IMG_1924

Έπεσε σήμερα η αυλαία του φετινού διήμερου Ράλλυ Ακρόπολις, όπου ο Craig Breen κατάφερε να γράψει το όνομά του στη λίστα των νικητών του Ράλλυ Ακρόπολις αλλά και την πρώτη στο αγωνιστικό παλμαρέ του στο ERC, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, γενικότερα. Επίσης, το ίδιο συνέβη με το Peugeot 208 T16, προδιαγραφών R5, καθώς στο πρώτο επίσημο ντεμπούτο του αναδείχθηκε νικητής, με τον συνδυασμό αυτοκινήτου/οδηγού να μην αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης, αφού ολοκλήρωσε επικεφαλής της Γενικής κατάταξης και τις δύο ημέρες του αγώνα.

Rally_Acropolis_2014_15

Σήμερα ο Breen κινήθηκε απροβλημάτιστα στις χωμάτινες ειδικές, και μάλιστα ούτε η αντεπίθεση που του έκανε ο Bryan Bouffier με το Citroen DS3 RRC κατάφερε να τον κάνει να αισθανθεί πως απειλείται. Αντιθέτως, όποτε χρειάστηκε απάντησε με τους χρόνους του στις ειδικές διαδρομές, καταφέρνοντας στο τέλος να πανηγυρίσει μια σπουδαία επικράτηση, και επιπλέον να τιμηθεί με το βραβείο «Colin McRae Trophy», το οποίο κερδίζει σε κάθε γύρο του ERC ο άνθρωπος του αγώνα.

Rally_Acropolis_2014_14

Στο 2ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε τελικά ο Γάλλος Bryan Bouffier, πρώην επίσημος δοκιμαστής της Hyundai, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι φημίζεται κυρίως για τις επιδόσεις του στην άσφαλτο, σήμερα εμφανίστηκε αποφασισμένος να πιέσει και στο χώμα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει το απόλυτο. Βέβαια, ο ίδιος θα μπορούσε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν δεν είχε υποπέσει σε συνολικά τρία λάθη κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών του αγώνα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το έργο του δεν ήταν εύκολο, αφού στην αρχή του σημερινού σκέλους ο Kajetan Kajetanowicz με το Ford Fiesta R5 ακολούθησε το ρυθμό του, πιέζοντάς τον μάλιστα για τη 2η θέση της Γενικής. Όμως, στα μέσα της ημέρας ο Γάλλος ξέφυγε, με αποτέλεσμα ο Πρωταθλητής Πολωνίας, ο οποίος δεν έχει μεγάλη εμπειρία στο χώμα, να μην μπορεί να ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό. Παρ’ όλα αυτά, ο Kajetanowicz αποκόμισε σημαντικούς βαθμούς για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος.

Rally_Acropolis_2014_28

Πιο πίσω, στην 4η θέση της Γενικής ακολούθησε ο Esapekka Lappi με το εργοστασιακό Skoda Fabia S2000. Ο ταλαντούχος Φινλανδός, αν και ένας από τους θεωρητικά πιο δυνατούς οδηγούς στο θεσμό, δεν ήταν ανταγωνιστικός σήμερα στις χωμάτινες ειδικές. Νικητής του 2ου αγώνα του ERC στη Λετονία, υποστήριξε ότι ήταν δύσκολο να παλέψει με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5 και RRC (S2000 το δικό του), αφού σε αρκετά σημεία τού έλειψε η ισχύς.

Rally_Acropolis_2014_03

Την πρώτη 5άδα συμπλήρωσε ο Πορτογάλος Bruno Magalhaes με Peugeot 207 S2000, ο οποίος και ταλαιπωρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, τόσο από λανθασμένη επιλογή ελαστικών όσο και από το στήσιμο του αυτοκινήτου. Βέβαια, ο πρώην Πρωταθλητής Πορτογαλίας, με δεδομένο το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια σε χωμάτινες επιφάνειες, μόνο ικανοποιημένος μπορεί να είναι από το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά από τη στιγμή που, από το Rally Azores και έπειτα, θα έχει στη διάθεσή του ένα Peugeot 208 T16 R5.

Rally_Acropolis_2014_21

Πιο κάτω στη κατάταξη βρίσκουμε τον νεαρό Ρώσο Vasily Gryazin με Ford Fiesta S2000, ο οποίος σήμερα κινήθηκε σαφώς ταχύτερα στο χώμα, που άλλωστε αποτελεί και την αγαπημένη του επιφάνεια. Μάλιστα, αν δεν είχε ένα κλαταρισμένο ελαστικό στην αρχή της ημέρας, ίσως να είχε καταφέρει να διεκδικήσει την 5η θέση από τον Magalhaes. Την πρώτη 8άδα συμπλήρωσαν οι Jaromir Tarabus με Skoda Fabia S2000 και Jean Michel Raoux με Peugeot 207 S2000. Δραματική, όμως, ήταν η εξέλιξη στην κατηγορία Παραγωγής, με τον Erdi Tibor Jr. με το Mitsubishi Lancer EVO IX, ο οποίος ήταν επικεφαλής μέχρι την τελευταία ε.δ., να βγαίνει από το Λουτράκι 2 (τελευταία ε.δ. του αγώνα) με σπασμένη πίσω ανάρτηση, και τελικά να μην καταφέρνει να φτάσει στον τερματισμό.

Rally_Acropolis_2014_30

Έτσι, η νίκη στην κατηγορία «πέρασε» στα χέρια του Vitaliy Pushkar με Lancer EVO X, ο οποίος επίσης ολοκλήρωσε την τελευταία ε.δ. με πρόβλημα στο εμπρός σύστημα του Mitsubishi του. Αντίστοιχα συναρπαστική ήταν η εξέλιξη στην κατηγορία 2WD, με τον Zoltan Bessenyey με Honda Civic Type-R να είναι επικεφαλής μέχρι την προτελευταία ε.δ. του αγώνα, όπου μπροστά πέρασε ο Ιταλός Simone Tempestini. Πάντως, ούτε αυτός κατάφερε να χαμογελάσει, αφού ο κινητήρας του DS3 R3T του παρέδωσε το πνεύμα, με αποτέλεσμα η νίκη να περάσει στα χέρια του Ρώσου Evgeny Sukhovenko με Renault Clio R3. Αυθεντικό Ακρόπολις!

SIG_1313

Σήμερα, όμως, το Ράλλυ Ακρόπολις σηματοδότησε και το δεύτερο γύρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, με τον Λάμπρο Κύρκο με το Lancer EVO IX να επικρατεί, ακολουθούμενος από τους Γρηγόρη Νιώρα με Subaru Impreza N12 και τον Κύπριο Κυριάκο Κυριάκου με Subaru Impreza N14.

Έτσι, μετά από ένα εξωντοτικό αγώνα δρόμου των πληρωμάτων των ελληνικών συμμετοχών ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα τα αυτοκίνητα για τις χωμάτινες ειδικές, διεξήχθη στο πλαίσιο του Ράλλυ Ακρόπολις, ο 2ος ουσιαστικά αγώνας του πρωταθλήματος, χωρίς ανάσα, μετά τον χθεσινό 1ο γύρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, με τους πρωταγωνιστές των ελληνικών αγώνων να δηλώνουν βροντερό παρόν

Rally_Acropolis_2014_33

Συνολικά 33 πληρώματα εκκίνησαν στις χωμάτινες ειδικές του αγώνα και έπειτα από συνολικά επτά ειδικές διαδρομές, εκ των οποίων και μία ασφάλτινη υπερειδική διαδρομή μήκους 1,18 χλμ. στον παραλιακό δρόμο της Κορίνθου, οι Λάμπρος Κύρκος – Γιώργος Πολυζώης με το Mitsubishi Lancer EVO IX κατάφεραν να επικρατήσουν και να αποκομίσουν πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος. Οι περσινοί Πρωταθλητές Ελλάδας είχαν μια μικρή έξοδο στην πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας (Κλένια – Μυκήνες 1) που λίγο έλειψε να τους θέσει εκτός αγώνα, παρόλ’ αυτά ο σταθερά γρήγορος ρυθμός τους στη συνέχεια τους επέτρεψε να κατακτήσουν τη νίκη. Σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο στις τέσσερις από τις επτά ειδικές διαδρομές και ελέγχοντας τον ανταγωνισμό δικαίως κατέκτησαν τη νίκη.

Rally_Acropolis_2014_25

Πίσω τους, ακολούθησαν οι Γρηγόρης Νιώρας – Κωνσταντίνος Κακαλής με Subaru Impreza N12, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους, αφού στο δεύτερο μισό του αγώνα αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα με το σύστημα μετάδοσης. Εντούτοις, σημείωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, κρατώντας πίσω τους Κυριάκο Κυριάκου – Χρήστο Αριστείδου με Subaru Impreza N14. Το κυπριακό πλήρωμα σημείωσε πολύ καλούς χρόνους, αλλά στην 1η ε.δ. είχε μία έξοδο με αποτέλεσμα να χάσει χρόνο, αλλά και να χαλάσει η ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου, που πάντως δεν τους στάθηκε εμπόδιο στην κατάκτηση της τρίτης θέσης. Παρόλα αυτά, κατάφεραν στο τέλος να ανέβουν στο τελευταίο σκαλί του βάθρου. Πίσω τους, ακολούθησαν οι Γιώργος Φιλιππίδης – Δημήτρης Σαϊνής με ακόμα ένα Mitsubishi Lancer EVO IX, οι οποίοι αρχικά αντιμετώπισαν αρκετά μηχανικά προβλήματα που τους κόστισαν πολύτιμο χρόνο. Όμως, στο δεύτερο loop έδειξαν δείγμα του ταλέντου τους, κερδίζοντας τις τρεις από τις τέσσερις ειδικές διαδρομές.

Rally_Acropolis_2014_19

Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Γιάννης Μποζιονέλος – Βαγγέλης Παναρίτης με Ford Escort, οι οποίοι μάλιστα κατάφεραν να επικρατήσουν και στην F2. Έβδομοι γενικής τερμάτισαν οι Χρήστος Παλαιολόγος – Θεοδόσης Δελωτάς με Lancer όγδοης γενιάς, ακολουθούμενοι από τους Γιάννη Ζούνη – Μιχάλη Πατρικούση με Subaru Impreza και τους Κωνσταντίνος Δούδο – Ανδρέα Ανδρίκο με ακόμα ένα Lancer EVO VIII. Την πρώτη δέκαδα συμπλήρωσαν οι Σάββας Λευκαδίτης – Βαγγέλης Ακράτος με το Peugeot 206, οι οποίοι ήταν και επικεφαλής της F2 μέχρι την 11η ε.δ. Εκεί, είχαν μία έξοδο, έχασαν έξι λεπτά, μαζί με αυτό και κάθε ελπίδα για την επικράτηση στην F2, αλλά παρόλ’ αυτά επικράτησαν στην F3.

Αναφορικά με τα προσωρινά αποτελέσματα του χθεσινού αγώνα, 1ου γύρου του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, έπειτα από νέα συνεδρίαση των αγωνοδικών αποφασίστηκε να παραμείνουν ως είχαν στον τερματισμό του αγώνα και όχι όπως διαμορφώθηκαν μετά τον αποκλεισμό των Παναγιώτη Καϊτατζή και Γρηγόρη Νιώρα, έως ότου εκδικαστεί η έφεση που προτίθενται να κάνουν (εντός 48 ωρών από τον τερματισμό του αγώνα) οι δύο οδηγοί.

Η 60ή εκδοχή του Ράλλυ Ακρόπολις έκλεισε με την καθιερωμένη τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές, παρουσία πλήθους θεατών, στο Service Park του αγώνα, στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι και προσωπικά ευχόμαι να είναι η τελευταία φορά που δεν θα φιλοξενήσουμε τη μεγάλη κατηγορία των αγώνων ράλι, καθώς το Ακρόπολις αξίζει, ίσως όσο κανένα άλλο να είναι στο WRC.

Ραντεβού του χρόνου.