Η FIA αγόρασε μετοχές της Delta Topco

Σχετικά άρθρα

FIA-presents-important-step-with-F1-teams-for-secure-future

Οι μετοχές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Formula 1, είναι μια επένδυση που αποφέρει αρκετά χρήματα. Το “αρκετά” μάλλον δεν είναι η κατάλληλη λέξη, μιας και η CVC, ή εταιρία που αγόρασε το 2005 τα δικαιώματα για 2 δις δολάρια, έβγαλε ήδη 4, 4 δις δολάρια. Όπως είναι λογικό, όλοι θέλουν ένα μερίδιο από αυτή τη πίτα και από τη στιγμή που η Delta Topco (θυγατρική που ανήκει στη CVC, σε μερικές ακόμα επενδυτικές εταιρίες και φυσικά στον Bernie Ecclestone) σκόπευε να μπει στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, πολλοί ήθελαν να αγοράσουν μετοχές.

Εκτός από τη Ferrari, ένας από τους ενδιαφερόμενους ήταν και η FIA, η οποία, από ότι φαίνεται, έχει ήδη αγοράσει 45.819.734 μετοχές. Μπορεί να φαίνονται πάρα πολλές, αλλά είναι ουσιαστικά το 1,06% της Delta Topco. Το περίεργο, όμως, είναι ότι αυτό είναι παράνομο, και εξηγούμαι.

Το 2001 μετά από έρευνα που διήρκησε 3 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η FIA θα έπρεπε απλά να είναι όργανο διαχείρισης του αθλήματος και δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με τα τηλεοπτικά και διαφημιστικά δικαιώματα της Formula 1. Βάση αυτής της απόφασης, η FIA πούλησε την άδεια διαχείρισης των δικαιωμάτων στη Delta Topco, έναντι 313,6 εκατ. δολαρίων. Άρα, η FIA έχοντας το 1% της Delta Topco, έρχεται σε αντίθεση και πάλι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πολύ πιθανό να εξετάζει ήδη το ζήτημα.

Παρότι οι υπεύθυνοι των νομικών θεμάτων της FIA θα έχουν δώσει το πράσινο φως για την αγορά των μετοχών, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε:

Η Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στην αγορά που αφορά τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω, για την ώρα.

ΠηγήForbes

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...

O Horner αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Carlos Sainz να πάει στη Red Bull

Ο Carlos Sainz είναι ο μόνος πιλότος που έχει καταφέρει να νικήσει την Red Bull πέρυσι και φέτος και ο Ισπανός δεν έχει εξασφαλίσει...
Autoblog.gr