Ένας “βασικός μισθός” μπορεί να λύσει τα προβλήματα των μικρών ομάδων. Αντιδρούν Red Bull και Ferrari

Σχετικά άρθρα

f1-china-2014-start

Μπορεί το μποϋκοτάζ για τον αγώνα στις ΗΠΑ να αποφεύχθηκε με τις κινήσεις του Donald MacKenzie (συμπροέδρου του μεγαλύτερου μετόχου της F1, CVC Capital Partners), που υποσχέθηκε να ασχοληθεί με τα προβλήματα των μικρών ομάδων, αλλά και τη διαλλακτικότερη στάση του Bernie Ecclestone, όμως τα προβλήματα παραμένουν και τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για την ομαλή διεξαγωγή των δυο τελευταίων αγώνων.

Σύμφωνα με την πρόταση του Bernie, οι μεγάλες ομάδες/κατασκευαστές θα πρέπει να θυσιάσουν ένα κομμάτι των εσόδων τους, για να μεταφερθούν αυτά στις μικρότερες και να μπορέσουν εκείνες να επιβιώσουν, αλλά κατ’ επέκταση και το ίδιο το σπορ. Αυτά τα χρήματα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε και “βασικό μισθό” (base payment), θα μπορούσαν σύμφωνα με τον Gerard Lopez να λύσουν τα όποια προβλήματα. Βέβαια, αυτό απαιτεί καλή θέληση από όσους θα κάνουν τη θυσία.

_Q0C5258

Μπορεί (η βοήθεια) να πάρει διάφορες μορφές, αλλά σίγουρα οι λεγόμενες μικρότερες ομάδες -ένας από τους συναδέλφους μου τις αποκάλεσε racers σε σχέση με τους κατασκευαστές, το οποίο μου αρέσει πολύ καλύτερα διότι είναι η αλήθεια- και έδωσε έναν ορισμό που ήταν αρκετά ενδιαφέρον.

Είπε, ότι οι ομάδες κατασκευαστές χρειάζονται πολλά χρήματα για να χάσουν, διότι υπάρχει μόνο ένας νικητής, αλλά οι μικρές ομάδες (racers) πάντοτε πρόκειται να δαπανήσουν περίπου το ίδιο ποσό για την απόδοση. Εμείς δυσκολευόμαστε με την απόδοσή μας, αλλά τερματίσαμε μπροστά από μια McLaren και μια Ferrari (στις ΗΠΑ), οπότε αποδεικνύεται ότι το σύστημα δεν χρειάζεται 300-400 εκατομμύρια.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι πολύπλοκο πράγμα αυτό που πρέπει να κάνουμε. Απαιτεί μόνο λίγη καλή θέληση. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος για να λυθεί αυτό (το θέμα) μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και να φτάσουμε σε μια πρόταση πριν από τη Βραζιλία, οπότε δεν βλέπω το νόημα να κάνουμε κάτι δραστικό, που θα μπορούσε να βλάψει το άθλημα.

Όπως είπαμε, μοναδικός φορέας που μπορεί “δικτατορικά” να πάρει αποφάσεις για τη Formula 1, είναι η FIA. Εκείνη δεν έχει πάρει θέση στην όλη κατάσταση και πλέον οι Red Bull και Ferrari αντιδρούν, με την Mercedes να δείχνει πιο διαλλακτική, εάν βέβαια αποχωριστούν και οι δυο αντίπαλοί της το ίδιο ποσό. Ο Christian Horner δήλωσε χαρακτηριστικά:

F1 Grand Prix of India - Qualifying

Αυτό είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους του Bernie… Κάθε ομάδα έχει διαπραγματευθεί συμφωνία με τον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να τεθεί από αυτόν, σχετικά με την κατανομή των χρημάτων.

Έχουμε υπογράψει συμφωνίες και δεν είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη και αν διπλασιάσεις τα χρήματα για την Caterham και τη Marussia, θα λύνονταν τα θέματά τους. Αυτά είναι πιο θεμελιώδη και όχι τόσο άμεσα σχετισμένα με τα έσοδα.

Έχουμε τεράστιες πιέσεις για τον προϋπολογισμό και θα πρέπει να λειτουργούμε εντός του προϋπολογισμού μας. Εάν ο κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα στις μικρότερες ομάδες, τότε αυτή είναι δική του επιλογή και ευθύνη. Οι ομάδες είναι εδώ για να ανταγωνίζονται, όχι για να υποστηρίζουν η μια την άλλη.

με τον Marco Mattiacci να συμπληρώνει πως:

Η Ferrari είναι συγκεντρωμένη στο να κάνει την πίτα μεγαλύτερη και όχι να αλλάξει το πως μοιράζεται αυτή. Δεν πρέπει να αντιδράμε υπερβολικά. Πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα αυξήσουμε τα έσοδα, που είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Έπειτα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όσοι μπαίνουν στη F1, έχουν επίγνωση της πρόκλησης της F1.

Αυτό το άθλημα είναι συνυφασμένο με την καινοτομία -η καινοτομία κοστίζει- πολλές επενδύσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Έτσι, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην F1: εκεί εστιάζουμε.

και τον Toto Wolff να παρουσιάζεται περισσότερο ελαστικός.

825456833-2551127102014

Ξέρουμε γιατί καταλήξαμε εδώ. Ήταν σημαντικό για τον Bernie να υπογράψει εκ νέου με τις μεγάλες ομάδες, που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της Formula 1. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν είναι καλή, αφού δύο από τις μικρότερες νέες ομάδες έχουν αποχωρήσει και μερικές άλλες παλεύουν.

Είναι ένα ζήτημα που οι ομάδες πρέπει να συζητήσουν με τον Bernie. Εκείνος θα αποφασίσει και αν οι αποκαλούμενες μεγάλες ομάδες μπορούν να κάνουν κάτι, τότε πιστεύω ότι θα πρέπει να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να το συζητήσουν.

Ως Mercedes, δεν αισθανόμαστε πως είμαστε ο πρωταρχικός στόχος, επειδή βρισκόμαστε πολύ μακριά από τα όσα εισπράττουν κάποιες άλλες ομάδες, οπότε ας δούμε τι έχει να προτείνει ο Bernie. Προς όφελος του αθλήματος, θα παραιτηθούμε από ένα μικρό ποσοστό, αν η Ferrari και η Red Bull κάνουν το ίδιο.

Σε διάφορα μέσα, η πιθανότητα μποϋκοτάζ φαντάζει μεγαλύτερη, ακόμη και βέβαιη. Σίγουρα θα υπάρξουν πιέσεις από όλες τις πλευρές και συζητήσεις επί συζητήσεων, μέχρι να δούμε που θα καταλήξει αυτή η κόντρα, με ευχή -φαντάζομαι- όλων να μην οδηγήσει σε διάσπαση.

[Πηγές: BBC Sport, GMM, Crash | Photo Copyrights: Mercedes AMG F1 Team, LAT Photographic/Lotus F1 Team, Getty Images/Red Bull]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...