H Fiat θέλει να αγοράσει την GM Europe

Σχετικά άρθρα

fiat-opel

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Fiat με την Chrysler, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να εξαγοράσει την GM Europe (Opel, Vauxhall και Saab). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η FIAT ανακοινώνει επίσημα την επιθυμία της για της 3 εταιρίες του ομίλου General Motors στην Ευρώπη, αφού ο πρόεδρος της Fiat, Corriere della Serra σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε την Opel “ιδανικό συνεργάτη” και πρόσθεσε ότι η εξαγορά από μέρους της εταιρεία του θα ήταν “εξαιρετική ευκαιρία”. Aν το καταφέρει αυτό θέλει να τις εντάξει στην νέα εταιρία μαζί με την Chrysler.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ της Fiat, της Lancia, της Alfa Romeo, της Opel, της Vauxhall, της Chrysler και της Saab, θα δημιουργήσει έναν όμιλο κολοσσό με πωλήσεις 6 – 7 εκατομμυρίων οχημάτων ετησίως – που αντιστοιχεί σε 80 εκατομμυρία ευρώ, και θα τον κατατάξει στο ίδιο επίπεδο με το VW Group. Αν το σενάριο αυτό βγει αληθινό η Fiat θα αποκτήσει το απαιτούμενο βεληνεκές προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της εν μέσω της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων πενήντα και πλέον ετών και της βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Ο Sergio Marchionne εκτός των άλλων δήλωσε στους Fianancial Times πως η συνεργασία της Opel με την Fiat θα αποτελούσε από βιομηχανικής αλλά και από τεχνικής άποψης έναν ιδανικό “γάμο”, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ιταλικού ομίλου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

7628e22

Όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο o Sergio Marchionne μετέβη στο Βερολίνο για να αρχίσει τις συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να παραθέσει τα επιχειρήματά της εταιρείας του για την εξαγορά της GM Europe, εγχείρημα στο οποίο θα βρει “αντιπάλους” την Magna International, η οποία ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον της για την Opel αλλά και τα συνδικάτα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τα οποία δεν φαίνονται να υποστηρίζουν την εξαγορά της Opel από την Fiat, φοβούμενοι τις απολύσεις.

Από την πλευρά της, η Γερμανική κυβέρνηση μέσω του υπ. Οικονομικών Karl Theodor zu Guttenberg μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της Fiat για την εξαγορά της GM Europe δήλωσε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, χωρίς αμφιβολία αλλά σίγουρα χρειάζεται μια ποιο προσεκτική ματιά. Σύμφωνα με όσα έχουνε διαρρεύσει μέχρι στιγμής η Fiat δεν πρόκειται να κλείσει κανένα από τα εργοστάσια της Opel στην Γερμανία αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα ισχύσει το ίδιο και για τα υπόλοιπα εργοστάσια της GM Europe στην Ευρώπη.

Το ποσό της εξαγοράς ανέρχεται μεταξύ 5 έως 7 δις ευρώ με το ποσό αυτό να καλύπτεται μέσω δανείων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φιλοξενούν δραστηριότητες της GM Europe. Έτσι η Fiat δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω οικονομικά με την συγκεκριμένη αγορά.

[Πηγή :FT]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η GM φεύγει από τα εμβληματικά της κεντρικά γραφεία

Από το 1996 η GM έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Renaissance Centre, στο ψηλότερο κτίριο του Ντιτρόιτ, αλλά η εταιρία εγκαταλείπει τον εμβληματικό...

Επίσημο: Η Alfa Romeo μετονομάζει τη Milano

Μόλις πέντε ημέρες μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια της Milano και τον ντόρο που έγινε, η Alfa Romeo αναγκάστηκε να μετονομάσει το νέο της μικρό...