107613

Ο επικεφαλής κινητήρων της MercedesAndy Cowell, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του πρώτου χειμερινού τεστ στη Jerez, απάντησε σε καίριες ερωτήσεις γύρω από την στροφή της Formula 1 στους turbo κινητήρες, αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από τα νέα power unit.

Οι αρχικές συζητήσεις μεταξύ της FIA και των κατασκευαστών κινητήρων, επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη ενός πιο αποδοτικού κινητήρα εσωτερικής καύσης και ενός πιο ισχυρού υβριδικού συστήματος. Και οι δύο πλευρές ήταν πρόθυμες ώστε να μετακινηθεί το άθλημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Cowell, η δύναμη ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα, εξαρτάται κυρίως από τη ροή του αέρα προς τον κινητήρα και των στροφών που αυτός μπορεί να περιστραφεί. Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν ενδιαφέρεται για την κατανάλωση αέρα, αλλά για την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Ως εκ τούτου, το άθλημα άλλαξε εντελώς τους κανονισμούς, με σκοπό η δύναμη των turbo κινητήρων να περιορίζεται από δύο μηχανισμούς καυσίμου. Τον μέγιστο ρυθμό ροής καυσίμου στα 100 kg/ώρα και τη μέγιστη κατανάλωση καυσίμου στον αγώνα, που ορίστηκε στα 100 kg.

Έχεις ήδη διαβάσει για τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων και ο Andy Cowell τονίζει πως το μέγεθος των φετινών αλλαγών δεν συγκρίνεται με εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος.

Δεν νομίζω ότι είχαμε ποτέ μια τόσο μεγάλη αλλαγή στους κανονισμούς. Η μετάβαση από τους V10 στους V8 ήταν υποχρεωτική, αλλά βρισκόμασταν ακόμη σε ατμοσφαιρικούς κινητήρες, παρά τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή. Το KERS το 2009 δεν ήταν υποχρεωτικό, αλλά περισσότερο αποτελούσε μια ευκαιρία για αύξηση της απόδοσης, αν κατάφερνες να το κάνεις να λειτουργήσει. Οπότε, οι τελευταίες αλλαγές αποτελούν μια εντελώς διαφορετική τάξη μεγέθους.

mercedes W05

Η μετάβαση από το KERS στο ERS, είναι ίσως ότι πιο σημαντικό και πολύπλοκο τη φετινή χρονιά. Σίγουρα, το KERS αποτέλεσε τη βάση εξέλιξης του νέου συστήματος, πόσο διαφορετικό είναι όμως στην πραγματικότητα από αυτό;

Όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια του KERS project αποτέλεσαν το θεμέλιο για την οικοδόμηση του ERS. Όμως, μιλάμε για ένα μεγάλο βήμα, όχι μόνο από πλευράς παραγόμενης δύναμης, αλλά κυριότερα από την άποψη του κύκλου λειτουργίας. Με άλλα λόγια, το ποσοστό του χρόνου σε ένα γύρο, κατά το οποίο το νέο σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία.

Θα μπορούσαμε, θεωρητικά, να συνδυάσουμε δύο συστήματα KERS με ένα μόνο άξονα, για να επιτευχθεί η μέγιστη ισχύς των 120 kW. Αλλά αντί να χρησιμοποιούνται μόνο για επτά δευτερόλεπτα ανά γύρο, όπως κάναμε πέρυσι, τώρα θα το κάνουν για πάνω από 30 δευτερόλεπτα σε κάθε γύρο. Υπάρχουν επίσης πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις αξιοπιστίας, επειδή υπάρχουν διαθέσιμοι μόνο πέντε κινητήρες ανά οδηγό για ολόκληρο το πρωτάθλημα. Έτσι έχουμε περισσότερη δύναμη, σκληρότερο κύκλο λειτουργίας και σημαντικά μεγαλύτερες απαιτήσεις αξιοπιστίας. Το συγκεκριμένο σύστημα ανάκτησης της ενέργειας, είναι πλέον απαραίτητο και όχι βοηθητικό.

Επομένως, η αξιοπιστία ενδέχεται να παίξει το σημαντικότερο ρόλο στο φετινό πρωτάθλημα; Ο Cowell δείχνει να συμφωνεί με αυτό, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του, επιμένει όμως πως ο στόχος είναι ο ίδιος με αυτόν που υπήρχε πάντα στη Formula 1. Δηλαδή, να φτάσεις στον τερματισμό ταχύτερα από τους αντιπάλους σου και όχι απλά να φτάσεις εκεί και αυτό σημαίνει για τον ίδιο, πως το πρωτάθλημα δεν έχει αλλοιωθεί.

Οποιαδήποτε αλλαγή σημαίνει ρίσκο στην αξιοπιστία. Η εισαγωγή κάτι εντελώς νέου, όπως οι υπερσυμπιεστές, με ηλεκτρικές μηχανές που συνδέονται με αυτούς και γυρνούν πάνω από τις 100.000 σ.α.λ., κάτι που είναι διπλά δύσκολο, επιφέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο στην αξιοπιστία. Υπάρχουν δεκάδες θέματα, κάποια τεχνολογικά, κάποια σχετικά με τη λεπτομέρεια, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία. Και αυτό είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε πάντα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις, κόντρα σε σοβαρούς αντιπάλους, που θα μας ωθήσουν στα άκρα και μπορεί να υπάρξουν λάθη. Αλλά ακόμη λέμε πως πρέπει να φτάσεις στο τέλος του αγώνα ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα καυσίμου, στην κόψη του ξυραφιού ως προς την αξιοπιστία. Αυτός είναι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και αυτό είναι που κάνει την ενασχόληση μαζί του, τόσο συναρπαστική και γεμάτη πάθος.

[Πηγή: f1technical | Photo Copyrights: Mercedes AMG Petronas]