Θυμάσαι τα παιχνίδια κατασκοπείας μεταξύ GM και Chery; Το δικαστήριο ξεκίνησε τη δίκη έναν μήνα πριν και τελικά κατέληξε ότι ο Shanshan Du πρώην υπάλληλος της GM, μαζί με την γυναίκα του Yu Qin είναι υπεύθυνοι για βιομηχανική κατασκοπεία, και έτσι καταδικάστηκαν για κλοπή εμπορικών μυστικών σε ότι αφορά την υβριδική τεχνολογία της General Motors, αφού προσπάθησαν να την πουλήσουν στην Chery Automobile.

Ο Du καταδικάστηκε σε επτά κατηγορίες, ενώ η Yin για μόλις τρεις, αλλά αθωώθηκε, αφού ο Du πήρε όλο το βάρος πάνω του.

Η ιστορία ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2010, όταν το ζευγάρι είχε προσαχθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αφού είχαν κατηγορηθεί ότι έκλεψαν υβριδική τεχνολογία από την General Motors και προσπάθησε να την πουλήσει στην Chery Automobile.

Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση, ο DU όταν έφυγε από την GM το 2005 πήρε μαζί του αντίγραφα εγγράφων (16.262 αρχεία βρέθηκαν στον υπολογιστή του) που σχετίζονταν με την ανάπτυξη υβριδικής τεχνολογίας. Στη συνέχεια τα έδωσε στη γυναίκα του η οποία δούλευε στην Millennium Technology International, Inc. και μέσω αυτής, προσπάθησε να περάσει τα στοιχεία στην Chery Automobile, ανταγωνίστρια της GM στην Κίνα. Η συμφωνία δεν προχώρησε ποτέ και έτσι τα επίμαχα έγγραφα δεν έφτασαν ποτέ σε κινέζινα χέρια.

Στη συνέχεια οι δύο κινέζοι, οι οποίοι έχουν πολιτογραφηθεί ως Αμερικάνοι πολίτες προσπάθησαν να καταστρέψουν τα έγγραφα αλλά συνελήφθησαν προτού το καταφέρουν. Η GM αναφέρει ότι τα κλεμμένα έγγραφα έχουν αξία μεγαλύτερη από 40 εκατομύρια δολάρια.

Η καταδίκη τους θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο με τον Du να είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική αποζημίωση 250.000 δολαρίων.

[Πηγή: Bloomberg]