποιοδήποτε κόστος. Και η ασφάλεια των οδηγών δεν ήταν διαπραγματεύσιμη γι ‘αυτόν. Μετά την τραγωδία στο Mille Miglia, ήθελε να αποσυρθεί από τους αγώνες αυτοκινήτου. Αλλά τη Δευτέρα, στο γραφείο, είχε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ήθελε να συνεχίσει το πρόγραμμα αλλά να αποφύγει τέτοια περιστατικά.

Ο Piero Ferrari είπε πως η ταινία δείχνει την αλήθεια για το πόσο χρόνο “ξόδευε” ο πατέρας του στο εργοστάσιο. Συνήθιζε να ασχολείται με τις τεχνικές λεπτομέρειες, να ρωτά τα πάντα, να ελέγχει τα αυτοκίνητα και την παραγωγή. Ωστόσο, όπου γνώρισε πως δεν ήταν καλός, άφηνε τους μηχανικούς να “βγουν μπροστά”.

Ο Piero λέει επίσης πως είναι αλήθεια αυτό που δείχνει η ταινία, πως πολλοί διάσημοι πελάτες της Scuderia επισκέπτονταν το Μαρανέλο για να αγοράσουν μια Ferrari. Στη λίστα των καλεσμένων περιλαμβάνεται ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας, ο οποίος ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα της Ολλανδίας. Αυτός, πήγαινε στο εργοστάσιο στην Ιταλία κάθε δύο ή τρία χρόνια, άφηνε εκεί την παλιά του Ferrari και έφευγε με μια καινούργια. Ο Enzo μάλιστα συνήθιζε να τον καλεί για μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι όπου έμενε με την μητέρα του Lina και τότε τον πολύ νεαρό Piero. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Roberto Rossellini ​​ήταν επίσης σταθερός επισκέπτης του εργοστασίου παρέα με τη σύζυγό του, την ηθοποιό Ingrid Bergman.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...