Η λύση στο κυκλοφοριακό κομφούζιο της Κίνας βρίσκεται προ των πυλών, καθώς τα νέα είναι ευχάριστα για τους αγανακτισμένους Κινέζους, που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις. Βλέπεις το κυκλοφοριακό αποτελεί πρόβλημα για κάθε σύγχρονη πόλη στον κόσμο, η Κίνα όμως έχει μια πρωτότυπη ιδέα για να το λύσει.

Το TEB, ή αλλιώς Transit Elevated Bus, είναι ένα υπερυψωμένο λεωφορείο χωρητικότητας 1.200-1.400 επιβατών, το οποίο προσπερνά τα αυτοκίνητα που είναι κολλημένα στην κίνηση… από πάνω. Προς το παρόν, το TEB είναι μόνο ένα μοντέλο που παρουσιάστηκε στην 19η τεχνολογική έκθεση Beijing International High-Tech Expo στο Πεκίνο, έχει όμως τις προϋποθέσεις να υλοποιηθεί σε ορίζοντα 12 μηνών. Το κάθε “βαγόνι” έχει μήκος 10 μέτρα, πλάτος 7,8 μέτρα και ύψος 5 μέτρα.

Κινείται πάνω σε δύο ράγες που εδράζονται στα διαζώματα και αναπτύσσει ταχύτητες έως 60 χιλιόμετρα την ώρα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το λεωφορείο θα εξοικονομήσει πολύ χώρο στο δρόμο, δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός του έργου, στο Xinhua, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το λεωφορείο αυτό θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 1.400 εργαζόμενους, και ένα από αυτά μπορεί να αντικαταστήσει 40 συμβατικά λεωφορεία. Ένα τέτοιο πρωτότυπο όχημα πρόκειται να αναπτυχθεί στους δρόμους της Qinhuangdao, μιας παραθαλάσσια πόλης, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου, αυτό το καλοκαίρι. Το κόστος για τη κατασκευή ενός χιλιομέτρου από ράγες για το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο εκτιμάται στα 20 εκατ. δολάρια, 16% με 20% ακριβότερο από τη κατασκευή μετρό. Η εταιρία θέλει να βγάλει στην αγορά το TEBμέσα στο επόμενο έτος.