Plug-in Hybrid ή Hybrid αυτοκίνητο; Τα συν και τα μείον

Σχετικά άρθρα

PHEV-E

Αν ενδιαφέρεσαι για ένα όσο το δυνατόν πιο οικολογικό αυτοκίνητο, τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές σου δίνουν όλο και περισσότερες επιλογές. Έτσι αν δε θες ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα γιατί το άγχος της αυτονομίας σε τρομάζει, μπορείς να κινηθείς ανάμεσα στις επιλογές Hybrid ή Plug in Hybrid (PHEV). Με ένα γρήγορο ψάξιμο θα αντιληφθείς πως κάποιοι κατασκευαστές εφαρμόζουν τη τεχνολογία του κλασικού Hybrid μοντέλου στα οχήματα τους και κάποιοι άλλοι τη τεχνολογία Plug in Hybrid. Σε κάποια μοντέλα, ελάχιστα όμως, ο κατασκευαστής δίνει τη δυνατότητα της επιλογής ανάμεσα σε Hybrid ή Plug in Hybrid.

Ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι για παράδειγμα το Hyundai Sonata, το οποίο βγαίνει στην αγορά και σε Plug in Hybrid έκδοση αλλά και σε κλασικό Hybrid. Αυτό δίνει βέβαια περισσότερες επιλογές στον αγοραστή αλλά συγχρόνως του θέτει το δίλημμα τι από τα δύο να προτιμήσει. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο και γιατί κάποιος να προτιμήσει το Plug in Hybrid και γιατί όχι.

honda-plug-in-hybrid-platform

Τα PHEV σε σύγκριση με τα απλά υβριδικά εφοδιάζονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, με μεγαλύτερο ηλεκτροκινητήρα και με μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας. Η έξτρα δύναμη του ηλεκτροκινητήρα, όπως είναι φυσικό, δίνει επιπλέον δύναμη στο αυτοκίνητο και προσφέρει καλύτερες επιδόσεις (η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα είναι άμεσα διαθέσιμη), κυρίως στη φάση της προσπέρασης και γενικά σε όλα τα στάδια της επιτάχυνσης.

Hyundai-Sonata-plug-in-hybrid-3

Τα υβριδικά οχήματα γενικά στα μεγάλα ταξίδια, αναλόγως πάντα και με το είδος της διαδρομής ( ανηφόρες, κατηφόρες, μεγάλες ευθείες), είναι οικονομικότερα από  τα συμβατικά αυτοκίνητα. Τα οχήματα που έχουν τη Plug in τεχνολογία έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα καθώς μπορούν σε κάποιες φάσεις του ταξιδιού να δουλεύουν αποκλειστικά ως ηλεκτρικά, εξοικονομώντας ακόμα περισσότερα καύσιμα σε σχέση με τα απλά υβριδικά.

Η δυνατότητα αποκλειστικής κίνησης του οχήματος με τον ηλεκτροκινητήρα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας, καθώς καθιστά το αυτοκίνητο καθαρά ηλεκτρικό. Οπότε για μικρές αποστάσεις ή διαδρομές που υπάρχει δίκτυο φόρτισης, δίνετε η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του οχήματος να κινηθεί χωρίς να καταναλώσει καθόλου καύσιμο και εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους.

Τέλος ενώ τα Plug in υβριδικά είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα κλασικά υβριδικά, σε κάποιες χώρες το κράτος δίνει καλύτερα οικονομικά κίνητρα για την αγορά αυτών των οχημάτων, καθιστώντας τα πιο οικονομικά για τον αγοραστή σε σχέση με τα κλασικά υβριδικά.

mercedes-benz-s500-plug-in-hybrid-battery-pack

Πάντως στα αρνητικά των Plug in υβριδικών σε σχέση με τα κλασικά είναι το έξτρα βάρος των μπαταριών και ο έξτρα χώρος που καταλαμβάνουν. Έτσι ο χώρος αποσκευών είναι μειωμένος σε σχέση με τα κλασικά υβριδικά και τα καθίσματα τις περισσότερες φορές δεν είναι ανακλινόμενα, αναλόγως πάντα και με τις επιλογές του κάθε κατασκευαστή στη χωροθέτηση των μπαταριών .

Επίσης το υποτυπώδες ακόμα δίκτυο φορτιστών που υπάρχει, καθιστά λίγο δύσκολη τη χρήση του Plug in Hybrid ως αποκλειστικά ηλεκτρικό χωρίς να μπει σε λειτουργία ο κινητήρας εσωτερικής καύσης για τη φόρτιση των μπαταριών.

sonata-1

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η BYD κατασκεύασε το 7.000.000στό όχημα με μπαταρία

Η BYD ανακοίνωσε ότι παρήγαγε το 7.000.000στό αυτοκίνητο νέας ενέργειας (new energy vehicle, NEV) από το 2008, κάτι που την καθιστά την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία...

Το 44% των πωλήσεων της Ferrari ήταν υβριδικά

Το 2023, η Ferrari παρέδωσε 13.663 αυτοκίνητα, νούμερο ρεκόρ στην ιστορία της, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ μόνο...