Prost: Η Formula 1 δε θα γίνει ποτέ ηλεκτρική

Σχετικά άρθρα

Alain Prost

Η Formula 1 έχει αλλάξει πρόσωπο, με τη FIA να θέλει να κάνει το άθλημα πιο οικολογικό και οικονομικό, κάτι που δεν αρέσει σε πολλούς, ένας εκ των οποίων είμαι κι εγώ. Οι turbo V6 κινητήρες, 1.6 λίτρων, θα βρίσκονται στην πλάτη των μονοθεσίων και η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει δείξει ότι δε θα διστάσει να κάνει τη Formula 1 ακόμα πιο “οικολογική” και “οικονομική”.

Η Formula E είναι ένα πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει το 2014 και θα συμμετέχουν μόνο ηλεκτρικά μονοθέσια, και κάποιοι φοβούνται ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα ίσως να δούμε στο μέλλον μόνο ηλεκτροκινητήρες.

Ο Alain Prost δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, λέγοντας μάλιστα ότι δε θα επιτρέψει ο ίδιος να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα, διότι αυτό είναι κάτι εντελώς εκτός από τη Formula 1.

Ποτέ δε θα είναι εντελώς ηλεκτρική. Όσο είμαι σ’ αυτόν τον πλανήτη, δε νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό. Είναι κάτι μακριά από τους αγώνες. Δεν μπορείς να έχεις μια Formula 1 με εντελώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι ζήτημα διάθεσης της ενέργειας και δεν μπορεί να γίνει, δεν έχει ουσία. Τα μηνύματα που δίνονται στο κοινό είναι λανθασμένα. Δεν μπορείς να λες ότι, σε δύο χρόνια, όλοι θα οδηγούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Formula E είναι εντελώς διαφορετική, εντελώς ξεχωριστή. Αυτό που κάνουμε είναι καλό, γιατί πηγαίνουμε σε μία κατεύθυνση που πρέπει να πάμε, πρέπει να δείξουμε κάτι. Με τη Formula E, έχουμε έναν συνδυασμό ανάπτυξης κι εκπαίδευσης, εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους στις πόλεις. Είναι ένας εντελώς διαφορετικό μήνυμα, κι αυτό μ’ αρέσει. Αλλά, μην το παρεξηγείται· ποτέ δε θα πάμε σ’ αυτή την κατεύθυνση στη Formula 1.

Από το 2009, τα μονοθέσια έχουν το γνωστό σύστημα KERS, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια (80 ίππων) σε μπαταρίες και τη διοχετεύει στους τροχούς μέσω ενός κουμπιού στο τιμόνι των μονοθεσίων, για 6.64 δευτερόλεπτα σε κάθε γύρο. Από το 2014, το σύστημα θα ονομάζεται ERS, κι θ’ αποδίδει 161 ίππους, για 33.3 δευτερόλεπτα στον γύρο, μέσω μεγαλύτερων μπαταριών που θα βρίσκονται στο μονοθέσιο.

Ο Prost λέει ότι τα μονοθέσια δε θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά, αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε μεγαλύτερη αναλογία ενέργειας από βενζίνη και ηλεκτρισμό.

[Πηγή: AutoSport]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...