10 one-off ή custom αυτοκίνητα που είναι ομορφότερα από τα αυθεντικά

Σχετικά άρθρα

McLaren X1

Μπορεί η χρυσή εποχή των αμαξοποιών –coachbuilders- να έχει περάσει και να μην φαίνεται προς το παρόν πως μπορεί να επανέλθει αλλά υπάρχουν ακόμα οι σπάνιες περιπτώσεις που μία εταιρία βγάζει ένα αυτοκίνητο και κάποιος κάνει μία one-off ή μία custom έκδοση που ξεπερνάει το αυθεντικό. Τις περισσότερες φορές η custom αυτή έκδοση χρηματοδοτείται από κάποιον ζάμπλουτο που θέλει να διαφέρει, άλλες φορές ένα υπάρχον design studio ή σχεδιαστικός οίκος φτιάχνει ένα demo car για να τραβήξει την προσοχή του κοινού ή να αποτίσει φόρο τιμής σε κάποιο παλιό μοντέλο και σπανιότερα, οι ίδιες οι εταιρίες φτιάχνουν ένα one-off απλά και μόνο γιατί μπορούν.

Εμείς εδώ θα δούμε δέκα one-offs ή custom εκδόσεις που ξεπερνούν με κάποιον τρόπο το αυτοκίνητο στο οποίο είναι βασισμένα.

BMW Z4 Zagato Coupe

BMW Z4 Zagato Coupe

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν ο Zagato συνεργάζεται με την BMW για να δημιουργήσει μία ειδική έκδοση της ήδη όμορφης Z4; Μόλις το είδατε: BMW Z4 Zagato Coupe. Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου αυτού φωνάζει από μακριά Zagato με την “double-bubble” οροφή και το χαρακτηριστικό πίσω μέρος ενώ συνολικά, ελάχιστα σημεία στο αμάξωμα έμειναν ως είχαν. Είτε συμφωνείτε, είτε διαφωνείτε, η Z4 Zagato Coupe είναι ξεχωριστό αυτοκίνητο και στα δικά μου μάτια ομορφότερο από την «απλή» Z4.

Zagato TZ3 Stradale

Zagato TZ3 Stradale

“Η πρώτη Αμερικανική Alfa στην ιστορία”. Δεν είναι δικά μου λόγια αλλά του Zagato που πήρε την προηγούμενη Viper, ένα κατεξοχήν Αμερικανικό σύμβολο, ένα muscle car και την έντυσε «ιταλικά». Φανταστείτε τον John Wayne με κοστούμι Armani. Αυτό είναι η TZ3 Stradale. Κατασκευάστηκε με την έγκριση της Alfa Romeo για τον εορτασμό της εκατονταετίας της αλλά ακριβώς όπως και η Z4 που ανέφερα πριν, έχει τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου σχεδιασμένο από τον Zagato, αφήνει την Viper να φανεί κάτω από το αλλαγμένο εξωτερικό και μοιάζει σαν Alfa Romeo. Δεν ξέρω για εσάς αλλά όσο και αν αγαπώ την Viper, σε ενδεχόμενο δίλημμα θα έπαιρνα την TZ3 Stradale και θα έτρεχα!

Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss

Mercedes-Benz SLR Stirling Moss

H SLR Stirling Moss είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πώς να προκαλέσεις νοσταλγία χωρίς επιτήδευση, χωρίς να μοιάζει πιεσμένη. Είναι φόρος τιμής στην αγωνιστική 300 SLR αλλά με έναν σύγχρονο τρόπο. Όλα πάνω της δείχνουν να ταιριάζουν γάντι, από τις εξατμίσεις που ξεπροβάλλουν μέσα από τους αεραγωγούς και το ότι δεν έχει παρμπρίζ έως το χαρακτηριστικό εμπρός μέρος και τις απίστευτες επιδόσεις. Προσθέστε σε αυτά το όνομα του τεράστιου Stirling Moss και το γεγονός ότι είναι συλλεκτική (μόλις 75 κατασκευάστηκαν) και εγώ τουλάχιστον, έχω πειστεί.

Pininfarina Cisitalia 202

Pininfarina Cisitalia 202

Αν δεν ξέρατε το Cisitalia 202 μέχρι τώρα, ήρθε η ώρα να το μάθετε. Δεν είναι βασισμένο σε κάποιο άλλο μοντέλο αλλά δεν παύει να είναι custom και στο κάτω-κάτω θα έπρεπε να ξέρατε μετά από τόσες λίστες πως συνήθως επιτρέπω στον εαυτό μου μία εξαίρεση. Το αυτοκίνητο που βλέπετε στην φωτογραφία είναι αυτοκίνητο του 1947. Είναι το αυτοκίνητο που μεταμόρφωσε το μεταπολεμικό design αυτοκινήτου. Είναι το αυτοκίνητο που μπήκε στο MOMA το 1951 ως μέρος της “Eight Automobiles” έκθεσης και εδώ και 30 χρόνια  είναι μόνιμο έκθεμα. Δεν με νοιάζει αν ταιριάζει ή όχι στη λίστα. Αυτό το αυτοκίνητο μπαίνει σε όποια λίστα γουστάρει!

Ferrari SuperAmerica 45

Ferrari Superamerica 45

Θα μπορούσα να βάλω την P540 Superfast Aperta αλλά κάτι μέσα μου με τραβούσε προς την SuperAmerica 45. Δεν είναι πολύ διαφορετική από την 599 στην οποία βασίζεται αλλά στα μάτια μου τουλάχιστον μοιάζει πιο αρμονική. Εντάξει, θα βοηθήσει αν προσπαθήσετε να την φανταστείτε σε άλλο χρώμα και με τις ζάντες να μην είναι βαμμένες μπλε αλλά πιστέψτε με, είναι! Κατασκευάστηκε από το Atelier Ferrari για τον Peter Kalikow ο οποίος ήθελε να γιορτάσει τα 45 χρόνια από την απόκτηση της πρώτης του Ferrari. Προβλήματα που έχει ο κόσμος…

New Lancia Stratos

Lancia Stratos

Δεν πιστεύω πως υπάρχει petrolhead εκεί έξω που δεν έχει δει την “New Stratos” όπως αυτή ονομάζεται. Το αυτοκίνητο που είδαμε το 2005 ως Fenomenon Stratos έγινε πέντε χρόνια και μερικά εκατομμύρια ευρώ αργότερα η New Stratos. Το όνειρο του Michael Stoschek που με τη βοήθεια του Pininfarina έγινε πραγματικότητα και μετά ξανά όνειρο στα μυαλά χιλιάδων petrolheads. Για να υπενθυμίσω, η New Stratos είναι βασισμένη στην Ferrari 430 Scuderia αλλά είναι τόσο πολλά περισσότερα… Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά είναι… Stratos. Αυτή τη φορά δεν αναφέρομαι στην νέα αλλά στην παλιά. Δεν μπορεί να μπερδέψει κανείς την ταυτότητα αυτού του αυτοκινήτου. Την φοράει περήφανα και ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους στο project που το είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά.

Porsche 935 Strabenversion

Porsche 935 Strabenversion

Το κτήνος που βλέπετε στην φωτογραφία είναι μία Porsche 934, που είναι η αγωνιστική έκδοση της Porsche 930, που μοιάζει με την Porsche 935. Μπερδευτήκατε; Η 935 Strabenversion –σημαίνει απλά έκδοση δρόμου– φτιάχτηκε για τον ιδιοκτήτη της TAG Mansour Ojjeh. Όπως σας είπα, είναι βασισμένη στο chassis της 934 αλλά τόσο το design της όσο και τα μηχανικά της είναι πολύ διαφορετικά. Τα πάντα ήταν αναβαθμισμένα (αγωνιστικές αναρτήσεις, αντιστρεπτικές, εσωτερικό κλπ) και ο κινητήρας ήταν ο γνωστός turbo boxer των 3,3 λίτρων που ειδικά για την περίσταση απέδιδε 400 περίπου άλογα. Ο θρύλος λέει πως το αυτοκίνητο κάποια στιγμή στάλθηκε στο Werk 1 και βελτιώθηκε δίπλα στα εργοστασιακά αγωνιστικά αυτοκίνητα της Porsche.

Lamborghini Aventador J

Lamborghini Aventador J

Τι γίνεται όταν ο Stephan Winkelmann ζητάει από την ομάδα του να κάνει κάτι special για μία έκθεση αυτοκινήτου; Η Lamborghini Aventador J γίνεται! Το μοντέλο λέγεται πως κατασκευάστηκε σε 6 μόλις εβδομάδες αλλά… είναι τοοοοοσο όμορφο. Η Aventador J κατασκευάστηκε ως φόρος τιμής στη Miura  Jota και ακριβώς όπως αυτή, πωλήθηκε σε κάποιον ζάμπλουτο οπαδό της φίρμας για μερικά εκατομμύρια… δεν έχει σημασία.

Ford Supervan/Alfa Romeo 164 Procar/Renault Espace F1

Renault Espace F1 Ford Supervan3Τι νομίζατε; Δεν θα τα συμπεριλάβω στη λίστα; Για αυτά τα τρία παρανοϊκά αυτοκίνητα θα μπορούσα να κάνω μία λίστα που θα περιέχει τις λίστες που τα περιέχουν. Ειλικρινά, δεν έχει νόημα να επαναλάβω αυτά που έχουν ειπωθεί δεκάδες φορές. Μόλις τελειώσετε το άρθρο, κάντε μία βόλτα εδώ, εδώ και στο YouTube και δείτε για ποιόν λόγο είναι εδώ.

Alfa Romeo 164 Procar

Ferrari P4/5 by Pininfarina

Ferrari P45 Pininfarina

Κάποιοι ίσως να διαφωνήσετε αλλά για εμένα, η P4/5 είναι η πιο όμορφη σύγχρονη Ferrari. Πιο όμορφη από την F12, πιο όμορφη από την LaFerrari και σαφώς πολύ πιο όμορφη από την Ferrari Enzo πάνω στην οποία βασίστηκε. Δεν είναι τυχαίο που όταν ο Luca di Montezemolo την είδε, ένιωσε –προσέξτε την επιλογή της λέξης, δεν έκρινε, δεν σκέφτηκε, ένιωσε– πως της αξίζει να φοράει το σήμα με το cavallino rampante. Όταν ο ίδιος ο Glickenhaus στον οποίο ανήκει δηλώνει πως «νιώθω πως μου έδωσαν περισσότερα από όσα περίμενα» ξέρεις ότι έκανες καλά την δουλειά σου. Μπορώ να δεχθώ κριτική για οποιοδήποτε αυτοκίνητο στη λίστα, μπορείτε να πείτε ότι άφησα απ’ έξω άλλα αυτοκίνητα που άξιζαν μία θέση στη λίστα –αυτοκίνητα όπως το Toyota Aygo Crazy, το Nissan Micra 350SR, το VW Golf GTI W12 ή την Ferrari SP12 EC- αλλά δεν δέχομαι κουβέντα για την P4/5. Μπορώ να κάθομαι να την κοιτάω για ώρες…

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στις 2 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια του Renault Symbioz

Από τις αρχές του έτους η Renault έχει γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζει ένα μεσαίο crossover, το οποίο θα ονομαστεί Symbioz. Σήμερα, η γαλλική εταιρία ανακοίνωσε...

Η AC Schnitzer βελτιώνει την BMW X5 facelift

Ο βελτιωτικός οίκος AC Schnitzer παρουσιάζει το νέο bodykit που ετοίμασε για την ανανεωμένη BMW X5. Αυτό αποτελείται spoiler στον μπροστινό προφυλακτήρα, αεροτομή, φουσκώματα...

Η Renegade Design βελτιώνει τη νέα BMW Σειρά 5

Η Renegade Design είναι ένας βελτιωτικός οίκος με έδρα το Ντουμπάι και έχει προσφέρει ένα bodykit για τη νέα γενιά της BMW 5 Series. https://youtu.be/mJN_poHtpLs Το...

Ακραίο bodykit για την Lamborghini Revuelto από την Keyvany

Η Keyvany έχει ετοιμάσει ένα ακραίο bodykit για την Lamborghini Revuelto. Το ονομάζει Keytoro και αποτελείται από νέους προφυλακτήρες, νέο καπό, πλαϊνές ποδιές, αεροτομή,...