Σε περίπτωση τραυματισμού από αυτοκίνητο ή snowmobile, οι συγγενείς δε δικαιούνται αποζημίωση, λέει ο Άρειος Πάγος

Σχετικά άρθρα

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι σε περίπτωση τραυματισμού από αυτοκίνητο, μηχανάκι, μηχανοκίνητο έλκηθρο (snowmobile), κ.λπ., οι συγγενείς δε δικαιούνται χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη. Το ανώτατο δικαστήριο αναίρεσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει το ποσό των 4.000 ευρώ στους γονείς ανήλικου παιδιού του, το οποίο τραυματίστηκε σε χιονοδρομικό κέντρο.

Το 2003, ο πρόεδρος χιονοδρομικού κέντρου οδηγώντας πάνω στην πίστα μηχανοκίνητο έλκηθρο, το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και δεν είχε αριθμό κυκλοφορίας, τραυμάτισε 13χρόνο, τότε, αγόρι, το οποίο κατέβαινε εκείνη τη στιγμή την πίστα. Το ανήλικο παιδί υπέστη σωματικές κακώσεις.

Τα δικαστήρια έκριναν ότι αποκλειστικός υπαίτιος του ατυχήματος ήταν ο οδηγός του έλκηθρου, ο οποίος δεν κατέβαλε την προσοχή και επιμέλεια που θα κατέβαλε κάθε συνετός οδηγός, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο συγκεκριμένος οδηγός διέθετε εδική πείρα και ικανότητα, αφού ήταν πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου, διοργάνωνε αγώνες σκι και ήταν παλαιός αθλητής χιονοδρομίας. Παράλληλα κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι τα μηχανοκίνητα έλκηθρα είναι αυτοκίνητο και πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται.

Στη συνέχεια, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι από τα δικαστήρια μπορεί να επιδικαστεί στον τραυματισθέντα χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη. Αντίθετα, για τον τραυματισμό δεν μπορεί να επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση σε τρίτα συγγενικά πρόσωπα του θύματος (γονείς, αδέλφια, κ.λπ.), έστω και εάν αυτά υφίστανται ψυχικό πόνο.

Διευκρινίζουν μάλιστα οι αρεοπαγίτες, ότι μπορεί να επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης στους συγγενείς (οικογένεια θύματος), μόνο στην περίπτωση θανάτου. Το Πρωτοδικείο δεν δέχθηκε ότι οι γονείς του ανήλικου που τραυματίστηκε δικαιούνται χρηματική ικανοποίηση, ενώ αντίθετα το Εφετείο επιδίκασε το ποσό των δυο χιλιάδων ευρώ σε κάθε έναν από τους γονείς. Όμως, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο για νέα κρίση από άλλους όμως δικαστές, εκτός από αυτούς που την δίκασαν την πρώτη φορά.

[Πηγή: Αγγελιοφόρος | Thanks for the tip, Μπάμπη]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ξεκινούν και πάλι τα έργα για το Flyover. Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Ξεκινούν και πάλι τα έργα κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχαν καταθέσει...

Με πρόσθετες αποζημιώσεις προς τους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο

Με πρόσθετες αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων στα έργα, οι οποίες προκαλούνται και από τους αργούς χρόνους...

Τέλη κυκλοφορίας: Αλλάζουν όλα στα πρόστιμα. Big brother για τα ανασφάλιστα οχήματα

Aλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλά και έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα όσα οχήματα...