Η Tesla μηνύθηκε για ένα τροχαίο που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, το οποίο κατέληξε στο θάνατο ενός ατόμου και στον σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου, επειδή οι πρώτοι άνθρωποι που προσπάθησαν να βοηθήσουν φέρεται να μην μπόρεσαν να ανοίξουν τις πόρτες του Model 3. Είναι η τελευταία σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγωγών που αντιμετωπίζει η Tesla σχετικά με τις χειρολαβές των πορτών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, των αυτοκινήτων της.
Ο Jeffery και η Wendy Dennis, ένα παντρεμένο ζευγάρι, έκαναν δουλειές ένα απόγευμα Κυριακής, όταν το αυτοκίνητό τους “ξαφνικά και γρήγορα επιτάχυνε εκτός ελέγχου”, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας της Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε μια κολώνα και τυλίχτηκε στις φλόγες. Η Wendy πέθανε επί τόπου και ο Jeffery υπέστη σοβαρά τραύματα.

Αρκετοί περαστικοί έτρεξαν προς το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Jeffery και την Wendy Dennis, αλλά οι χειρολαβές των πορτών του Model 3 δεν λειτουργούσαν, ανέφεραν στην αγωγή οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Jeffery Dennis και την περιουσία της συζύγου του.
Αρκετοί καλοί Σαμαρείτες προσπάθησαν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ για να σπάσουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου για να βοηθήσουν,
αναφέρεται στην αγωγή που κατηγορεί την Tesla για αμέλεια και παραπλάνηση πελατών, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του Elon Musk γνώριζε ότι οι χειρολαβές των θυρών θα μπορούσαν να καταστούν μη λειτουργικές μετά από ένα ατύχημα, ενώ παράλληλα γνώριζε τους κινδύνους πυρκαγιάς από την μπαταρία ιόντων λιθίου, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει κανένα από τα δύο ζητήματα. Στην αγωγή αναφέρεται επίσης ότι το Model 3 που ενεπλάκη στο ατύχημα, είχε ένα ελάττωμα που προκάλεσε την ξαφνική, εκτός ελέγχου, επιτάχυνση του οχήματος και ότι το αυτόματο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης απέτυχε.
Η Tesla αντιμετωπίζει ήδη μια σειρά από αγωγές εξαιτίας των συστημάτων που ανοίγουν τις πόρτες των αυτοκινήτων της. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κατατέθηκε αγωγή στο Ουισκόνσιν για ένα τροχαίο ατύχημα με ένα Model S στο οποίο σκοτώθηκαν και οι πέντε επιβαίνοντες, οι οποίοι παγιδεύτηκαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο αυτοκίνητο και οι πόρτες του δεν άνοιγαν.
Τον Οκτώβριο, η Tesla μηνύθηκε για ισχυρισμούς ότι οι ελαττωματικές πόρτες σε ένα Cybertruck που είχε τρακάρει στην Καλιφόρνια το μετέτρεψαν σε “παγίδα θανάτου” και εμπόδισαν τρεις φοιτητές να βγουν από αυτό πριν πεθάνουν από εγκαύματα και εισπνοή καπνού. Τον Σεπτέμβριο ο οδηγός ενός Tesla Model S και δύο παιδιά κάηκαν ζωντανοί επειδή αυτόπτης μάρτυρας δεν μπόρεσε να ανοίξει τις πόρτες του.
