Το Drift Mode του Focus RS προκαλεί αντιδράσεις στην Αυστραλία

Σχετικά άρθρα

ford-rs_15

Το νέο Ford Focus RS από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και να αναμετρηθεί στα ίσα με τους αντιπάλους της κατηγορίας του. Αυτό που το καθιστά ξεχωριστό, όμως, δεν είναι ούτε ο 2.3-λίτρων ΕcoΒoost κινητήρας του, απόδοσης 350 ίππων, ούτε η τελική των 266 χλμ/ώρα, ούτε το επιβλητικό-πρησμένο και αμάξωμά του, αλλά αυτό το κουμπί το οποίο δεσπόζει στην κονσόλα του αυτοκινήτου, με την επιγραφή Drift Mode.

Η Μπλε Οβάλ προσέθεσε αυτή την επιλογή στο νέο της hot-hatch εμπνευσμένη από τα videos του Ken Block, αλλά και από ταινίες τύπου Fast and Furious, κατευθύνοντας, όμως, τους μηχανικούς της να κάνουν το σύστημα φιλικό στην χρήση, ακόμη και για τον πιο αρχάριο οδηγό, καθιστώντας  π.χ. ικανή να driftάρει ακόμη και την μητέρα σου.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιλογή της Ford στους κατόχους των Focus RS έχει προξενήσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς εμπειρογνώμονες πάνω σε θέματα ασφαλείας, δείχνουν να είναι ανήσυχοι για τα αποτελέσματα που θα φέρει η χρήση του Drift Mode από απερίσκεπτους οδηγούς, σε δημόσιους δρόμους.

focus-rs (2)

Η ίδια η Ford σε δηλώσεις της ανέφερε πως:

Το Drift mode απευθύνεται μόνο για χρήση πίστας, εμείς αποποιούμαστε των ευθυνών μας σε περίπτωση αλλαγής των modes σε δημόσιους δρόμους. Πιστεύουμε ότι τα Drift και Track mode είναι κατάλληλα για πίστες, και ότι οι τυπικοί ιδιοκτήτες ενός Focus RS θα κατανοήσουν την ανάγκη για την ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών κάτω από ελεγχόμενες και ασφαλείς συνθήκες, όπως κατά τη διάρκεια ενός track-day.

ford_focus_rs_07

Τον αντίλογο έφερε ο Harold Scruby, επικεφαλής του συμβουλίου οδικής ασφάλειας, της Αυστραλίας, ο οποίος δήλωσε αρχικά, έκπληκτος με την έγκριση χρήσης του Drift Mode στους δρόμους της χώρας, ενώ στην συνέχεια προσέθεσε:

Μια δήλωση αποποίησης των ευθυνών δεν πρόκειται να σταματήσει ένα ηλίθιο από την απερίσκεπτη χρήση του mode σε δημόσιους δρόμους. Καλούμε τη Ford να επανεξετάσει την απόφασή της και να ανακαλέσει τα οχήματα αυτά, απενεργοποιώντας αυτή τη λειτουργία οδήγησης. Η Ford δεν μπορεί να απαλλαχθεί από την υποχρέωση της, να φροντίζει τους χρήστες του οδικού δικτύου και τους πελάτες της, με μια τέτοια δήλωση.

landscape-1453997945-rs-326sized

Τέλος ο Jack Haley, ανώτερος διευθυντής πολιτικής στο εθνικό οδικό δίκτυο και την ένωση αυτοκινητιστών προειδοποίησε λέγοντας ότι:

 Κάθε παρατεταμένη απώλεια της πρόσφυσης σε δημόσιους δρόμους θεωρείται παράνομη.

Κατά το τελευταίο έτος, οι θάνατοι από οδικά ατυχήματα στην Αυστραλία σύμφωνα με πρόσφατα εθνικά στοιχεία, δείχνουν ότι αυξήθηκαν κατά 9,8%, με 1275 νεκρούς. Μέχρι στιγμής πάντως, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 14,6% σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος Μαΐου, με 551 θανάτους. Με τον πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας,  καθηγητή Brian Owler, να δηλώνει:

 Είναι προφανές ότι η Ford προωθεί το μοντέλο της σε νέους που ενδιαφέρονται για αυτό το είδος της οδήγησης. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε μια πίστα αγώνων καθιστώντας την χρήση αυτού του είδους επιλογών οδήγησης άκρως επικίνδυνες.

ΠηγήNews.com.au

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα