Η μυρωδιά των νέων αυτοκινήτων κίνδυνος για την υγεία σου

Σχετικά άρθρα

newcarsmell-vauxhall-safety-gear

Η μυρωδιά του νέου αυτοκινήτου. Ξέρεις ακριβώς για ποια μυρωδιά μιλάω. Εκείνη η χαρακτηριστική μυρωδιά που επικρατεί στο εσωτερικό ενός ολοκαίνουριου αυτοκινήτου. Είναι τόσο χαρακτηριστική, που έχει μέχρι και λήμμα στη Wikipedia! Πρόκειται για ένα μείγμα μυρωδιάς από πλαστικό, κόλλα, δέρματος και υφάσματος που αρέσει σε πολύ κόσμο, αλλά όχι στους Κινέζους και ίσως οι Κινέζοι να έχουν δίκιο, μιας και διάφορες έρευνες δείχνουν πως οι μυρωδιές που εκλύουν οι περισσότερες από 200 χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του εσωτερικού του αυτοκινήτου δεν κάνουν καλό στην υγεία του ανθρώπου, μιας και μερικές από αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικές.

Η κατάσταση είναι αρκετά επικίνδυνη κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής ενός αυτοκινήτου, μιας και οι χημικές ενώσεις είναι πιο ασταθείς, και συνεπώς, είναι πιθανότερο να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Το πιο κρίσιμο διάστημα είναι κατά το πρώτο εξάμηνο, αλλά αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από έναν αριθμό παραγόντων.

Είναι ένα χημικό κοκτέιλ που αποτελείται από πολλές από τις τοξίνες,

δήλωσε ο Jeff Gearhart, Διευθυντής Ερευνών του κέντρου Οικολογίας στην πολιτεία του Michigan των ΗΠΑ. Το κέντρο παρακολουθεί και ελέγχει τα επίπεδα των χημικών ουσιών και αερίων στο εσωτερικό των αυτοκινήτων για πολλά χρόνια, και όπως αναφέρει, έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση, αλλά όπως υποστηρίζει ο Gearhart, υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει.

Πολλά από τα χημικά περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), με μερικές από αυτές να είναι θανατηφόρες σε μεγάλες ποσότητες.

Υπάρχουν πάνω από 200 χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα οχήματα. Δεδομένου ότι αυτές οι χημικές ουσίες δεν ελέγχονται, οι καταναλωτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να γνωρίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

car smell gas mask

Και μόνο η ανάγνωση ενός καταλόγου με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την κατασκευή του εσωτερικού του αυτοκινήτου, τρομάζει. Βενζόλιο, τολουόλιο, φορμαλδεΰδη και άλλα βαρέα μέταλλα είναι μερικά από τα χημικά. Άμεσα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό των ουσιών αυτών είναι ο πονόλαιμος, οι πονοκέφαλοι, η ζάλη, οι αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και η ναυτία, αναλόγως με την ευαισθησία του ατόμου.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) τονίζει πως η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική διαταραχή, σε βλάβες στο ήπαρ, στα νεφρά, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σε προβλήματα στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμη και σε καρκίνο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Fiat Chrysler Automobiles, η Ford, η General Motors και η Honda έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν τα επίπεδα VOC στα νέα τους αυτοκίνητα, όπως και να μειώσουν άλλες ουσίες (SOCs) που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Οι εταιρίες λένε πως το έχουν καταφέρει κυρίως με την χρήση διαφορετικών υλικών, νέων κολλών, ενώ συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την χρήση των δυνητικά επιβλαβών ουσιών στα αυτοκίνητά τους.

Μια γνωστή καρκινογόνος ουσία που φαίνεται να έχει μειωθεί η χρήση της είναι το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το οποίο βρέθηκε πως χρησιμοποιήθηκε σχεδόν σε όλα τα νέα εσωτερικά των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν το 2006. Το 2012, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 73%. Οι κατασκευαστές λένε ότι η χρήση PVC συνεχίζει να μειώνεται, και η Honda, ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί πλέον το PVC στο εσωτερικό των περισσότερων μοντέλων της. Η Ford από την μεριά της υποστηρίζει πως χρησιμοποιεί πλέον πιο φυσικές ίνες και αφρώδες υλικό με βάση την σόγια στα μαξιλάρια του καθίσματος, κάτι που έχει διπλό καλό: μειώνει τις χημικές ουσίες, ενώ αυξάνει την χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

weird-smells_6043

Οι παραπάνω αλλαγές έχουν έρθει μετά από την αλλαγή των κανονισμών που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα REACh (Registration, Evaluation, Authorization, and restriction of CHemical substances) είναι υπεύθυνο για τους περισσότερους περιορισμούς στην χρήση των χημικών ουσιών. Εφαρμόστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους και το περιβάλλον από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, αλλά και να βρει λιγότερο τοξικά υποκατάστατα για την χρήση σε οχήματα και σε άλλα καταναλωτικά αγαθά. H Κίνα αναπτύσσει τους δικούς της κανονισμούς της, με την πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ να έχει ψηφίσει νομοθεσία που αποσκοπεί στο να κάνει το ίδιο. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχει μείνει πίσω σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου η νομοθεσία έχει θεσπιστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί.

Οι ειδικοί συστήσουν στους οδηγούς να αποφεύγουν να αφήνουν το αυτοκίνητό τους στο ήλιο, μιας και η θερμότητα επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις, να αερίζουν καλά το εσωτερικό του αυτοκινήτου -ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες- αλλά και να το διατηρούν καθαρό με πετσέτα μικροϊνών και ένα μη τοξικό καθαριστικό, μιας και η σκόνη μπορεί να κρατήσει τις χημικές ουσίες.

ΠηγήBBC Autos

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...