Τι κάνεις ενστικτωδώς όταν βλέπεις μια κάμερα ταχύτητας στο δρόμο; Ακριβώς, πατά το φρένο. Ακόμη και αν κινείσαι εντός των ορίων ταχύτητας, ο εγκέφαλος σου λειτουργία αντανακλαστικά και πατάς το φρένο ώστε να μειώσεις ταχύτητα για να μην σε γράψει η κάμερα.

Στην Ισπανία οι οδηγοί πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψεις μιας και εκεί υπάρχει ποινή που λέει ότι όποιος περνά αρκετά αργά μπροστά από μια κάμερα ταχύτητας τότε μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο για τον λόγο ότι κινείται ανεξήγητα αργά.

Ακριβώς αυτό συνέβη στον Ισπανό Jesus Lloren ο οποίος στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, οδηγούσε το Opel Astra του στην σήραγγα Avenida del Cid, λίγο έξω από την Βαλένθια. Η κάμερα τον έγραψε επειδή πήγαινε με ταχύτητα μεταξύ 35 με 40 χλμ/ώρα με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 200 ευρώ, το οποίο μειώθηκε στα 100 ευρώ αφού το πλήρωσε εντός προθεσμίας. Ο λόγος που έχει θεσπιστεί αυτό το μέτρο είναι ότι θεωρείται αφύσικο να οδηγείς σε έναν τέτοιο δρόμο με τέτοιες ταχύτητες, ως εκ τούτου παρεμποδίζεις τη ροή της κυκλοφορίας. Ο Lloren δηλώνει ότι είναι απλά ένα φοροεισπρακτικό μέτρο που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την οδική ασφάλεια.

[Πηγή: eevante-emv | Photo Copyright: Beej Jorgensen @ Flickr]

  • hellboy

    ο λορεν κανει λαθος γιατι ειναι εθνικο οδοστρομα εχει καινουργιο αυτοκινητο(οχι του 1950 με τελικη τα 120 χλμ)που παγκοσμιος ειναι παραπτωμα αυτο και μικρη κληση πηρε.αλλο που στην ελλαδα δεν ισχιει ο νομος αυτος αν και υπαρχει και εχουμε την τροχαια να σε σταματαει επιδη πας σε εθνικο οδοστρομα με 90!!!!!!!!!!!!!!!!!!!και να σου κοβει κληση!!!!!!!!και κατι παπουδες κατι αγροτικα κατι αλβανικες νταλικες και κατι ελληνικες νταλικες πανε με 40-,παρακολιωντας σε δρομους κακηστους την κυκλοφορια και δημιουργοντας ατυχηματα αναγκαζωντας σε να τους προσπερασεις γιατι αν πηγεναν με 80-90 αυτοι ολοι δεν θα αναγκαζαν κανενα να κανει προσπεραση.να ερθει λοιπων ο κυριος αυτος στην ελλαδα και να κανει την διαδρομη αγρινιου-αρτας αμα θελει και εκει να δει φοροεισπρακτικες κλησεις.εχει δρομους εχει κοκ που λειτουργει σωστα και μιλαει κι’ολας..ντροπη του.

  • συμφωνώ με τον προγράφοντα αλλά στην Ελλάδα αν η Τροχαία έκοβε τέτοια κλίση θα έπεφταν όλοι επάνω στον “κομπλεξικό μπάτσο”. Υπάρχει ο νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές στην Ελλάδα κυρίως τώρα τελευταία στην Εγνατία Οδό και μάλιστα σε 2 νταλίκες Βουλγάρικες οι οποίες και κοντά σχεδόν κολλητα η μία στην άλλη κινούνταν αλλά και με πολύ μικρή ταχύτητα.