Νέες λεπτομέρειες για το ατύχημα της Maria de Villota

Σχετικά άρθρα

De Villota Crash

Έναν μήνα πριν διαβάζαμε πως ολοκληρώθηκε η έρευνα για το ατύχημα της Maria de Villota, όμως είναι αλήθεια πως δε μάθαμε όσες πληροφορίες θα θέλαμε, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ήρθε η ώρα, όμως, να πέσει περισσότερο φως στο συμβάν που τελικώς στοίχισε, έστω και με έμμεσο τρόπο, τη ζωή στην Ισπανίδα.

Οι λεπτομέρειες έρχονται στο φως από την Health and Safety Executive, που δηλαδή τον Οργανισμό Υγείας και Προστασίας στη Μεγάλη Βρετανία, και μπορούμε να πούμε πως μάλλον δεν πρόκειται εξ ολοκλήρου για ανθρώπινο λάθος από την πλευρά της 33χρονης, όπως μας άφησε η ομάδα να πιστεύουμε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα της έρευνας, η ανυψωτική μπάρα του φορτηγού ήταν μεγαλύτερη από το κανονικό και το ύψος της ήταν σ’ εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο, όπως τελικά αποδείχθηκε. Επιπλέον, η ομάδα δεν είχε δώσει οδηγίες στην De Villota, για το τι θα έπρεπε να κάνει όταν επέστρεφε στο χώρο που βρισκόταν οι μηχανικοί της ομάδας, όπως για παράδειγμα την σχέση που έπρεπε να επιλέξει στο κιβώτιο.

Maria De Villota

Η De Villota, κατά τη επιστροφή της στο γκαράζ, μπλόκαρε τον εμπρός άξονα κατά το φρενάρισμα, το κιβώτιο κλείδωσε, καθώς ο κινητήρας σταμάτησε ουσιαστικά να λειτουργεί, αφού μπήκε σε κατάσταση ρελαντί. Η De Villota πίεζε συνεχώς τα paddles πίσω από το τιμόνι, για να πάρει τον έλεγχο του συμπλέκτη, του κιβωτίου και γενικότερα του αυτοκινήτου, κάτι που δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ δεν μπορούσε να «κατεβάσει» από δευτέρα σε πρώτη ταχύτητα, λόγω του κινητήρα.

Τα παραπάνω συνέβαλαν ώστε η Ισπανίδα να μην μπορεί να σταματήσει το μονοθέσιο και τελικώς να πέσει πάνω στο φορτηγό. Προηγουμένως, όμως, είχε τονίσει στους μηχανικούς της πως ο συμπλέκτης δεν μπορούσε να δουλέψει όταν το τιμόνι είναι εντελώς «κομμένο», όπως ακριβώς συνέβαινε τη στιγμή του ατυχήματος. Έτσι, η De Villota ουσιαστικά πάλευε με το αυτοκίνητο, σύμφωνα με την έρευνα.

Σχετικά με τις πληροφορίες που δεν της έδωσε η Marussia για την επιστροφή της στο γκαράζ, η ομάδα υποστήριξε πως βασίστηκε στην εμπειρία της De Villota, ενώ δεν έχει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στην έρευνα. Οι σκέψεις της οικογένειας για προσφυγή στη δικαιοσύνη τελικώς έχουν μία βάση, και πλέον οι δικηγόροι αναλύουν την έκθεση, για να κάνουν την επόμενή τους κίνηση, με την αγωγή γι’ αποζημιώσεις να είναι ένα ενδεχόμενο.

ΠηγήBBC

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα