Ερευνητές βρήκαν τρόπο να ανιχνεύουν μεθυσμένους οδηγούς με λέιζερ

Σχετικά άρθρα

Stand-off detection of alcohol in car cabins (3)

Πολωνοί ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα λέιζερ το οποίο μπορεί να ελέγξει τις τιμές των αναθυμιάσεων της αλκοόλης που βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Η μέτρηση γίνεται με μια ακτίνα λέιζερ η οποία εισέρχεται στο διερχόμενο αυτοκίνητο από το πλαϊνό παράθυρο. Στην άλλη άκρη του δρόμου υπάρχουν τοποθετημένοι αισθητήρες οι οποίοι μέσα από μια σειρά καθρεπτών και ενός υπολογιστή, σαρώνουν το ποσό των αναθυμιάσεων της αλκοόλης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Stand-off detection of alcohol in car cabins (1)

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Στρατιωτικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, το σύστημά τους μπορεί να μετρήσει μόλις το ένα δέκατο του ένα τοις χιλίοις από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα του οδηγού, δηλώνοντας πως στο μέλλον αναμένεται να αυξήσουν την ακρίβεια του τεστ τους.

Το τεστ έχει αρκετά μειονεκτήματα, αφού μπορεί κάποιος άλλος επιβάτης, και όχι ο οδηγός να έχει πιει, ενώ ένα ανοικτό παράθυρο, ή ακόμη και η χρήση του κλιματισμού, μπορεί να δώσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα στα αποτελέσματα.

Stand-off detection of alcohol in car cabins (2)

Οι ερευνητές αναφέρουν πως με το σύστημά τους, οι αστυνομικοί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν οι επιβάτες κάποιου διερχόμενου αυτοκινήτου, έχουν καταναλώσει αλκοόλ (τοποθετώντας το σύστημα π.χ 400-500 μέτρα μακριά από το μπλόκο), ώστε στη συνέχεια να σταματά το εν λόγω αυτοκίνητο για να κάνει αλκοοτέστ στον οδηγό.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Πατέντα της Ferrari αποκαλύπτει εξακύλινδρο υβριδικό κινητήρα υδρογόνου

Η Ferrari έχει προχωρήσει στη κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για έναν υβριδικό εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που τροφοδοτείται με υδρογόνο. Τα σχέδια παρουσιάζουν μια πληθώρα...
Autoblog.gr