Μετά από το Ευρωπαϊκό Grand Prix, η τεχνική συζήτηση στη Formula 1 έχει επικεντρωθεί γύρω από την απαγόρευση των ακραίων χαρτογραφήσεων. Όπως είναι λογικό, κάποιες ομάδες θα χάσουν περισσότερα δέκατα στον γύρο, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν κάποιες άλλες, οι οποίες θα χάσουν λιγότερο χρόνο. Οι κατατακτήριες δοκιμές έδειξαν ότι η Red Bull και η McLaren να έχουν χάσει τα περισσότερα δέκατα, χωρίς, ωστόσο, να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια από τις δύο έχασε περισσότερο, καθώς η McLaren γνώριζε ότι στο Silverstone δε θα ήταν το φαβορί για τη νίκη, παρόλο που έχει κάποιες αναβαθμίσεις μαζί της.

Περνώντας καθαρά στους διαχύτες, η FIA, πριν από τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής, επέτρεψε στους κινητήρες της Renault να έχουν κατά 50% το γκάζι ανοιχτό όταν ο οδηγός έχει πάρει το πόδι του από το πεντάλ του επιταχυντή. Και εδώ είναι που αρχίζει ο πόλεμος! Μετά από αυτή την κίνηση της FIA, υπήρξαν αντιδράσεις από της άλλες ομάδες. Έτσι, αναγκάστηκε να επαναφέρει το ποσοστό στο 10%, όπως ισχύει για όλους τους κινητήρες. Η Red Bull αντέδρασε αστραπιαία, με τους Christian Horner και Adrian Newey να πηγαίνουν να μιλήσουν στον τεχνικό έφορο της FIA, Charlie Whiting, χωρίς, όμως, να πετύχουν κάτι, και αυτό φάνηκε από το ύφος που είχαν στα πρόσωπά τους μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Για να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Whiting, πριν από τις κατατακτήριες δοκιμές συναντήθηκε με τους τεχνικούς διευθυντές των ομάδων και τελικά η Red Bull δέχθηκε τον κανονισμό για το 10%, αλλά θα πρέπει να λήξει το θέμα που έχει προκύψει μέχρι το επόμενο Grand Prix στη Γερμανία. Τι μας λέει τώρα η FIA; Ότι μπορεί να ακυρώσει τον κανονισμό αυτό μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά μόνο αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη όλων των ομάδων, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς κάποιες δε θέλουν να χάσουν το όφελος που πήραν, και μία από αυτές είναι η Ferrari. Η FIA σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι:

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις ομάδες σήμερα το πρωί από το Τεχνικό Τμήμα της FIA ισχύουν για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Τεχνικής Ομάδας Εργασιών το πρωί του Σαββάτου, τα μέλη συζήτησαν τη βιωσιμότητα της επιστροφής των ρυθμίσεων και των στρατηγικών όπως ήταν πριν από το Silverstone. Αν οι ομάδες έρθουν σε ομόφωνη συμφωνία, η FIA είναι έτοιμη να υιοθετήσει αυτή την απόφαση μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν.

Μας λέει, δηλαδή, με όμορφο τρόπο ότι μπορεί τα πράγματα να συνεχίσουν όπως ήταν πριν. Δηλαδή, να υπάρχουν οι ακραίες χαρτογραφήσεις! Η ανικανότητα της FIA φαίνεται για άλλη μια φορά σε όλο της το μεγαλείο. Έγινε τόσος ντόρος για τον συγκεκριμένο κανονισμό και τώρα μας λέει ότι με ομόφωνη απόφαση θα τον πάρει πίσω! Φυσικά, και σε αυτή τη περίπτωση έκανε του… κεφαλιού της. Τις ομάδες δεν τις ρωτά ποτέ πριν προβεί σε κάποια αλλαγή των κανονισμών και μόνο όταν υπάρχουν αντιδράσεις αρχίζει να ξανασυζητά τα πράγματα. Δεν μπορούσε να ζητήσει από πριν απόφαση για τον κανονισμό αυτό; Αν θέλουν ή όχι να γίνει; Άλλο ένα ρητορικό ερώτημα προς την πλευρά της FIA…

[Πηγή: FIA]