Centaurus Racing Team

Μετά τους Μηχανολόγους Μηχανικούς του Α.Π.Θ, του Ε.Μ.Π  και του Πανεπιστημίου Πατρών, ακόμη μια ομάδα φοιτητών Μηχανολόγων Μηχανικών της Χώρας μας, μας έκαναν περήφανους.

Πρόκειται για την Centaurus Racing Team, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία κατετάγη στην 1η θέση στην κατηγορία παρουσίασης επιχειρηματικού πλάνου (business presentation) στο φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student (13-16/9) που έλαβε χώρα στην πόλη Βαράνο της Ιταλίας, μεταξύ 43 Πανεπιστημιακών ομάδων από όλο τον κόσμο.

Η Centaurus Racing Team είναι μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα. Το μονοθέσιο σχεδιάζεται με βάση τους κανόνες του παγκόσμιου διαγωνισμού Formula Student, στον οποίο συμμετέχουν αντίστοιχες ομάδες από όλο τον κόσμο.

Centaurus Racing Team 2

Η ομάδα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Βόλου, αναφέρουν οι συμμετέχοντες φοιτητές, ιδρύθηκε το 2009 ύστερα από πρωτοβουλία των φοιτητών και έκτοτε έχει συμμετάσχει στα 3 επίπεδα του παραπάνω διαγωνισμού. Οι διακρίσεις ξεκίνησαν το 2011, όταν η ομάδα πήρε την 1η γενική θέση στην Ιταλία, διαγωνιζόμενη μόνο με σχέδια για το μονοθέσιο. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε τόσο με σχέδια όσο και με μερικά κατασκευασμένα μηχανικά μέρη στο Silverstone της Αγγλίας, λαμβάνοντας την 3η θέση στο σχεδιασμό και την 5η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση. Η ολοκλήρωση του 1ου αυτοκινήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Η ομάδα, τιμώντας τις παραδόσεις της πόλης στην οποία εδρεύει, έδωσε το όνομα του πιο γνωστού Κενταύρου στο μονοθέσιο, ονομάζοντας το ‘Χείρωνα’.

Η πρώτη συμμετοχή της ομάδος με πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο χαρακτηρίστηκε από σειρά επιτυχιών. Η 1η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση, τον περασμένο μήνα, τονίζουν, έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να φέρουν την Ελληνική σημαία στο βάθρο του διαγωνισμού, μπροστά στις μεγαλύτερες εταιρίες της αυτοκινητοβιομηχανίας και 2000 φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Centaurus Racing Team 3

Πέραν αυτού, η ομάδα διακρίθηκε και στο αγώνισμα της ανάλυσης κόστους (Cost Report), λαμβάνοντας την 4η θέση. Επίσης,  παρά τη 30η θέση στο αγώνισμα της σχεδίασης, η ομάδα δέχτηκε πολύ θετικά σχόλια από τους κριτές του διαγωνισμού. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα μηχανικού της Ferrari, ο οποίος, όπως μας λένε οι φοιτητές της ομάδας, χαρακτήρισε το Χείρωνα ως ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα ομάδας που αγωνίζεται για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο του διαγωνισμού. Βασική επιτυχία των μελλοντικών μηχανικών αποτέλεσε το γεγονός πως το αυτοκίνητο, στην πρώτη του παρουσία, κατάφερε να περάσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους και να τερματίσει σε όλα τα αγωνίσματα χωρίς να εμφανίσει προβλήματα. Ο αγώνας αντοχής (22 χιλιόμετρα) αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για το Χείρωνα, που κατάφερε ωστόσο να δικαιώσει την προσπάθεια της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Στη γενική κατάταξη η ομάδα κατέλαβε θέση στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα (26η θέση) πραγματοποιώντας μία άκρως επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση και αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Ποιος είναι ο στόχος για τη νέα χρονιά;

Στόχος της Centaurus Racing Team για τη νέα χρονιά είναι η σχεδίαση και η κατασκευή ενός νέου βελτιωμένου μονοθέσιου, στα πρότυπα του Χείρων, με σκοπό τη συμμετοχή σε έναν ακόμη διαγωνισμό το καλοκαίρι του 2014. Η επιτυχημένη εμφάνιση έθεσε ψηλά τον πήχη γι’ αυτό και τα μέλη της ομάδας βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου να πετύχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Την περίοδο αυτή δίνεται περισσότερη προσοχή στην οργάνωση της ομάδας καθώς ανανεώνονται τα μέλη της και νέοι, φιλόδοξοι μηχανικοί προστίθενται στο δυναμικό της.

Οι φοιτητές που μετείχαν στην ομάδα που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της Ιταλίας είναι: Στέφανος Αθανασιάδης, Κωνσταντίνα Γιακουμή, Πέτρος Επισκόπου, Ανδρέας Λεβεντάκης, Στέφανος Μανιός, Αγαπητός Διακογιάννης, Αθανάσιος Τσαπερλής, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Φώτης Καρδαράς, Κωνσταντίνος Ντόνας, Γεώργιος Τάτσιος, Στέλιος Κανελλόπουλος, Σταμάτης Κιακίδης, Κωνσταντίνος Πετριτσόπουλος, Δημήτρης Δατσογιάννης, Τάσος Σαμαράς, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Βασιλική Καλούτσα και Μύρων Παπαδημητράκης.

Centaurus Racing Team 4

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε επίσης συμμετοχή στο διαγωνισμό στην κατηγορία Class 1E. Έλαβε τη 16η θέση στη γενική κατάταξη, ενώ την καλύτερη επίδοσή του σημείωσε στην κατηγορία ανάλυσης κόστους, όπου έλαβε την 5η θέση.

Μπορείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ομάδα στο επίσημο site της, στη σελίδα της στο Facebook, ενώ video του αγωνιστικού μπορείς να βρεις στο κανάλι της ομάδος στο YouTube.