Ο Robert Kubica παίρνει μέρος σε αγώνες Rally, έχοντας εξαιρετική απόδοση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα τον δούμε σύντομα ξανά στη Formula 1. Ο Πολωνός δηλώνει ότι θέλει να μπει ξανά μέσα σ’ ένα μονοθέσιο, αλλά τονίζει ότι δε θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα την επιστροφή του, καθώς θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, ενώ και η μειωμένη κινητικότητα στο δεξί του χέρι συνεχίζει ν’ αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα.

Αν μπορώ να κουνήσω ξανά το χέρι μου, τότε υπάρχει μία πιθανότητα για να επιστρέψω. Αλλά, μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιστρέψω στη Formula 1 σύντομα.

Η Formula 1 μού λείπει περισσότερο τώρα απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο. Τότε, ήμουν πολύ άρρωστος, οι επεμβάσεις γίνονταν η μία μετά την άλλη, κι εγώ ανησυχούσα για το πώς μπορώ ν’ αναρρώσω Η Formula 1 ήταν το τελευταίο πράγμα που είχα στο μυαλό μου. Όμως, όταν επέστρεψα πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου Rally, συνειδητοποίησα ότι η ταχύτητά μου παραμένει ίδια: τότε ήταν που όλα ξεκίνησαν. Τώρα, θεωρώ ότι είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθώ Formula 1 στην τηλεόραση.

Ο συμπαθής Πολωνός δηλώνει, επίσης, ότι πάντα πίστευε πως θα επιστρέψει i κάποτε στη Formula 1, και μάλιστα γρήγορα, αλλά η κατάστασή του δεν του επέτρεψε να μπει ξανά μέσα σ’ ένα μονοθέσιο.

Ποτέ δε φανταζόμουν ότι δε θα επέστρεφα. Ήλπιζα ότι θα επέστρεφα πίσω από το τιμόνι ενός μονοθεσίου Formula 1 σύντομα, αλλά δεν έγινε έτσι. Για να επιστρέψεις στο υψηλότερο επίπεδο, θα πρέπει να προπονείσαι συνεχώς, θα πρέπει να περάσεις πολύ χρόνο πίσω από το τιμόνι. Τώρα, το κάνω αυτό τους τελευταίους τρεις μήνες, και η απόδοσή μου έχει βελτιωθεί πολύ: ελπίζω αυτό να συνεχιστεί.

Ο 28χρονος μίλησε και για το ποιες είναι οι δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεράσει, ώστε να επιστρέψει, λέγοντας:

Έπρεπε να μάθω να χρησιμοποιώ το αριστερό μου χέρι, για να πατάω όλα τα κουμπιά και τους διακόπτες στο ταμπλό. Το δεξί μου χέρι είναι τώρα αρκετά δυνατό ώστε να κρατήσω το τιμόνι. Η κίνηση συνεχίζει να είναι κάπως περιορισμένη, αλλά είναι αρκετή. Έτσι, είμαι χαρούμενος για το πώς το σώμα μου έχει προσαρμοστεί σ’ αυτό, και βρήκα τρόπο να ξεπεράσω άλλη μία δυσκολία. Είναι απίστευτο πώς το ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί και το σώμα μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές συνθήκες.

Αν το πρόβλημα ήταν μόνο η δύναμη στο δεξί χέρι, θα μπορούσε να λυθεί μέσα στο γυμναστήριο Το κύριο πρόβλημα είναι η κινητικότητα του αγκώνα και τους καρπού μου. Εξακολουθώ να δυσκολεύομαι να κουνήσω το δεξί χέρι. Έκανε διάφορες επεμβάσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητικότητα, αλλά δεν έχω δει κάποια θεαματική βελτίωση.

Η Formula 1 είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό άθλημα, και, για να οδηγήσεις μονοθέσιο, θα πρέπει να είσαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο Kubica, φυσικά, δεν είναι, αλλά όλοι ελπίζουμε να επανέλθει πλήρως η κινητικότητα του δεξιού του χεριού, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή αυτού του εξαιρετικού οδηγού εκεί που έγινε γνωστός, διότι μας έχει δείξει ότι αξίζει και με το παραπάνω θέση στη Formula 1, και μάλιστα δε κορυφαία ομάδα.


[Πηγή: Autoweek | Photo Copyright: REUTERS/Leonhard Foeger]