Ποιος θα ελέγχει πλέον την Ferrari;

Σχετικά άρθρα

2014-ferrari-f12-berlinetta-badge2

Χθες το μεσημέρι, η Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) ανακοίνωσε ότι διαχωρίζεται από τη Ferrari, βάζοντας έτσι ένα τέλος σε μια σχέση που χρονολογείται από το 1969, τότε που η Fiat αγόρασε το 50% των μετοχών της μικρής εταιρίας του Enzo Ferrari. Αλλά ποιος θα την ελέγχει τώρα; Τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο διαχωρισμός για την εταιρεία; Θα αλλάξει κάτι στην ομάδα της Formula 1; Θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις σε μερικές από τις απορίες σου.

“Spin Off”

Η FCA στην ανακοίνωσή της ανέφερε ξεκάθαρα πως προχωρά σε απόσχιση (Spin Off) της Ferrari, βγάζοντας σε δημόσια προσφορά το 10% των μετοχών της, με υπόλοιπο 90% να διανεμηθεί στους μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο “Spin Off” στο χρηματιστήριο, θα πω πως σημαίνει ότι μια μεγάλη εταιρία, πουλά ένα τμήμα μιας μικρότερης εταιρίας που κατέχει στο ευρύ κοινό. Με απλά λόγια μπορεί ο καθένας να αγοράσει μια ή αρκετές μετοχές της Ferrari, αρχής γενομένης από το 2015, ακόμη και αν δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να προβεί στην αγορά ενός αυτοκινήτου που κατασκευάζει. Το Spin Off έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με την άμεση πώληση της εταιρίας σε κάποιον άλλο. Το κυριότερο είναι πως μπορούν να διαγραφούν μια σειρά φόρων που σχετίζονται με την πώληση. Στη περίπτωση της, η Fiat δεν θα πουλήσει την κάθε μετοχή της Ferrari στη δημόσια αγορά. Η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη και πρέπει να πάμε πολύ πίσω τον χρόνο, στο 1899.

Fabbrica Italiana Automobili Torino και Giovanni Agnelli

Το 1899, ο Giovanni Agnelli, ένας νεαρός άνδρας από μια μικρή αγροτική πόλη της Ιταλίας, την Villar Perosa, ίδρυσε μια εταιρεία αυτοκινήτων, που ονόμασε Fabbrica Italiana Automobili Torino, ή F.I.A.T. Η Fiat, όπως είναι γνωστή σήμερα, μεγάλωσε και γιγαντώθηκε όταν ο εγγονός του Giovanni, ο Gianni Agnelli ανέλαβε τα ηνία της.

gianni-agnelli

Ο Gianni Agnelli, ένας χαρισματικός άνθρωπος, κατάφερε και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας πριν από το θάνατό του το 2003. Κατά την παραμονή του στο πηδάλιο της Fiat, εξαγόρασε το 50% της Ferrari (το τμήμα αυτοκινήτων παραγωγής), από τον Enzo Ferrari, το 1969, και διορίστηκε ως ισόβιος γερουσιαστής στην Ιταλία.

- Enzo Ferrari a Modena in occasione del passaggio della Mille Miglia Storica

Όταν το 2003 πέθανε, η προεδρία της Ferrari πέρασε στον εγγονό του, τον John Elkann, αδερφό του Lapo Elkann, με τα δύο αδέρφια να μην έχουν το όνομα της οικογένειας Agnelli, μιας και η μητέρα τους, Margherita Agnelli παντρεύτηκε τον Ιταλό δημοσιογράφο Alain Elkann. Έτσι ο έλεγχος της Fiat, αλλά και της Ferrari, παρέμεινε στην οικογένεια Agnelli.

John Elkann Lapo Elkann

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η Fiat-Chrysler Automobiles (FCA), ελέγχεται από μια ιταλική εταιρεία επενδύσεων, γνωστή ως Exor SpA. Η Exor, είναι η εταιρία που διαχειρίζεται τον πλούτο της οικογένειας Agnelli, κατέχοντας το 30% των μετοχών της Fiat. Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της FCA, η Exor ελέγχει το μέλλον της, με τον Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας, τον Sergio Marchionne, να κατέχει μόλις το 0,57% των μετοχών της εταιρίας. Κατανοητά μέχρι εδώ;

Διαχωρισμός της Ferrari από την FCA.

Όταν η Fiat ανακοίνωσε χθες πως διαχωρίζεται από τη Ferrari, δεν ανακοίνωσε την πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας με σήμα το ανορθωμένο άλογο στην δημόσια αγορά. Μόλις το 10% των μετοχών της Ferrari (κράτα το νούμερο αυτό) θα βγει προς πώληση στα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ και πιθανώς και στην Ευρώπη, με το υπόλοιπο 90% των μετοχών της Ferrari που κατέχει η FCA, να διανέμεται στους μετόχους της. Χονδρικά, η οικογένεια Agnelli θα βγάλει σε δημόσια προσφορά το 3% των μετοχών της, και έτσι θα κατέχει το 27% της Ferrari.

Piero Ferrari 2

Νωρίτερα σου είπα να κρατήσεις το νούμερο 10% των μετοχών της Ferrari. Αναρωτιέσαι ποιος κατέχει σήμερα το 10% της Ferrari που δεν κατέχει η Fiat; Πάλι το όνομα Ferrari κρύβεται από το ποσοστό αυτό! Σε μπέρδεψα; Θα σε βοηθήσω λέγοντας πως το ποσοστό αυτό λοιπόν, το κατέχει ο Piero Ferrari, νόθος γιος του ιδρυτή της εταιρείας, Enzo Ferrari, σημερινός αντιπρόεδρος της Ferrari, και ένας από τους κύριους υποψηφίους για την θέση του προέδρου της, μετά την αποχώρηση του Luca di Montezemolo.

Amedeo-Felisa-+-Piero-Ferrari-+-Mintezemolo-aux-adieux

Αυτό σημαίνει πως ο Piero Ferrari θα έχει ενδεχομένως μεγαλύτερη επιρροή, δεδομένου πως το υπόλοιπο 63% των μετοχών της Ferrari που δεν είναι στα χέρια της οικογένειας Agnelli, θα μοιραστεί στους υπόλοιπους μετόχους της FCA, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία ενδιαφέρονται περισσότερο για το κέρδος, παρά για την ιστορία της Ferrari.

Τι σημαίνει ο διαχωρισμός αυτός για εμάς;

Μάλλον μια από τα ίδια θα σου πω, μιας και οι “νέοι ιδιοκτήτες” της, είναι στην πραγματικότητα οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν την ιδιοκτησία της εταιρείας τα τελευταία 45 χρόνια. Πράγμα που σημαίνει, ότι είναι πιθανό, ή καλύτερα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, η ομάδα της Formula 1 της Ferrari να συνεχίσει να υφίσταται, όπως ακριβώς υπάρχει τα τελευταία 45 χρόνια.

GP ITALIA F1/2014

Θα μπορούσε κάποιος να προσπαθήσει να αγοράσει το υπόλοιπο 63% των μετοχών της Ferrari από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν κανένα συμφέρον στη λειτουργία της εκτός του κέρδους, κάτω από τη μύτη των οικογενειών Agnelli και Ferrari; Θεωρητικά, η απάντηση είναι ναι, αλλά η θεωρία απέχει έτη φωτός από την πράξη, οπότε αν ποτέ συμβεί αυτό, εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε.

2014-ferrari-f12-berlinetta-badge

Ως τελικό συμπέρασμα, αυτό που πρέπει να σου μείνει, είναι πως εκτός συνταρακτικού απροόπτου, τίποτα το συγκλονιστικό δεν θα αλλάξει στη Ferrari. Θα συνεχίσει να τρέχει στην Formula 1, αλλά κυρίως θα συνεχίζει να παράγει όνειρα, γιατί η Ferrari δεν είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία παραγωγής εξαιρετικά γρήγορων αυτοκινήτων, αλλά μια εταιρία παραγωγής ονείρων.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...