665275

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου Ford Focus RS είναι το drift mode στα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης που διαθέτει, και το παρακάτω video ένα ένα καλό παράδειγμα μιας 60-χρονης Αγγλίδας να καταφέρνει επιτυχώς να πάει, έστω και για λίγα μέτρα, με το πλάι.

Να σου θυμίσω ότι το νέο “όπλο” της Μπλε Οβάλ χρησιμοποιεί το σύστημα “Twinster” της GKN. Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιεί έναν άξονα μετάδοσης που περιστρέφεται συνεχώς, όπως γίνεται στην Haldex τετρακίνηση, αλλά αντί να χρησιμοποιεί έναν συμπλέκτη, χρησιμοποιεί δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους… έναν για κάθε πίσω τροχό. Το σύστημα μιμείται τη λειτουργία ενός διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης αλλά έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι επιτρέπει και torque vectoring για τους τροχούς του πίσω άξονα. Αυτό σημαίνει ότι έως και το 70% της ροπής μπορεί να σταλεί πίσω και έως και το 100% αυτής της ροπής μπορεί να σταλεί σε έναν από τους δύο τροχούς ενώ οι συμπλέκτες μεταβαίνουν από την μία κατάσταση στην άλλη σε μόλις 0.06 δευτερόλεπτα.

Όπως γνωρίζεις, το Focus RS έχει κάτω από το καπό έναν 4κύλινδρο EcoBoost κινητήρα, 2,3 λίτρων, με την απόδοσή του να φτάνει τα 350 άλογα, στις 6.000 σ.α.λ., και 440 N·m ροπής, στις 3.200 σ.α.λ., τα οποία γίνονται 470 N·m αν επιλέξεις λειτουργία overboost. Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς και είναι ικανό να κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 4,7 δευτερόλεπτα, μέχρι να σταματήσει στα 266 χλμ/ώρα της τελικής ταχύτητας.