Εφευρέθηκαν πριν από περίπου 150 χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολύ.Ο ρόλος τους; Να δημιουργούν τον σπινθήρα για να υπάρξει καύση του μίγματος αέρα και βενζίνης μέσα στον κύλινδρο. Ο λόγος για τα περίφημα μπουζί που έχουν όλοι οι κινητήρες βενζίνης,φυσικού αερίου αλλά και υγραερίου (που είναι και επίκαιροι), δίχρονοι ή τετράχρονοι, κινητήρες Οtto ή Wankel.

Δύο ομάδες ερευνητών στην Ιαπωνία και στην Ρουμανία δουλεύουν αυτό τον καιρό πάνω στο συγκεκριμένο πλάνο (project επί το Ελληνικότερον).Θα μου πείτε ότι η αντικατάσταση των μπουζί με laser δεν είναι καινούργια, είχε παρουσιαστεί και παλαιότερα. Θα συμφωνήσω, μόνο που τώρα βρέθηκαν οι όποιες αδυναμίες είχε το σύστημα της τεχνολογίας των laser από τότε που παρουσιάστηκαν και δεν ήταν άλλο από το πώς θα καταφέρουν να εκτελέσουν μια πιο ολοκληρωμένη καύση ενώ το μεγάλο τους μειονέκτημα φαινόταν να είναι η υψηλή ενέργεια παλμού που απαιτούνταν για να προκαλέσει την ανάφλεξη. (Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Renault είχε κάνει λόγο να αντικαταστήσει τις βαλβίδες των κινητήρων από υδραυλικές σε μαγνητικές το 1995 περίπου αλλά μόλις το 2010 παρουσιάστηκαν από την Fiat).

Η λύση ήρθε από τις παραπάνω ομάδες με την παρουσίαση laser χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας που μεταφέρεται από τον κινητήρα προς τα μπουζοlaser μέσω οπτικών ινών ενώ αρκεί ένας μόνο ένα παλμός που διαρκεί 800τρισεκατομυριοστά του δευτερολέπτου για να γίνει η ανάφλεξη.

Τώρα μένει να δούμε κατά πόσο αυτή η ενέργεια των laser θα είναι μεγαλύτερη από τα κοινά μας μπουζί και αν θα μπορεί να γίνει ανάφλεξη σαν εκείνη των μπουζί. Οι δύο ερευνητικές ομάδες θα παρουσιάσουν την εργασία τους στην Βαλτιμόρη στα μέσα Μαΐου στην συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με θέμα Lasers and Electro-Optics ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει ήδη η εταιρία Denso που η ασχολία της είναι η κατασκευή ανταλλακτικών για αυτοκινητοβιομηχανίες.

Για να σας προλάβω,δεν έγινε γνωστό πότε θα περάσουν στην παραγωγή και αν θα χρειάζονται και καθε πόσο χρονικό διάστημα ή χιλιόμετρα αλλαγή τα μπουζοleizer.

[Πηγή: liv.ac.uk, BBC | video via: paultan]