Ο Sebastien Thurn αποκάλυψε μερικές ενδιαφέροντες λεπτομέρειες σχετικά με το αυτόνομο σύστημα οδήγησης που ετοιμάζει. Μιλώντας στο TED Talks, ο Thurn λέει ότι έχει χάσει τον καλύτερο του φίλο σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση ένα εκατομμυρίου ανθρώπων τον χρόνο, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης. Βλέποντας τόσες προηγούμενες προσπάθειες να πέφτουν στο κενό, η ομάδα του Thurn στο Πανεπιστήμιο του Stanford δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα λογισμικού που “μαθαίνει” από την εμπειρία.

Το σύστημα έκανε επιτυχή επίδειξη στο DARPA challenge το 2005 και η ομάδα του Thurn συνεργάστηκε με την Google για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, τα αυτοκίνητα δοκιμών έχουν διανύσει περισσότερα από από 225.000 χλμ σε διάφορες συνθήκες.

Ο Thurn δεν έχει αυταπάτες, η τεχνολογία είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και αρκετά χρόνια μακριά από την μαζική παραγωγή. Οραματίζεται όμως την ημέρα που θα κοιτάξει πίσω και θα πει: “Πόσο γελοίο ήταν τότε που οι άνθρωποι οδηγούσαν αυτοκίνητα“. Μάλλον ο Thurn δεν συμπαθεί και πολύ την οδήγηση για να το λέει αυτό.

[Πηγή: Youtube]

 

 • gazokiller

  ουουουουουο αντιχριστοι….
  ουουουουουο του σατανα…
  δε θέλουμε τετοια συστήματα άνθρωποι της google…
  θέλουμε απόλαυση στην οδήγηση κ όχι μεταφορά απο το ένα σημείο στο άλλο!!

 • Εμένα από την άλλη δε θα με πείραζε καθόλου να έχω ένα αυτοκίνητο που να με πηγαίνει με ασφάλεια από το σπίτι στο γραφείο (και τούμπαλιν) ενώ εγώ θα ακούω τη μουσικούλα μου, θα διαβάζω τις ειδήσεις της ημέρας και τα email μου, πίνοντας αργά και απολαυστικά τον καφέ μου… Και γνωρίζοντας στο ενδιάμεσο ότι έχει κάψει λιγότερο από ότι αν θα το οδηγούσα εγώ. Μια χαρά το κάνει η Google. Απλά σε χώρες με υπαρκτό κράτος που προσφέρει και “υπηρεσίες” αυτοκίνησης (και που σέβεται τους πολίτες του) το σύστημα θα καταλαβαίνει μέσω GPS πότε το αμάξι πάτησε σε άσφαλτο πίστας και εκεί θα ξεκλειδώνει το manual mode, θα χαμηλώνει το αμάξωμα, θα αλλάζει τον προγραμματισμό του εγκεφάλου και θα μου επιτρέπει να βγάλω το άχτι μου, όντας ρυθμισμένο όπως πρέπει!

  Σε 20 χρονάκια guys… (μπορεί και λιγότερο)