Το πλήρως ηλεκτρικό πρωτότυπο DeZir παρουσίασε στο Παρίσι η Renault. To πρωτότυπο το είχαμε πρωτοδεί μερικούς μήνες νωρίτερα, αλλά επίσημο ντεμπούτο έκανε και αυτό μαζί με όλα τα υπόλοιπα, σήμερα στην πόλη του φωτός. Το DeZir είναι το πρώτο δημιούργημα του νέου αρχισχεδιαστή της εταιρίας Laurens van den Acker, και δείχνει την νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θέλει να ακολουθήσει η Γαλλική εταιρία στα αυτοκίνητα παραγωγής του μέλλοντος […]

Το διθέσιο coupe διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάθετα τοποθετημένες πίσω από την πλάτη των καθισμάτων. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 110 kW (150 άλογα) με 23 κιλά ροπής και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου 24 kWh του δίνουν αυτονομία 160 χλμ που μπορεί να αυξηθεί κατά 130 χλμ μετά από 20 λεπτά φόρτισης μέσω του συστήματος Quick Drop.

Ο αεροδυναμικός συντελεστής του πρωτότυπου είναι 0.25 Cd και με μόλις 830 κιλά, κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 5 δευτερόλεπτα (τα 0-50 χλμ/ώρα σε 2.5) ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 180 χλμ/ώρα.

Επίσης το DeZir διαθέτει και σύστημα KERS το οποίο αποθηκεύει ενέργεια η οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται πάνω στο τιμόνι, δίνει μια έξτρα δύναμη στον ηλεκτροκινητήρα, όπως ακριβώς δούλευε και το αντίστοιχο σύστημα στα μονοθέσια της Formula 1 του 2009.

[Πηγή: Renault | Live Photos via: Autoblog.nl]

Δελτίο Τύπου (κάντε κλικ για να το διαβάσετε)