Ο Martin Winterkorn μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου χειραγώγησης των ρύπων σε 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα του VW Group παγκοσμίως αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ωστόσο η VW είναι υποχρεωμένη να του δώσει σύνταξη που σύμφωνα με γερμανικά μέσα, αυτή φτάνει περίπου τα 3.100 ευρώ ημερησίως.

Βλέπεις στη Γερμανία το ποσό της σύνταξης καθορίζεται με βάση τα χρόνια εργασίας, που φτάνουν τα 35 για τον Winterkorn, ενώ δικαιούται και το 70% του τελευταίου μισθού του (1,6 εκατομμύρια ευρώ). Έτσι η σύνταξη του Winterkorn φτάνει περίπου στις 93.000 ευρώ το μήνα ή αν θέλεις, 3.100 ευρώ καθημερινά. Να θυμίσω πως ο Winterkorn, παρότι παραιτήθηκε το φθινόπωρο του 2015, πήρε κανονικά τον μισθό του και για το 2016.

Στις σχετικές ειδήσεις με το Dieselgate, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών, η myRight έχει στραφεί νομικά κατά της Volkswagen ζητώντας από αυτή αποζημιώσεις παρόμοιες με αυτές που δόθηκαν στις ΗΠΑ. Μάλιστα έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα, μέσω τις οποίας ιδιοκτήτες των 8,5 εκατ. αυτοκινήτων της VW που επηρεάζονται από το Dieselgate στην Ευρώπη να κάνουν εγγραφή και να ζητήσουν και αυτή αποζημιώσεις. Σύμφωνα με το Reuters, περισσότεροι από 100.000 Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες έχουν υπογράψει, με την αμερικάνική δικηγορική εταιρία Hausfeld να αναλαμβάνει να τους εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.

Λόγω των διαφορετικών νομικών κανονισμών που ισχύουν στην Ευρώπη, η VW δεν έχει αναγκαστεί να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των μοντέλων της στη Γηραιά Ήπειρο, με την myRight να κατηγορεί την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για παραβίαση του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πώληση οχημάτων με παράνομο λογισμικό και να ζητά από την VW να αγοράσει πίσω το σύνολο των επηρεαζόμενων οχημάτων στην αρχική τιμή. Εκπρόσωπος της Volkswagen δήλωσε πως γνωρίζει για την αγωγή που έχει υποβάλει η myRight, αλλά επειδή δεν την έχει ακόμη στα χέρια της, δεν μπορεί να την σχολιάσει περαιτέρω.