H τεχνολογία μπαταριών λιθίου-αέρα μπορει να μας χαρίσει το υβριδικό hypercar της Lamborghini

Σχετικά άρθρα

lamborghini_concept_2-wide

Ο CEO της Lamborghini, Stephan Winkelmann, έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι απορρίπτει τα υβριδικά super cars ως “συμβιβασμό”. Κύριος λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η παρούσα τεχνολογία των μπαταριών θα οδηγήσει είτε σε πάρα πολύ βαριά είτε σε εξαιρετικά ακριβά αυτοκίνητα.

Κι όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει καθώς το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του VW Group δοκιμάζει μια νέα μορφή μπαταριών, οι οποίες θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν την πυκνότητα τους. Αυτές είναι τεχνολογίας λιθίου-αέρα, οι οποίες χρησιμοποιούν εντελώς νέες χημικές ενώσεις που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μέχρι και 4 φορές μεγαλύτερη ιπποδύναμη με την ίδια χωρητικότητα. Αυτό σημαίνει οι συστοιχία μπαταριών του ηλεκτρικού Golf θα μπορούσε να αυξηθεί από τις 26,5 kWh που είναι σήμερα στις 80 kWh, φτάνοντας στα επίπεδα του Tesla Model S, το οποίο έχει αυτονομία κοντά στα 425 χλμ.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα οχήματα του Group που χρησιμοποιούν μπαταρίες μπορούν να ευεργετηθούν από την παραπάνω τεχνολογία, αλλά δεν θα ήταν άσχημη η ιδέα να βγάλει και η Lamborghini ένα hypercar ώστε να σταθεί απέναντι στην 918 Spyder, τη P1 και τη LaFerrari.

Οι μπαταρίες λιθίου-αέρα δεν είναι κάτι καινούριο καθώς η ιδέα υπάρχει από το 1970, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν επανεμφανιστεί στο προσκήνιο, καθώς η ζήτηση για όλο καλύτερες μπαταρίες γίνεται περισσότερο επιτακτική. Τη τεχνολογία αυτή την έχουμε δει να την εξελίσσει με ιδιαίτερο ζήλο η ΙΒΜ και είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο με τους επιστήμονες να είναι αντιμέτωποι ακόμη μερικές προκλήσεις, όπως του ότι οι μπαταρίες Li-Air έχουνε “χημικές αστάθειες” που περιορίζουν τη διάρκεια της ζωής τους, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναφόρτισης.

Η βασική διαφορά με τις κοινές μπαταρίες ιόντων-λίθιου είναι χρησιμοποιούν τον άνθρακα και το οξυγόνο για να αποθηκεύσουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Θεωρητικά, οι μπαταρίες έχουνε 1000 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις τωρινές μπαταρίες ιόντων λιθίου, και έτσι θα ήταν σημαντικά ελαφρύτερες και μικρότερες.

Καλά όλα αυτά, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα δούμε ένα υβριδικό hypercar, καθώς όπως λένε οι ιθύνοντες της Lamborghini, ένα τέτοιο αυτοκίνητο λειτουργεί ως εργαλείο του μάρκετινγκ και ότι ο όμιλος της VW έχει ήδη την Porsche 918 Spyder και μια δεύτερη εξέλιξη τέτοιου είδους είναι πιθανότατα πολύ δύσκολο να συμβεί.

[Πηγή: Green Car Reports]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...

Η Stellantis επενδύει €100 εκατ. για νέα μπαταρία του Fiat 500e

Η Stellantis ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή μιας νέας μπαταρίας για το Fiat 500e, που θα αυξήσει την αυτονομία...