H παντοκρατορία των subcompacts στην Ευρωπαϊκή αγορά φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της

Σχετικά άρθρα

hero2.jpg.pagespeed.ce.9s2ZHuti_L

Έπειτα από 8 χρόνια, η κυριαρχία της subcompact κατηγορίας φαίνεται ότι απειλείται από την επέλαση των μικρών SUV. Σύμφωνα με την IHS Automotive, οι πωλήσεις των μικρών αυτοκινήτων αναμένεται να πέσουν στα 2.64 εκατομμύρια οχήματα (από τα 2.72 εκατομμύρια το 2013) ενώ οι πωλήσεις των compact αυτοκινήτων, προβλέπεται πως θα αυξηθούν από τα 2.57 εκατομμύρια οχήματα του 2013, στα 2.76. Η εταιρία, προβλέπει επίσης πως το μερίδιο αγοράς των subcompacts θα πέσει στο 22.7%, πολύ χαμηλότερα από το 28% του 2003.

Ένας λόγος για την πτώση της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι όπως προαναφέραμε μία μορφή “καννιβαλισμού” από τα μικρά SUV. Για παράδειγμα, το Clio (Νο2 στη λίστα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη) και το 208 (5ο στη λίστα), σημείωσαν πτώση τους πρώτους μήνες του 2014. Από την άλλη, οι πωλήσεις του Renault Captur και τους Peugeot 2008, όχι μόνο σημειώνουν άνοδο, αλλά αν εντάσσαμε αυτά τα μοντέλα στην subcompact κατηγορία, θα καταλάμβαναν την 7η και 9η θέση αντίστοιχα!

Ο δεύτερος λόγος για την μείωση της ζήτησης subcompact αυτοκινήτων, είναι ότι κάποιες από τις παραδοσιακές δυνάμεις της κατηγορίας, έχουν παλιώσει. Συγκεκριμένα, μιλάμε για το Opel Corsa, που αναμένεται να αντικατασταθεί μέσα στο 2014 και το Fiat Punto που θα αντικατασταθεί το 2016. Επίσης, δύο ακόμα μεγάλοι παίκτες, το Ford Fiesta και το VW Polo, οδεύουν προς αντικατάσταση μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Με αυτά δεδομένα, υπάρχει πρόβλεψη για ανάκαμψη της κατηγορίας από το 2015 και έπειτα. Ωστόσο μένει να δούμε αν η στροφή που έχουν κάνει οι κατασκευαστές στα SUV οποιουδήποτε μεγέθους, αποδειχθεί σοφή ή αν η αγορά δεν αποδειχθεί τόσο προσοδοφόρα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...