Test Drive: Δοκιμάζουμε το Toyota Verso S

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή” ]test-drive-toyota-verso-s-015

Αν θες ένα αυτοκίνητο πόλης συνήθως επιλέγεις κάποια πρόταση από τη mini και supermini κατηγορία. Με τις προτάσεις σε αυτές της κατηγορίες να είναι κάτι παραπάνω από “άπειρες” ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, και το μερίδιο της αγοράς μεγαλύτερο.

Έχουν όμως ένα μικρό μειονέκτημα. Οι χώροι τους, πάντα με δεδομένες τις εξωτερικές διαστάσεις, ενώ είναι καλοί, επουδενί δε μπορείς να τους χαρακτηρίσεις υπεραρκετούς. Αυτό το πρόβλημα έρχονται να καλύψουν τα mini MPV που όλο και περισσότερες εταιρίες αποκτούν τη πρόταση τους, με τους Ιάπωνες και Γάλλους να κατέχουν τα ηνία. Η Toyota στην Ευρωπαϊκή αγορά έχει παρουσία τουλάχιστον 13 χρόνων, με το προηγούμενης γενιάς αρκετά αδιάφορο Yaris Verso. Με τον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια να σοβαρεύει, βλέπε Honda JazzCitroen C3 PlurielFord B-MaxNissan Note και Opel Meriva, ο ιαπωνικός κολοσσός παρουσίασε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2010 τη δεύτερη γενιά του μικρού πολυμορφικού της, όπου πλέον απέβαλλε την ονομαστική συγγένεια με το Yaris και έγινε πιο ανεξάρτητο, καθώς το ονόμασε Verso S. Αργότερα, η Subaru παρουσίασε το Trezia που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα Verso S με σήμα στο καπό τις Πλειάδες.

Στα συν

  • “Ευκολο” αυτοκίνητο
  • Πρακτικότητα/ευχρηστία
  • Χώρος πίσω θέσεων/αποσκευών
  • Άνεση και στιβαρό πάτημα
  • Εξοπλισμός
  • Κόστος συντήρησης

Στα μείον

  • Θόρυβος κινητήρα
  • Αδιάφορος εσωτερικός διάκοσμος
  • Πλαστικά
  • Τιμή
  • Κατανάλωση

[/nextpage]

[nextpage title=”Το αυτοκίνητο” ]

Test-Drive-Toyota-Verso-S-015-700x466

Πίσω από το γράμμα S, σύμφωνα με την Toyota κρύβονται οι λέξεις Small, Spacious and Smart, και φαίνεται να το καταφέρνει ιδιαίτερα επιτυχημένα. Με το Verso S, μετά τα Yaris, iQ και Urban Cruiser, η Toyota συμπληρώνει μια τετράδα μικρών αυτοκινήτων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες κίνησης μέσα στη πόλη για διάφορα γούστα, “φωτογραφίζοντας” ένα νεαρό άτομο που ενδιαφέρεται για χώρους και πρακτικότητα αλλά και ευκινησία.

Αυτή εξασφαλίζεται από τις compact διαστάσεις του, αφού το μήκος του δε ξεπερνά το ψυχολογικό νούμερο των 4 μέτρων (3.990 χλστ για την ακρίβεια), το πλάτος του φτάνει τα 1.695 χλστ και ύψος 1.595 χλστ. Βλέποντας το, παρατηρείς ότι οι δύο άξονες έχουν την μεγαλύτερη μεταξύ τους απόσταση, δημιουργώντας έτσι ένα μεταξόνιο μήκους 2.550 χλστ, που πρακτικά δίνει άπλετο χώρο για τους επιβάτες.

Βασίζεται στο πάτωμα του Yaris και έρχεται κατευθείαν από την Ιαπωνία, μιας και κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Iwate από την Kanto Auto Works. Σχεδιαστικά, όπως και η πλειονότητα της γκάμας της Toyota, δεν διεκδικεί δάφνες ομορφιάς. Χωρίς φυσικά να το λες άσχημο, έχει έναν ουδέτερο σχεδιασμό με απουσία εξεζητημένων λύσεων. Το εμπρός μέρος έχει πολλά κοινά στοιχεία από το Yaris, όπου κυριαρχεί το μεγάλο εταιρικό σήμα. Χαρακτηριστικά είναι τα έντονα νεύρα του καπό αλλά και τα ψηλά τοποθετημένα φωτιστικά σώματα τα οποία προεξέχουν από το αμάξωμα, τονίζοντας έτσι λίγο το αυτοκίνητο, κάνοντάς το να μη περνάει απαρατήρητο. Οι πολύ μεγάλες γυάλινες επιφάνειες προδιαθέτουν ένα εξαιρετικά ευήλιο εσωτερικό, όπου σε περίπτωση τοποθέτησης ηλιοροφής, έρχεσαι πιο κοντά με τα αστέρια καθώς αυτή καλύπτει όλο τον ουρανό του Verso. Τέλος, στο πλάι και προς τα πίσω οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες είναι δυσδιάκριτες και επικρατούν κάθετες επιφάνειες.

[/nextpage]

[nextpage title=”Κινητήρας” ]

Test-Drive-Toyota-Verso-S-025-700x466

 

Κάτω από το μικροσκοπικό καπό βρίσκεται ο ίδιος κινητήρας που είδαμε στο Yaris της δοκιμή μας. Πιο συγκεκριμένα ο 1.329 κ.εκ. τετρακύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας τεχνολογίας Toyota Optimal Drive με διπλό μεταβλητό χρονισμό και βύθισμα βαλβίδων (Dual VVT-i), αποδίδει 99 ίππους στις 6000 σ.α.λ. και 132 Nm ροπή στις 400 σ.α.λ. Ο κινητήρας κατά γενική ομολογία είναι πολύ καλός και ελαστικός με αρκετό νεύρο και δύναμη και κινεί με αρκετή ευκολία τα 1.070 κιλά του αμαξώματος, το οποίο είναι το ελαφρύτερο της κατηγορίας του. Έτσι, η επιτάχυνση του από στάση για τα πρώτα 100 χλμ/ώρα έρχεται, σύμφωνα με τη Toyota, σε 13,3 δευτ. αλλά πραγματικά μου φάνηκε αρκετά απαισιόδοξο νούμερο, καθώς τα καταφέρνει καλύτερα. Η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 170 χλμ/ώρα, ενώ ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο με πολύ καλή αίσθηση στα “κουμπώματα” των σχέσεων, ενώ υπάρχει και η επιλογή του αυτόματου CVT κιβωτίου MultiDrive-S. Η μέση κατανάλωση βενζίνης, όπως ανακοινώνεται, σε συνεργασία με το Start/Stop σύστημα είναι στα 5,5  λίτρα/100 χλμ, ενώ οι εκπομπές CO2 φτάνουν τα 127 γρ/χλμ., κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσεις τέλος κυκλοφορίας €139,7. Στο θέμα ασφάλειας έχει λάβει με άνεση πέντε αστέρια στις δοκιμές σύγκρουσης.

[/nextpage]

[nextpage title=”Εσωτερικό” ]

Test-Drive-Toyota-Verso-S-089-700x466

Δικαιολογώντας το χαρακτηρισμό Spacious, το εσωτερικό του Verso S είναι αυτό ακριβώς που περιμένεις. Το μεγάλο μεταξόνιο χαρίζει μια εξαιρετικά ευρύχωρη, άνετη και stress free καμπίνα για πέντε ενήλικες, με τις αποθηκευτικές λύσεις, φανερές ή μη, να φτάνουν τον αριθμό 19 και κάνουν την καθημερινή σου συμβίωση εύκολη. Επίπεδο είναι το πάτωμα στα πόδια των πίσω επιβατών, κάτι που δίνει πολλούς πόντους στην άνεση του μεσαίου επιβάτη παρά το περιορισμένο πλάτος του καθίσματος. Ο χώρος αποσκευών του διαθέτει διπλό πάτωμα και ανέρχεται στα 429 λίτρα. Όταν δε αναδιπλώσεις τις πίσω πλάτες μέσω των χειρολαβών του συστήματος Easy Flat που διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων, δημιουργείται ένας ενιαίος μεγάλος -απόλυτα επίπεδος- χώρος φόρτωσης χωρητικότητας 1.388 λίτρων.

Ο σχεδιασμός της κεντρικής κονσόλας είναι επίσης γνώριμος από τα υπόλοιπα μοντέλα της φίρμας, με το σχεδόν κάθετο “κόψιμο” του να ξενίζει αρχικά αλλά να αποδεικνύεται λειτουργικός. Χαρακτηρίζεται λιτός, άχρωμος και με αυστηρές γραμμές, με το κεντρικό τμήμα να φιλοξενεί τον ψηλά τοποθετημένο λεβιέ ταχυτήτων, τα χειριστήρια του κλιματισμού και την ιδιαίτερα χρηστική οθόνη αφής 6,1 ιντσών με το στάνταρ σύστημα πολυμέσων Touch & Go. Στον πίνακα οργάνων ξεχωρίζει το κεντρικά τοποθετημένο ταχύμετρο, που φιλοξενεί την οθόνη του trip computer και δυο μικρά στρογγυλά όργανα εκατέρωθεν.

Έχουν χρησιμοποιηθεί ποιοτικά σκληρά πλαστικά αλλά επουδενί δεν συγκρίνεται με το εσωτερικό του B-Max και Jazz. Το μόνο σημείο που συναντάς μαλακό πλαστικό είναι πάνω από το διπλό ντουλαπάκι του συνοδηγού, με τη γενική αίσθηση που σου αφήνει να είναι το κλασικό ιαπωνικό εσωτερικό, με καλή ποιότητα και αρκετά στιβαρή και προσεγμένη συναρμογή, χωρίς όμως πολυτελή διάθεση.

Από επίπεδο εξοπλισμού το mini MPV της Toyota διατίθεται σε τέσσερις εκδόσεις. Την Active που ξεκινάει από τα €16.100 χωρίς απόσυρση, τη Style από €16.980, τη Lounge  από €18.160 και τη Lounge PR από €18.710. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας ήταν η Style και εκτός του βασικού εξοπλισμού της Active, που διαθέτει 7 αερόσακους, ABS, σύστημα ευστάθειας, A/C, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα, ηχοσύστημα και σιδερένιες ζάντες 15 ιντσών με ελαστικά 185/65, είχε ακόμα την οθόνη Toyota Touch που περιλαμβάνει CD/MP3 player, συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Bluetooth, θύρα USB και AUX, και οθόνη 6,1 ιντσών με κάμερα οπισθοπορίας, προβολής ομίχλης και χειριστήρια στο τιμόνι. Τέλος η πλούσια έκδοση Lounge περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλιματισμό και πίσω ηλεκτρικά παράθυρα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Στον δρόμο” ]

Test-Drive-Toyota-Verso-S-040-700x466

Ζώντας μαζί του καταλαβαίνεις εξαρχής ότι θα είναι ο σύμμαχος σου μέσα στην πόλη. Παρά το μικρό μήκος του, η είσοδος και έξοδος από το αυτοκίνητο είναι πανεύκολη εξαιτίας των θυρών που ανοίγουν σχεδόν κάθετα, αλλά δε φτάνουν την πρακτικότητα των συρόμενων του B-Max. Κάθεσαι ψηλά και μέσω των πολλών ρυθμίσεων καθίσματος βρίσκεις άνετη θέση οδήγησης, απολαμβάνοντας ίσως την καλύτερη περιμετρική ορατότητα.

Στα στενά της πόλης αποδεικνύεται αιλουροειδές και με διάμετρο κύκλο στροφής τα 10,3 μέτρα δε θα συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες σε επιτόπιες μανούβρες. Το μικρό MPV της Toyota έχει ελαφρύ τιμόνι και ακριβέστατο λεβιέ ταχυτήτων, που σε οδηγούν σε εντελώς μηχανικές κινήσεις στις δύσκολες και χαοτικές συνθήκες των μεγαλουπόλεων. Η διαδικασία παρκαρίσματος γίνεται παιχνιδάκι, τόσο με την συνδρομή της κάμερας οπισθοπορείας όσο και με τους μεγάλους καθρέφτες.

Test-Drive-Toyota-Verso-S-006-700x466

Οι αναρτήσεις του αυτοκινήτου, με γόνατα MacPherson και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι αρκετά μαλακές, αφού έχουν ρυθμιστεί με κύριο σκοπό την άνεση. Οι κραδασμοί αποσβένονται πολύ ικανοποιητικά αλλά σχεδόν πάντα συνοδεύονται από έναν έντονο “βουβό” ήχο. Το παραπάνω όμως σημαίνει, πως όταν αποφασίσεις να πιέσεις, να εμφανίσει έντονες κλίσεις και θα πρέπει να είσαι προσεκτικός στην όποια μετατόπιση του βάρους. Γενικά, όπως είναι φυσικό, είναι στημένο για “βαρετή” διάθεση και εμφανίζει εντελώς ουδέτερες αντιδράσεις. Αν υπερβείς τα όρια πρόσφυσης το στάνταρ ηλεκτρονικό σύστημα VSC σε επαναφέρει στη τάξη, με την κύλιση του να είναι πολύ ποιοτική ανεξαρτήτου οδοστρώματος. Από την άλλη, η ηχομόνωση του θα μπορούσε να είναι καλύτερη, τόσο από το δρόμο όσο και από τον κινητήρα, όπου ειδικά όταν ξεπεράσεις περίπου τις 5.000 σ.α.λ. είναι ενοχλητικός. Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι για χαλαρές μετακινήσεις, και σε αυτές το Verso S δεν θα σε απογοητεύσει.

Στον ανοιχτό δρόμο, παρά τις κάθετες πλευρικές επιφάνειες δεν εμφανίζει φαινόμενα πλεύσης ούτε ενοχλητικούς αεροδυναμικούς θορύβους. Το ηλεκτρικό τιμόνι είναι αρκετά γρήγορο, καθώς χρειάζεται 2,7 στροφές από άκρη-σε-άκρη και παρέχει ικανοποιητική πληροφόρηση και μονο όταν σπάσει η πρόσφυση χάνει την αίσθηση. Περίεργη βρήκα την αίσθηση του πεντάλ του γκαζιού που ένιωσα ότι είχε μια on-off λειτουργία. Τέλος, στο θέμα πέδησης χρησιμοποιεί δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς, με τα μπροστά αεριζόμενα. Η αποτελεσματικότητα τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, έχοντας παράλληλα πολύ καλή και προοδευτική αίσθηση. Η κατανάλωση του στη πόλη είναι σχετικά τσιμπημένη, καθώς δύσκολα θα δεις τιμή κάτω από 7,2 λίτρα/100 χλμ. Αντίστοιχα στην εθνική νούμερο της τάξης των 6,5 λίτρων είναι εφικτό, κάτι που σημαίνει ότι στην εβδομαδιαία συμβίωση μαζί του έγραψε 6,9 λίτρα/100 χλμ.

[/nextpage]

[nextpage title=”Τελικά” ]

Test-Drive-Toyota-Verso-S-031-700x466

Με τους Ιάπωνες να έχουν πάρει διδακτορικά στα αυτοκίνητα πόλης, γνωρίζοντας καλύτερα από κάθε άλλο λαό ότι ο χώρος είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Το Verso S είναι το μοντέλο της Toyota που την βάζει στο προσκήνιο της κατηγορίας.

Είναι επικεντρωμένο στις βασικές αρχές που έχουν όλα τα ομοειδή αυτοκίνητα, που δεν είναι άλλες από την ευκολία κίνησης, την άνεση, την πρακτικότητα και τους άπλετους χώρους. Η εξαετής εγγύηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, ενώ δε θα μπορούσα να πω το ίδιο και για την τιμή του.

[/nextpage]

[nextpage title=”Φωτογραφίες” ]

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...

Suzuki: Παραγωγή 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στην Ινδία

Η Suzuki ανακοίνωσε ότι η συσσωρευμένη παραγωγή αυτοκινήτων ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια μονάδες στην Ινδία στο τέλος Μαρτίου. Η Ινδία γίνεται η δεύτερη χώρα -μετά...
<h5>Στα συν:</h5> “Ευκολο” αυτοκίνητο, Πρακτικότητα/ευχρηστία, Χώρος πίσω θέσεων/αποσκευών, Άνεση και στιβαρό πάτημα, Εξοπλισμός, Κόστος συντήρησης <hr /> <h5>Στα μείον:</h5> Θόρυβος κινητήρα, Αδιάφορος εσωτερικός διάκοσμος, Πλαστικά, Τιμή, ΚατανάλωσηTest Drive: Δοκιμάζουμε το Toyota Verso S