Roger Baillon και “L’Oiseau Bleu”

Σχετικά άρθρα

11

Πριν περίπου ένα  χρόνο είχε γίνει μία σημαντική ανακάλυψη εγκαταλελειμμένων κλασσικών αυτοκινήτων αξίας, τα άρθρα και οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν, γι’αυτή τη σημαντική ανακάλυψη σ’ένα ξεχασμένο αχερώνα της Γαλλίας. Τότε είχαμε ασχοληθεί αρκετά με το θέμα μέσα από άρθρα μας. Η συγκεκριμένη συλλογή αυτών των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, ανήκε στον Γάλλο Roger Baillon. Για 50 χρόνια δεν τα είχε αγγίξει κανείς, ακόμη και τα εγγόνια του ιδίου δεν γνώριζαν τη μεγάλη κληρονομιά που είχε αφήσει ο παππούς τους.

Ο Roger Baillon ήταν μεταφορέας στο επάγγελμα και μεγάλος λάτρης των αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια των μεταφορών του σε περιοχές της Γαλλίας αγόραζε αυτοκίνητα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο πόλεμο, και βάσει μ’αυτά τα οχήματα κατασκεύαζε καινούρια αμαξώματα για ενοικίαση. Επίσης, ήθελε να μαζέψει όσο πιο πολλά σπάνια αυτοκίνητα αξίας και να δημιουργήσει το δικό του μουσείο, πράγμα που δεν έγινε κατορθωτό λόγω του θανάτου του και της αμέλειας του γιου του στο να συντηρήσει και να συνεχίσει τη συλλογή.

22

Τα 60 αυτά κλασσικά αυτοκίνητα ήταν κυρίως μεγάλα ονόματα της τότε εποχής αλλά και σπάνια για τα σημερινά δεδομένα, αυτοκίνητα όπως Bugatti, Hispano-Suiza, Talbot Lago, Panhard-Levassor, Maserati, Ferrari, Delahaye, Delage και πολλά άλλα. Ξεχωρίζει η Ferrari 250GT California η οποία είχε περάσει από τα χέρια του γνωστού Γάλλου, Alain Dellon. Όλα αυτά τα αυτοκίνητα οδηγήθηκαν σε δημοπρασία όπου κτύπησαν δυνατά ποσά, συγκεκριμένα τα απίστευτα και μοναδικά αυτά κομμάτια δημοπρατήθηκαν στο ποσό των 25,15 εκ. ευρώ. Όλως ο τύπος ασχολήθηκε με τα παραπάνω μοντέλα, όμως άφησαν ένα μικρό μπλέ αυτοκίνητο πίσω, το οποίο δεν πήγε για δημοπρασία και λίγοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν λεπτομέρειες, επειδή δεν ήταν μία συγκεκριμένη μάρκα – φίρμα.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν μία κατασκευή δια χειρός του ιδίου Roger Baillon. Βλέποντας λοιπόν ο ίδιος πως το πάθος του δεν είχε τελειωμό, αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό του αυτοκίνητο βάση με τις δικές του προσδοκίες. Και εγένετο το μπλε πουλί, ή αλλιώς “L’Oiseau Bleu” α λα Γαλλικά. Αυτό το μοναδικό αριστούργημα εξοπλιζόταν από τα μηχανικά μέρη του Simca 6, όπως το κιβώτιο ταχυτήτων, μηχανή, σασί και κάποια στοιχεία στο εσωτερικό του.

To αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι το 1947, που πραγματοποιήθηκε στο Grand Palais. Έτσι, ο Roger Baillon είχε τη θέληση να εξελιχθεί σαν κατασκευαστής αυτοκινήτων και, ενδεχομένως, να μπορούσε ν’ανταγωνιστεί τα μεγάλα ονόματα της εποχής. Το μπλε αυτό αυτοκίνητο είχε ξεχωρίσει με τη παρουσία του στο σαλόνι του Παρισιού, κυρίως για την όμορφη γραμμή και σιλουέτα που το χαρακτήριζε. Όμως τελικά έμεινε σαν πρωτότυπο, χωρίς να κατασκευαστούν άλλα παραδείγματα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Ο Roger Baillon το κράτησε για προσωπικό του αυτοκίνητο και με την ανακάλυψη της συλλογής του, το “L’Oiseau Bleu” ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο που έμεινε στα χέρια της οικογένειας και δεν πέρασε για δημοπρασία.

Οι δύο πιο πάνω ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι οι μοναδικές που διασώζονται και δείχνουν το αυτοκίνητο στην αρχική του μορφή. Οι πιο κάτω έγχρωμες φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον φακό του γνωστού Γάλλου φωτογράφου, Remi Dargegen και μας δείχνουν την κατάσταση του “L’Oiseau Bleu” όταν το βρήκαν στον αχυρώνα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...