Τον Φεβρουάριο του 2023 η Hyundai και η Kia έκαναν γνωστό πως στη προσπάθεια τους να λύσουν το σοβαρό θέμα με τις κλοπές των αυτοκινήτων τους, αφού αρκεί ένα απλό καλώδιο USB για να τα κλέψει κάποιος, θα τοποθετούσαν νέο λογισμικό σε περισσότερα από 8,3 εκατομμύριο αυτοκίνητα τους στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις εταιρίες, το λογισμικό τροποποιεί ορισμένες μονάδες ελέγχου του αυτοκινήτου ενεργοποιώντας τη λειτουργία “ignition kill” όταν ο ιδιοκτήτης κλειδώνει τις πόρτες χρησιμοποιώντας τα κουμπιά του κλειδιού. Αυτή η λειτουργία μπορεί να απενεργοποιηθεί μόνο όταν χρησιμοποιείται το κλειδί για το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος παραβιάσει το αυτοκίνητο δεν θα μπορεί να το εκκινήσει με τον τρόπο με το USB.
Ωστόσο ορισμένα αυτοκίνητα της Hyundai και της Kia, που δεν έχουν immobilizer, δεν είναι συμβατά με το νέο λογισμικό. Στους ιδιοκτήτες αυτών των μοντέλων η Hyundai και η Kia τοποθετεί πλέον δωρεάν μια νέα “αποτρεπτική συσκευή κλοπής”. Πρόκειται για ένα μεταλλικό προστατευτικό περίβλημα που τοποθετείται στον διακόπτη της μίζας του αυτοκινήτου.
Το νέο προστατευτικό κυλίνδρου ανάφλεξης, που φαίνεται παραπάνω, έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους επίδοξους κλέφτες να αφαιρέσουν το σώμα του διακόπτη από την κολόνα του τιμονιού του αυτοκινήτου.
Διάβασε επίσης
Στις σχετικές ειδήσεις, οι δύο νοτιοκορεατικές εταιρίες είδαν τις παγκόσμιες παραδόσεις τους να αυξάνονται το 2023. Η Hyundai παρέδωσε 4.216.680 αυτοκίνητα (+6,9%) το 2023, με τις εγχώριες παραδόσεις να αυξήθηκαν κατά 10,6% στις 688.884 μονάδες, ενώ οι παραδόσεις στον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν κατά 6,2% στις 3.254.038 μονάδες σε σύγκριση με το 2022.
Η Kia παρέδωσε πέρυσι 3.085.771 αυτοκίνητα, αύξηση 6,3%, με τις παραδόσεις στη Νότια Κορέα να αυξάνονται κατά 4,6% στα 538.822 αυτοκίνητα, ενώ στις άλλες αγορές του κόσμου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,7%, φτάνοντας στις 2.516.383 μονάδες.
Για το 2024 η Hyundai στοχεύει να παραδώσει 4.243.000 αυτοκίνητα, με τα 704.000 από αυτά να παραδίδονται στη Νότια Κορέα και τα 3.539.000 στον υπόλοιπο κόσμο. Από τη μεριά της, η Kia σκοπεύει να παραδώσει 3,2 εκατ. αυτοκίνητα (530.000 στη Νότια Κορέα και 2,67 στις άλλες αγορές).

