Grand Prix Κίνας. O Button οδήγησε στη βροχή !

Σχετικά άρθρα

Ποιος είπε ότι οι αγώνες της F1 θα είναι βαρετοί φέτος;;;; Ακόμη έναν εκπληκτικό αγώνα μας πρόσφεραν σήμερα τα 24 μονοθέσια που ξεκίνησαν στην βρεγμένη πίστα της Shanghai. Τολμώ να πω ότι ήταν καλύτερος και από αυτόν του Grand Prix της Αυστραλίας. Το θέαμα ξεκίνησε από τον πρώτο γύρο όπου η βροχή έκανε την εμφάνιση της με αποτέλεσμα αρκετοί να ήταν αυτοί που μπήκαν γρήγορα στα πιτ για να βάλουν ενδιάμεσα ελαστικά ενώ μερικοί έμειναν στα στεγνά (με αποτέλεσμα να δικαιωθούν στο τέλος) ενώ 2 φορές έκανε την εμφάνιση του το αυτοκίνητο ασφαλείας λόγω ατυχημάτων.

Επωφελούμενος από την όλη ιστορία βρέθηκε ο Jenson Button ο οποίος κάνοντας μόνο 2 πιτ στοπ (εκεί που οι περισσότεροι έκαναν 4 και πάνω) είδε τελικά πρώτος της καρό σημαία μπροστά από τον ομόσταβλό του Lewis Hamilton που για ακόμη μία φορά οδηγούσε σε δικό του κόσμο και ρυθμό κάνοντας έτσι ένα ονειρικό 1-2 για την McLaren. Στην 3η θέση βρέθηκε ο Nico Rosberg ο οποίος με τις οδηγίες του Ross Brawn έκανε έναν καθαρό αγώνα ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών. Την 10 συμπλήρωσαν οι Robert Kubica, Sebastian Vettel, Vitaly Petrov, Mark Webber, Felipe Massa και Michael Schumacher.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Τα μονοθέσια στήθηκαν στο grid ώστε να εκκινήσουν τον αγώνα φορώντας όλοι σχεδόν, ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα. Οι Glock και Di Grassi έμειναν στην εκκίνηση τερματίζοντας εκεί πρόωρα τον αγώνα τους ενώ ο Chandhok ξεκίνησε μέσα από τα πιτ. Με το που έσβησαν (σχεδόν) τα κόκκινα φώτα, ο Fernando Alonso πετάχτηκε από την 3η θέση που βρισκόταν και πέρασε και τις 2 Red Bull με αποτέλεσμα να στρίψει πρώτος στην ελικοειδής πρώτης στροφή των 270ο. Το σχεδόν το έγραψα προηγουμένως επειδή όπως φάνηκε από το replay o Alonso έφυγε πριν σβήσουν τα φώτα με αποτέλεσμα μερικούς γύρους μετά να τιμωρηθεί από τους κριτές με ποινή διέλευσης μέσα από τα πιτ.

Ο Mark Webber έκανε παραδόξως καλή εκκίνηση και πέρασε το Vettel ενώ πιο πίσω έγινε το πρώτο ατύχημα που ανάγκασε το αυτοκίνητο ασφαλείας να βγει στην πίστα. Ο Liuzzi έχασε τον έλεγχο της Force India του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τους Kobayashi και Buemi. Με το αυτοκίνητο ασφαλείας εντός πίστας και την βροχή να δυναμώνει σχεδόν οι περισσότεροι οδηγοί μπήκαν στα πιτ για αλλαγή τοποθέτηση ενδιάμεσων ελαστικών (-μια στρατηγική που όπως φάνηκε αργότερα ήταν λανθασμένη).

Με το που έφυγε το αυτοκίνητο ασφαλείας οδηγούσαν τον αγώνα οι Rosberg, Button, Kubica, Petrov και Kovalainen οι οποίοι δεν άλλαξαν τα ελαστικά τους και έμειναν στα στεγνά. Με την ένταση της βροχής τελικά να μην δυναμώνει, γρήγορα φάνηκε ότι τα slick ελαστικά έδιναν καλύτερους χρόνους με αποτέλεσμα όσοι άλλαξαν τα λάστιχα τους σε ενδιάμεσα να μπούνε ξανά στα πιτ για αλλαγή ελαστικών.

Κατά την αλλαγή αυτή έγινε ένα περιστατικό ανάμεσα στους Hamilton και Vettel οι οποίοι βρέθηκαν δίπλα δίπλα μέσα στο pit lane με τον Hamilton να γλιστρά και να αναγκάζεται να σηκώσει το πόδι από το γκάζι ώστε να περάσει ο Vettel μπροστά. Οι αγωνοδίκες μετά από μερικούς γύρους έβγαλαν ανακοίνωση ότι θα ερευνήσουν το συμβάν μετά τον αγώνα. Αφού κάλεσαν τόσο τους οδηγούς όσο και τους τεχνικούς διευθυντές των δύο ομάδων για εξηγήσεις αποφάσισαν ότι δεν θα δώσουν  ποινή σε κανέναν από τους δύο παρά μόνο γραπτή επίπληξη για επικίνδυνη οδήγηση.

Οι Rosberg, Button, Kubica και Petrov οι οποίοι δεν είχαν αλλάξει ελαστικά ήταν οι κερδισμένοι από τα «τερτίπια» του καιρού με αποτέλεσμα να είναι μπροστά από τους υπόλοιπους οδηγούς.

Σε αυτό το κομμάτι του αγώνα έγιναν οι σημαντικότερες μάχες και προσπεράσεις αφού η πίστα ήταν ακόμη νωπή. Ο σεληνιασμένος, για ακόμη μια φορά φέτος, Lewis Hamilton προσπερνούσε όποιον ήταν στον δρόμο του με το highlight να ήταν το προσπέρασμα στον M. Schumacher.

Κάπως έτσι φτάσαμε στον 18ο γύρο όπου ο Jenson Button εκμεταλλευόμενος ένα μικρό λάθος τους Nico Rosberg πέρασε την κορυφή του αγώνα αλλά ο καιρός έκανε πάλι τα δικά του αφού ένα γύρο μετά άρχισε να βρέχει ξανά. Αυτό ανάγκασε όλους τους πιλότους αυτή τη φορά να μπουν για ακόμη μια φορά στα πιτ για αλλαγή ενδιάμεσων ελαστικών. Το μόνο που αξίζει αναφοράς σε αυτό το σημείο ήταν το «προσπέραμα» του Fernando Alonso στην είσοδο του πιτ πάνω στον ομόσταβλό του Felipe Massa, αναγκάζοντας τον Βραζιλιάνο να πατήσει στα χαλίκια ώστε να περάσει ο Ισπανός. Πραγματικά ο Di Montezemolo μόλις θα είδε το συγκεκριμένο περιστατικό θα άρχισε να βρίζει θεούς και δαίμονες με την κίνηση του Ισπανού. Οι σχέσεις των 2 πιλότων φαίνεται ότι είναι ψυχρές και δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η κατάσταση.

Δύο γύρους μετά, ο Alguersuari έσπασε την μπροστά πτέρυγα του με αποτέλεσμα να μπει ξανά το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα ώστε αυτή να καθαριστεί. Σαφώς χαμένος βρέθηκε ο Jenson Button όπου είδε την διαφορά των 50+ δευτερολέπτων που είχε από τον δεύτερο πιλότο να μηδενίζεται. Κερδισμένοι της υπόθεσης αυτής ήταν ο Alonso ο οποίος βρέθηκε μπροστά από τις δύο Red Bull ενώ ο Hamilton βρέθηκε για ακόμη μία φορά πίσω από τον Schumacher όπου τον προσπέρασε στην συνέχεια ανεβαίνοντας τελικά στην 3η θέση πίσω από τους Button και Rosberg. Ο Alonso σε αυτό το κομμάτι του αγώνα βρήκε ρυθμό με αποτέλεσμα να ανέβει και αυτός στην 5η θέση.

Με αυτά και με αυτά φτάσαμε στον 35ο γύρο όπου τα ενδιάμεσα ελαστικά άρχισαν φθείρονται σε όλους με αποτέλεσμα όλοι οι οδηγοί να μπούνε ακόμη μια φορά στα πιτ. Οι Hamiton και Alonso ήταν οι τελικοί κερδισμένοι οι οποίοι βρέθηκαν στην 2η και 4η θέση αντίστοιχα προσπερνώντας τους Rosberg και Kubica.

Κάπου εδώ η δράση στις μπροστά θέσεις τελείωσε με την μάχη να συνεχίζεται στις θέσεις 9 έως 11 με τους τους Petrov, Massa και Alguersuari να προσπαθούν να μπουν στην βαθμολογούμενη δεκάδα. Οι τελευταίοι γύροι του αγώνα ήταν δραματικοί αφού η αγωνιστική γραμμή είχε στεγνώσει με αποτέλεσμα να ενδιάμεσα ελαστικά να παρουσιάσουν μεγάλο μέγεθος φθοράς οδηγώντας πολλούς πιλότους σε αρκετά λάθη αφού γλιστρούσαν. Κανείς δεν μπήκε στα πιτ για αλλαγή αφού θα έχανε την θέση του και έτσι όλοι έμειναν με τα κατεστραμμένα ενδιάμεσα μέχρι το τέλος του αγώνα. Κερδισμένος το σημείο αυτό ήταν ο Petrov ο οποίος είχε διατηρήσει σε καλή κατάσταση τα ελαστικά του με αποτέλεσμα να περάσει τους Schumacher και Webber.

Και έτσι φτάσαμε στο τέλος τους αγώνα με την καρό σημαία να πέφτει μπροστά από τον Jenson Button παίρνοντας την δεύτερη νίκη του για φέτος και δεύτερη νίκη στην πίστα της Shanghai. Ο εκπληκτικός για ακόμη έναν αγώνα Lewis Hamilton, συμπλήρωσε το 1-2 της McLaren ενώ στην 3η θέση βρέθηκε ο σταθερός για ακόμη έναν αγώνα Nico Rosberg. Ο Alonso με τέσσερις διελεύσεις από τα πιτ κατάφερε τελικά να ανέβει στην 4η θέση δείχνοντας έτσι ότι αν δεν έκανε το λάθος στην εκκίνηση ίσως να διεκδικούσε και την νίκη. Την 10αδα συμπλήρωσαν οι Robert Kubica, Sebastian Vettel, Vitaly Petrov, Mark Webber, Felipe Massa και Michael Schumacher.

Ανύπαρκτος ο Massa σήμερα, ενώ οι Red Bull αν και είναι τα γρηγορότερα μονοθέσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν καλά σε συνθήκες αγώνα.

Στην βαθμολογία των οδηγών είχαμε ανακατατάξεις αφού ο Jenson Button ανέβηκε στην κορυφή με 60 βαθμούς ενώ στην 2η θέση ανέβηκε ο Nico Rosberg με 50 βαθμούς. Στην 3η θέση ισοβαθμούν οι Alonso και Hamilton με 49 βαθμούς ενώ ο Vettel με 45 είναι 5ος. Σε ότι αφορά τους κατασκευαστές η McLaren με το 1-2 πέρασε μπροστά με 109 βαθμούς ενώ η Ferrari έπεσε στην 2η θέση με 90 βαθμούς.

Επόμενος αγώνας στις 7-9 Μαΐου με την Formula 1 να έρχεται στην Ευρώπη με το Grand Prix της Ισπανίας στην πίστα της Βαρκελώνης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα, φωτογραφίες καθώς και οι βαθμολογίες τόσο στον πρωτάθλημα οδηγών όσο και των κατασκευαστών στην συνέχεια

2010 FORMULA 1 CHINESE GRAND PRIX

Pos No Driver Team Laps Time/Retired Grid Pts
1 1 Jenson Button McLaren-Mercedes 56 1:46:42.163 5 25
2 2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 56 +1.5 secs 6 18
3 4 Nico Rosberg Mercedes GP 56 +9.4 secs 4 15
4 8 Fernando Alonso Ferrari 56 +11.8 secs 3 12
5 11 Robert Kubica Renault 56 +22.2 secs 8 10
6 5 Sebastian Vettel RBR-Renault 56 +33.3 secs 1 8
7 12 Vitaly Petrov Renault 56 +47.6 secs 14 6
8 6 Mark Webber RBR-Renault 56 +52.1 secs 2 4
9 7 Felipe Massa Ferrari 56 +57.7 secs 7 2
10 3 Michael Schumacher Mercedes GP 56 +61.7 secs 9 1
11 14 Adrian Sutil Force India-Mercedes 56 +62.8 secs 10
12 9 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 56 +63.6 secs 11
13 17 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 56 +71.4 secs 12
14 19 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 55 +1 Lap 21
15 10 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 55 +1 Lap 16
16 21 Bruno Senna HRT-Cosworth 54 +2 Laps 23
17 20 Karun Chandhok HRT-Cosworth 52 +4 Laps 24
Ret 18 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 26 Hydraulics 20
Ret 25 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 8 Clutch 22
Ret 22 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 7 Technical 17
Ret 16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 0 Accident 13
Ret 23 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 0 Accident 15
Ret 15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 0 Accident 18
Ret 24 Timo Glock Virgin-Cosworth 0 Engine 19

Βαθμολογία Οδηγών

Pos Driver Nationality Team Points
1 Jenson Button British McLaren-Mercedes 60
2 Nico Rosberg German Mercedes GP 50
3 Fernando Alonso Spanish Ferrari 49
4 Lewis Hamilton British McLaren-Mercedes 49
5 Sebastian Vettel German RBR-Renault 45
6 Felipe Massa Brazilian Ferrari 41
7 Robert Kubica Polish Renault 40
8 Mark Webber Australian RBR-Renault 28
9 Adrian Sutil German Force India-Mercedes 10
10 Michael Schumacher German Mercedes GP 10
11 Vitantonio Liuzzi Italian Force India-Mercedes 8
12 Vitaly Petrov Russian Renault 6
13 Rubens Barrichello Brazilian Williams-Cosworth 5
14 Jaime Alguersuari Spanish STR-Ferrari 2
15 Nico Hulkenberg German Williams-Cosworth 1
16 Sebastien Buemi Swiss STR-Ferrari 0
17 Pedro de la Rosa Spanish BMW Sauber-Ferrari 0
18 Heikki Kovalainen Finnish Lotus-Cosworth 0
19 Karun Chandhok Indian HRT-Cosworth 0
20 Lucas di Grassi Brazilian Virgin-Cosworth 0
21 Bruno Senna Brazilian HRT-Cosworth 0
22 Jarno Trulli Italian Lotus-Cosworth 0
23 Timo Glock German Virgin-Cosworth 0
24 Kamui Kobayashi Japanese BMW Sauber-Ferrari 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Pos Team Points
1 McLaren-Mercedes 109
2 Ferrari 90
3 RBR-Renault 73
4 Mercedes GP 60
5 Renault 46
6 Force India-Mercedes 18
7 Williams-Cosworth 6
8 STR-Ferrari 2
9 BMW Sauber-Ferrari 0
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0

[Πηγή: Formula 1 | Photos copyright: Getty Images, REUTERS, AFP]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...