Δημοπρατείται η Lotus Elan Plus 2 του Graham Hill

Σχετικά άρθρα

graham-elan

Οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίσαμε τον γιο του, τον Damon Hill, όμως ο Graham ήταν ένας σταρ την εποχή του. Ο Hill ο πρεσβύτερος κέρδισε 2 παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα με BRM και ένα με Lotus. Μάλιστα όταν αγωνιζόταν με την Lotus, βάφτηκε ερυθρόλευκο το μονοθεσίο του, στα χρώματα της Gold Leaf, ανοίγοντας την χρυσή εποχή των καπνοβιομηχανιών ως χορηγών στην F1. Μέχρι την έλευση του Ayrton Senna ήταν για 2 δεκαετίες ο πλέον πολυνίκης οδηγός στο Grand Prin του Μονακό με 5 νίκες(1 λιγότερη από τον Senna).

Έτρεχε στην F1 επί 18 συναπτές σε εποχές που σε κάθε αγώνα οι οδηγοί φλέρταραν με τον θάνατο. Αρκετές από αυτές τις χρονιές ήταν με την Lotus, που είχε χαρακτηριστικά τα πιο επικίνδυνα μονοθέσια. Σκοτώθηκε το 1975 σε αεροπορικό δυστύχημα πιλοτάροντας το εικονιζόμενο Piper Aztec. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε την δική του ομάδα στην F1, την Embassy Hill, με την οποία αγωνιζόταν χωρίς καμία επιτυχία και επειδή η F1 είναι πολύ ακριβό σπορ, η οικογένειά του κληρονόμησε πολλά χρέη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Graham Hill είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει το “τριπλό στέμα” του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δηλαδή νίκη στους 3 μεγαλύτερους αγώνες, που είναι τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης (1966), οι 24 ώρες του Le Mans(1972) και το Grand Prix του Μονακό(1963 ’64 ’65 ’68 ’69).

graham-hill-driving-the-lotus-49-in-1969-1600x900

Η Elan που βλέπεις ήταν δώρο στον Graham Hill, από το ίδιο τον Colin Chapman, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1968. Αν και αρχικά ήταν ήταν ασημί όπως την βλέπεις στην αρχική εικόνα, το 1976, που την απέκτησε ο τωρινός ιδιοκτήτης της, ήταν ήδη βαμμένη κίτρινη. Το οδόμετρο λέει 141.001 χλμ, αλλά ο ιδιοκτήτης της ισχυρίζεται πως έχει 193.121 χλμ γιατί το οδόμετρο είχε χαλάσει. Αν και τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει είναι πολλά και η κατάστασή της όπως βλέπεις δεν είναι καλή, ο ιδιοκτήτης λέει πως τα τελευταία 37 χρόνια ήταν κυρίως κλεισμένη στο γκαράζ και την έβγαζε μόνο για βόλτα στις διακοπές. Ο κινητήρας είναι επίσης αλλαγμένος μιας και ο αρχικός είχε χαλάσει και προτίμησε να τον αντικαταστήσει από τον ανακατασκευάσει.

Η Elan λοιπόν θα αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη σε δημοπρασία που διοργανώνεται στις 26 Νοεμβρίου και η τιμή που αναμένεται να πιάσει θα είναι πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ, καθώς παρά την κακή της κατάσταση κουβαλάει βαριά ιστορία πάνω της. Η εκτίμηση αυτή  γίνεται βάση της τιμής που έπιασε μια άλλη Elan, αυτή που χάρισε ο Colin Chapman στον Ronnie Peterson το 1972 και πωλήθηκε έναντι 80 χιλιάδων ευρώ όταν αναμενόταν νια πιάσει μόλις 38 χιλιάδες ευρώ.

ΠηγήHistorics

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα